wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
KOMISJA STANOWCZO W OBRONIE DOLINY ROSPUDY!
Autor Wiadomość
koko 

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2011-08-05, 07:24   

pyz, organizacje ochrony przyrody nie służą do blokowania inwestycji na obszrze kraju, ale do interwencji w przypadku łamania prawa ochrony przyrody. Obrona Doliny Rospudy zakończyła się sukcesem, tak samo jak ustalony planowany przebieg Via Baltica (tu ostateczne potwierdzenie z Komisji Europejskiej jeszcze nadejdzie).

pyz

Wysłany: 2011-08-05, 11:06   

koko, wg Ciebie na jakiej długości rzeki Rospuda występuje dolina? Na części (na której?), na całości?, w których miejscach?

Jeżeli inwestycja zagraża zniszczeniu przyrody to takie organizacje tę przyrodę muszą chronić wykorzystując wszelkie dostępne przepisy prawne włącznie z blokowaniem takich inwestycji.
Czyżby mokradła, żabki, bagna były ważniejsze od spokojnego i zdrowego życia ludzi żyjących na wsiach? (na wsiach na których zaplanowano przymusowe wykupywanie urodzajnych, żyznych gruntów?

Chodzi tu o to, że organizacje reklamujące się jako chroniące przyrodę mając do wyboru przyjazny przyrodzie wariant "0" (zerowy) - wariant niepodejmowania inwestycji, poparły wariant IIIA (poparły zniszczenie przyrody wiejskiej i krajobrazu).

Zastanawiające jest to dlaczego w internecie nie można znaleźć treści stanowisk tych organizacji, stanowisk wobec planów zniszczenia środowiska. Znam osobę, która widziała te pisma. Tak zwany okrągły stół w sprawie obwodnicy i porozumienie z ekoorganizacjami to manipulacja biznesu drogowego w kierunku zniszczenia wiejskiej przyrody (w tym również rzeki i doliny Rospudy).

koko, wyobraź sobie, że ktoś ma gospodarstwo rolne o którym marzył wiele lat (np. 20 lat) Taki ktoś stworzył dla siebie, swojej rodziny, dla dzieci możliwie jak najbardziej zdrowe warunki do życia. Zdrowe czyli jak najdalej od spalin, od hałasu z dużą ilością przyrody naturalnej i tej powstałej z upraw rolniczych.
Jak taki ktoś ma się czuć jeżeli urzędnicy chcą mu zniszczyć to o czym marzył i tworzył przez wiele lat?

koko 

Wysłany: 2011-08-05, 13:00   

pyz, tak się składa, że i o gospodarstwach rolnych i o organizacjach ochrony przyrody wiem sporo. Nie rozumiesz istoty działania tych drugich. Od obrony spraw rolników są odpowiednie instytucje.
Stanowiska organizacji są ogólniedostępne, wystarczy MINIMUM zainteresowania.
Tak na marginesie - poza gospodarstwami ekologicznymi sami rolnicy nie chronią przyrody, wręcz ją niszczą. Rozumiem, że chodzi ci o ochronę agrobiznesu prywatnego, a nie przyrodę.
Nie twierdzę, że ochrona przyrody w Polsce ma się dobrze, bo jest wręcz odwrotnie, ale nie tu szukaj kozła ofiarnego.

pyz

Wysłany: 2011-08-06, 04:26   

koko napisał/a:
pyz, tak się składa, że i o gospodarstwach rolnych i o organizacjach ochrony przyrody wiem sporo. Nie rozumiesz istoty działania tych drugich. Od obrony spraw rolników są odpowiednie instytucje.
Stanowiska organizacji są ogólniedostępne, wystarczy MINIMUM zainteresowania.
Tak na marginesie - poza gospodarstwami ekologicznymi sami rolnicy nie chronią przyrody, wręcz ją niszczą. Rozumiem, że chodzi ci o ochronę agrobiznesu prywatnego, a nie przyrodę.
Nie twierdzę, że ochrona przyrody w Polsce ma się dobrze, bo jest wręcz odwrotnie ...

W jaki sposób rolnik ekologiczny wspomagający się w pracach konikiem lub konikami niszczy przyrodę?
Chodzi mi o przyrodę wiejską. Agrobiznesu nie lubię.
Możesz odpowiedzieć na pytania o dolinę Rospudy?
Czy możesz wskazać dokładne adresy z konkretnymi treściami stanowisk tych organizacji?
wwf, greenpeace, pnrwi, otop poparły wariant IIIA
Wariant ten to zniszczenie przyrody, zaasfaltowanie i zabetonowanie wiejskich pól, poletek, dróg, dróżek.

Przykład z życia wzięty:
Dlaczego na górze Szrenica na terenach Lasów Państwowych i Karkonoskiego Parku Narodowego wybudowano drugi wyciąg narciarski? PNRzWI miała informacje przed budową wyciągu, że ta inwestycja jest przeciwko przyrodzie (Natura 2000 itd). Dopiero teraz, po wybudowaniu wyciągu, pracownia znalazła konkretniejsze argumenty za jego nieistnieniem.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-08-06, 05:31   

pyz napisał/a:
W jaki sposób rolnik ekologiczny wspomagający się w pracach konikiem lub konikami niszczy przyrodę?
Widzę sprzeczność:
koko napisał/a:
poza gospodarstwami ekologicznymi sami rolnicy nie chronią przyrody

pyz

Wysłany: 2011-08-06, 07:47   

Miałem na myśli rolników ekologicznych nieatestowanych - uprawiających ziemię ekstensywnie.

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2011-08-06, 09:09   

pyz-zrozum to,ze nie da sie walczyc o wszystko,to jest po prostu nierealne.Trzeba mierzyc sily na zamiary.

MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2011-08-06, 10:40   

pyz, dolina Rospudy nie jest jedyną cenną przyrodniczo doliną w Polsce. Takich miejsc jest wiele. Jest też wiele malowniczych wsi, pięknych krajobrazów itd. Fragment doliny Rospudy, o który walczono z sukcesem, jest jednak jednym z najcenniejszych miejsc. Dlatego dobrze, że udało się wyperswadować drogowcom budowę obwodnicy właśnie tą drogą - zresztą byłoby to wbrew prawu.
Miejsc cennych przyrodniczo czy kulturowo jest wiele, ale wszyscy chcą jeździć samochodami, wszyscy chcą korzystać z energii elektrycznej itd. Gdzieś trzeba te drogi budować, gdzieś trzeba stawiać np. wiatraki, jak wiadomo - nie całkiem neutralne dla środowiska i zupełnie nieobojętne dla krajobrazu. Nikt nie chce ich mieć w sąsiedztwie, zwłaszcza jeśli od lat mieszkał w pięknej, zielonej, czystej okolicy, a tu nagle wywalają mu coś takiego. Ja rozumiem oburzenie i żal tych ludzi. W pobliżu mojego domu planowana jest ferma wiatrakowa - nie wiadomo jeszcze, czy dojdzie do skutku, ale wiem, że nie będę protestować - lepiej, żeby stały tutaj, wśród pól, niż 2 km dalej, w cennej przyrodniczo dolinie.

Cytat:
Czyżby mokradła, żabki, bagna były ważniejsze od spokojnego i zdrowego życia ludzi żyjących na wsiach?

Jedno jest warunkiem drugiego. Jeśli zniszczymy "mokradła, żabki, bagna", nasze życie nigdy nie będzie spokojne i zdrowe.

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

koko 

Wysłany: 2011-08-06, 10:56   

pyz, najpierw trochę wsiąknij w temat bo widzę, że żeby móc prowadzić dalszą dyskusję musisz być trochę obyty z realiami i definicjami.
A poza tym wszystko pięknie napisała już MartaJS.
Marta, poczytaj o wpływie wiatraków na zdrowie ludzi :-/

MartaJS 

Wysłany: 2011-08-06, 11:14   

koko napisał/a:
Marta, poczytaj o wpływie wiatraków na zdrowie ludzi :-/

Wiem... Ale odpady jądrowe też mają dość kiepski wpływ, nie?

koko 

Wysłany: 2011-08-06, 12:27   

Ale od odpadów jądrowych ludzie nie zapadają na choroby psychiczne, raczej to miałam na myśli...

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2011-08-06, 12:39   

Znacie? hxxp://www.oddzialywaniawiatrakow.pl/]hxxp://www.oddzialywaniawiatrakow.pl/

koko 

Wysłany: 2011-08-06, 13:35   

Polecam to: hxxp://www.youtube.com/watch?v=KWr1wLoxWk8

MartaJS 

Wysłany: 2011-08-06, 14:09   

Alispo, bardzo fajna strona, nie znałam!
Słyszałam o tych chorobach psychicznych... no ale gdzieś te wiatraki muszą stać. Niemcy sprytnie stawiają je w dużej ilości wzdłuż autostrad, gdzie i tak krajobraz i przyroda są rozpieprzone, z drugiej strony - to daje skumulowany efekt...

pyz

Wysłany: 2011-08-09, 23:42   

koko, nie napisałaś konkretów. Dolina Rospudy według wikipedii ma 52 km. Nowa droga z mostem nazywana potocznie obwodnicą Augustowa została zaplanowana i zaakceptowana przez urzędników i przez te niby przyrodnicze organizacje na części Rospudy będącej częścią chronionego krajobrazu Doliny Rospudy.
Czy mogę otrzymać adresy stron z informacjami na temat stanowisk tych niby przyrodniczych organizacji w odniesieniu do wariantów?
Trochę głęboko wsiąknąłem w temat Rospudy i to co napisane na stronie MSWiA w sprawie obwodnicy augustowskiej jest częściowo kłamstwem.

NIE WSZYSCY CHCĄ JEŹDZIĆ AUTAMI.

Czy jeżeli zaprezentuję szczegóły z źródłami to przybędziecie na wegedzieciakowy obóz w obronie Rospudy, w obronie przyrody, polnych dróżek i gospodarstw wiejskich przed zniszczeniem pod planowane nowe drogie i szkodliwe drogi?

MartaJS 

Wysłany: 2011-08-10, 08:36   

Nie będę gadać z kimś, kto nazywa moją organizację "niby przyrodniczą". Amen.

koko 

Wysłany: 2011-08-10, 09:16   

pyz, zero zrozumienia tematu. Skąd czerpiesz wiedzę na temat ochrony przyrody? Z broszurek o skansenach? Takie mam wrażenie. Druga sprawa - organizacje ochrony przyrody, jak sama nazwa wskazuje, do tego właśnie służą. Nie do bicia się o twoje widzimi się i "bo ja bym chciał". Dojrzej.

pyz

Wysłany: 2011-08-10, 11:42   

MartaJS napisał/a:
Nie będę gadać z kimś, kto nazywa moją organizację "niby przyrodniczą". Amen.

Nie musisz gadać, możesz pisać :)
A która z tych organizacji jest twoja i w co to dokładnie znaczy "moja"?
Niech się tak stanie :)

O kłamstwach obwodnicowych:
hxxp://wolnemedia.net/ekologia/rospuda-czyli-polska/
Obwodnic oraz transportu tirowego i podobnego nie potrzeba. Trzeba przymusowo przesiedlać ludzi z miast na wsie a z miast robić wsie.
Wystarczą nogi i zwykłe bite drogi oraz nóżki i polne dróżki :)
koko napisał/a:
pyz, ZERO zrozumienia tematu. Skąd czerpiesz wiedzę na temat ochrony przyrody? Z broszurek o skansenach? Takie mam wrażenie. Druga sprawa - organizacje ochrony przyrody, jak sama nazwa wskazuje, do tego właśnie służą. Nie do bicia się o twoje widzimi się i "bo ja bym chciał". Dojrzej.

Z przyrody.
Moje, twoje. Przyroda choć uwłasnościowiona to jednak w pewnym sensie nasza wspólna Zwłaszcza na drogach i dróżkach. Roślinki, na przykład ziółka, na drogach i dróżkach to również przyroda.
Gorzej z farbami drukarskimi do druku czasopismowych wypocin organizacji nibyprzyrodniczych.
Nadal nie odpowiedziałaś na pytania a mi zadajesz swoje i pouczasz jakbym był twoim dzieciakiem. (Podobno to żydowski sposób dialogu, na pytanie odpowiedzieć pytaniem, podobno?)

koko 

Wysłany: 2011-08-10, 12:34   

A komputer, z którego korzystasz, czym został do ciebie dowieziony z kraju producenta? Dorożką konną? Skoro wypisujesz się z korzystania z transportu - bądź konsekwentny. A jeśli się nie wypisujesz - nie psiocz i nie bądź hipokrytą. Organizacje ochrony przyrody pilnują (dobrowolnie, to nie organa państwowe), żeby inwestycje realizowano zgodnie z prawem i poszanowaniem interesów wszystkich stron. Taki jest dzisiejszy świat i jego realia, ja też bym wolała, żeby wszyscy byli piękni, młodzi, zdrowi i bogaci oraz żyli we wspaniałych okolicznościach przyrody. Bądź realistą.

pyz

Wysłany: 2011-08-11, 07:57   

koko napisał/a:
A komputer, z którego korzystasz, czym został do ciebie dowieziony z kraju producenta? Dorożką konną? Skoro wypisujesz się z korzystania z transportu - bądź konsekwentny. A jeśli się nie wypisujesz - nie psiocz i nie bądź hipokrytą. ...

Organizacje związane z ochroną przyrody korzystają z komputerów i są w pewnym sensie wzorcem do naśladowania dla uczniaków, studentów i niestety dla ludzi starszych również. Ludzie naśladują innych a ja o radykalnych działaniach w celu ochrony przyrody dowiedziałem się z niegdysiejszych "zielonych brygad", teraz te pisemko niestety przesiąknięte farbami aż się niedobrze robi. To tak w skrócie. Ogólnie masz rację, że nie powinienem korzystać z komputra i neta.

Poszanowanie interesów wszystkich stron nie jest możliwe.
Organizacje przyrodnicze statutowo zobowiązują się do ochrony przyrody, do tej ochrony zobowiązują dotacje od ludzi (czasami anonimowe).

Komputer przewieziony napewno NIE tirem a obwodnica planowana pod tiry.

Znowu pytania a konkretnych odpowiedzi o definicji DOLINY brak.

A może ktoś z tego forum wie czy firma, która budowała drogę dostała odszkodowanie z publicznych (państwowych, społecznych) pieniędzy?

Gośka Górska dostała kasę i "siedzi" cicho. Pracownia i inne podobne organizacje z tego co wiem dostały dotacje z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska. Obym się mylił ale te dotacje sprawiają, że te organizacje nie działają radykalnie zgodnie z prawem. Hasła typu "nie ma kompromisu w obronie ziemi" to chyba tylko hasła które w twardej rzeczywistości wydają się być "maciupkimi pieskami poszczekującymi na bestie".

Komisja stanowczo w obronie doliny a dyrekcja dróg i dyrekcja (niby)ochrony środowiska dążą do budowy mostu na dolinie Rospudy. I gdzie tu logika komisji europejskiej skoro dolina ma 52 km? Czy polscy urzędnicy odpowiedzialni za zaprotestowaną kilka lat temu budowę zostali ukarani stanowiskowo i finansowo?
Dlaczego szczegółowe info o zaprotestowanej kilka lat temu obwodnicy zostało usunięte ze stron otop-u?

koko 

Wysłany: 2011-08-11, 08:53   

Zniesławienie jest w Polsce karalne. Skoro rzucasz nazwiskami, to sam też się przedstaw.

pyz

Wysłany: 2011-08-11, 17:17   

Kobieto, jakie zniesławianie? Gośka Górska dostała kasę w postaci nagrody od żydowskiej organizacji z usa i "siedzi" cicho czyli nie działa wystarczająco aktywnie w obronie ptaków i przyrody. Mam Ci przesłać odpowiedź Gośki, odpowiedź na zawiadomienie o bocianie, który nie odleciał do ciepłych krajów na zimę? A może wysłać fotkę martwego bociana potrąconego przez pędzące auto? (zapewne ciężarowe)

Po której stronie jesteś? Po stronie dyrekcji dróg, biznesu motoryzacyjnego i sprzedajnych urzędników czy po stronie prawdziwych ochroniarzy przyrody. Chyba nie jesteś konfidentką (?)

Proste pytanie:
Czy dolina Rospudy jest zlokalizowana na całej długości pomiędzy Raczkami a Augustowem?
Odpowiedzi do wyboru trzy: tak, nie, nie wiem. Czy możesz odpowiedzieć

p.s.
hxxp://www.hidari.pl/ofertaszczegolowa.php3?id_article=1]"...co trzeci kęs czekolady ma posmak niewolnictwa..." hxxp:// ...
transport tirowy = niewolnictwo

MartaJS 

Wysłany: 2011-08-11, 19:24   

Cytat:
Gośka Górska dostała kasę w postaci nagrody od żydowskiej organizacji z usa

Dziękuję, nie mam więcej pytań.

Czy można zrobić coś z tym panem, który obraża ludzi? Poza ignorowaniem?

koko 

Wysłany: 2011-08-11, 20:49   

MartaJS napisał/a:
Czy można zrobić coś z tym panem, który obraża ludzi? Poza ignorowaniem?

Wiesz... w sumie sam prosi się o to, żeby obrazić i jego, ale.... czy mnie się chce? Eee....
Zatem opcja 2: ignor.

pyz

Wysłany: 2011-08-11, 21:24   

Ciekawe kto na tym forum potrafi czytać ze zrozumieniem i podpowie co jest obrażającego w zacytowanym moim zdaniu.

Poszukiwane wegańskie i wegetariańskie rodziny do protestu antyobwodnicowego i prowiejskiego. Planuje się obóz obronny nad Rospudą i w innych miejscach.

p.s.
Kiepska kucharka z Gośki. "Lepsza" z niej wytwórczyni ogłupiających alkoholi.

Odpowiedz do tematu