wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wege. a inwestycje na giełdach papierów wartościowych.

Jaki mam stosunek do inwestycji na giełdach papierów wartościowych itp ? jako weganin, wegetarianin.
Nie ma to dla mnie znaczenia wystarczy,że jestem weganinem-chętnie gram na giełdzie/kupuje akcje wszystkich spółek , jednostki uczestnictwa w funduszach , itp. - liczy się zysk.
0%
 0%  [ 0 ]
Nie ma to dla mnie znaczenia - wystrczy ,że jestem wegetarianinem-chętnie gram na gieldzie/kupuje akcje wszystkich spólek , jednostki uczestnictwa w funuszach , itp. - liczy się zysk.
0%
 0%  [ 0 ]
Chętnie korzystam z usług doradcy finansowego nie interesują mnie szczegóły - liczy się zysk.
0%
 0%  [ 0 ]
Jeżeli inwestuje to wybieram akcje spółek nie związanych z przemysłem mięsnym czy inny sposób wyzyskujących zwierzęta.
11%
 11%  [ 2 ]
Nie dotyczy mnie powyższy temat-nie inwestuje na giełdzie.
55%
 55%  [ 10 ]
Nie byłem świadomy takich zależności.
33%
 33%  [ 6 ]
Głosowań: 16
Wszystkich Głosów: 18

Autor Wiadomość
krzysztof

Wysłany: 2011-07-24, 11:40   Wege. a inwestycje na giełdach papierów wartościowych.

WITAM :-o

Weganizm , wegetarianizm a inwestycje na giełdach papierów wartościowych-akcje, fundusze,spółki branży mięsnej( przemysłu mięsnego ) itp.,GWP itd. - temat dość obszerny.
Jak podchodzą do tego weganie , wegetarianie ?

"Czasami" się zdarza ,że weganie mogą nieświadomie zarabiać na zabijaniu i wyzysku zwierząt - w jaki sposób - ano za sprawą GWP - dokładnie spółek giełdowych z branży mięsnej ( przemysłu mięsnego ) kupując np. akcje tychże spółek ( i przyczyniać się do napędzania koniunktury - nie zawsze czasami jest słabsza sprzedaż - na "mięsko" rożnych gatunków ) .

Chodzi dokładnie o inwestowanie środków pieniężnych w akcje spółek giełdowych - po prostu gra ("zabawa") na Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie ( lub innych giełdach ).
Ale jak to w życiu bywa i tutaj cześć spółek kumuluje zysk dzięki zabijaniu i wyzyskowi zwierząt ( bezpośrednio i pośrednio ).

A może nieświadomie kupujesz jednostki uczestnictwa w funduszach inwestycyjnych np.:w funduszach akcji , funduszach zrównoważonych , funduszach agresywnego wzrostu itp.itd. ( lub certyfikatów inwestycyjnych dla funduszy zamkniętych ) ,które m.in. inwestują w najróżniejsze spółki giełdowe w tym także w spółki przemysłu mięsnego i inne wyzyskujące zwierzęta ?

Być może powierzasz swoje pieniądze doradcy finansowemu ,który za Ciebie inwestuje kapitał a Ty nie zastanawiasz się nad tym ( może robisz to nieświadomie lub całkiem świadomie - umywając ręce) ?

Co ciekawe także Twój bank, fundusz emerytalny itp.może być ( także w przyszłości ) udziałowcem w spółkach/koncernach branży mięsnej lub innych branż partycypujących w zabijaniu i wyzysku zwierząt.

Kupując akcje samej Giełdy Papierów Wartościowych ( niedawno wystartowała ) także percypujesz w wyzysku i zabijaniu zwierząt bo właśnie giełda zarabia kokosy na spółkach branży mięsnej i innych spółkach wyzyskujących zwierzęta .
(niedawno akcje GWP zadebiutowały na giełdzie hxxp://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/463215,dzis_przydzial_akcji_gieldy_papierow_wartosciowych.html )

Spółki giełdowe

DUDA(DUDA, DUD) - Polski Koncern Mięsny DUDA S.A.
oficjalna strona
hxxp://www.pkmduda.pl/?pid=3
struktura akcjonariatu - udziałowcy , kapitał
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLDUDA000016,wizytowka_kapital.html
info.
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLDUDA000016,wizytowka.html
udziałowcy w % - stan na 2011-04-20
Cytat:
ING Bank Śląski SA 10,78
Kredyt Bank SA 10,26
Bank Handlowy SA 7,32
BZ WBK Asset Management SA 5,32
Duda-Jankowiak, Bogna Maria 1,79
Miler Roman 0,27
Duda Maciej - porozumienie 0,16
Oleszak Rafał 0,11
Formela Dariusz 20 000tyś głosów - 0,00
Pozostali - 177 765 223 - 0.64 %

Powyżej widać jakie podmioty i instytucje inwestycją w Dudę SA -oczywiście cała masa to drobni "inwestorzy" ( pozostali 177 765 223 akcji choć wcale nie muszą być tacy "drobni").
Warto prześledzić jak rozbudowana jest grupa kapitałowa
hxxp://www.pkmduda.pl/?pid=9

INDYKPOL SA - produkcja mięsa i przetworów indyczych
hxxp://www.indykpol.pl/O_firmie/Kategoria/15_kim_jestesmy.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLINDKP00013,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLINDKP00013,wizytowka.html

BeefSan PBS Finanse SA (PBSFINANSE, PBF)- Zakłady mięsne - przetwórstwo oraz handel hurtowy i detaliczny mięsa
hxxp://www.beefsan.com.pl/pl
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLBEFSN00010,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLBEFSN00010,wizytowka.html

WILBO SA - branża przetwórstwa rybnego
hxxp://www.wilbo.pl/
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLWILBO00019,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLWILBO00019,wizytowka.html

Zakłady Mięsne Herman SA -ubój wieprzowy rozbioru wieprzowego i wołowego oraz produkcjia pełnego asortymentu wędlin
hxxp://www.herman.com.pl/
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLHRMAN00039,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLHRMAN00039,wizytowka.html
cała wizytówka:
Cytat:
opis: Spółka prowadzi działalność w zakresie uboju wieprzowego, rozbioru wieprzowego i wołowego oraz produkcji pełnego asortymentu wędlin. W rodzaju i zakresie działalności można wyszczególnić następujące elementy: ubój trzody chlewnej, produkcja mięs (w szczególności jego rozbiór i wykrawanie, dzięki czemu uzyskuje się półtusze wieprzowe, ćwierćtusze wołowe i cielęce, tusze drobiowe oraz produkuje się elementy kulinarne i mięso mielone) a także produkcja wędlin. Spółka oferuje ponad 120 różnorodnych produktów (obejmujących zarówno wędliny, wędzonki jak i mięsa). Dociera do 400 niezależnych odbiorców, w tym m. in. sieci Makro, Real, Carrefour, Ahold Polska i Kaufland

GRAAL SA. Konserwy rybne, konserwy mięsne.
hxxp://www.graal.pl/
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLGRAAL00022,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLGRAAL00022,wizytowka.html

Seko SA
- wszystko co można wyprodukować z ryb
hxxp://www.rybki-seko.pl/
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLSEKO000014,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLSEKO000014,wizytowka.html

Mispol SA - produkcja i dystrybucja konserw mięsnych, pasztetów, dań gotowych oraz karmy dla psów i kotów.
hxxp://www.mispol.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=14
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLMISPL00011,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLMISPL00011,wizytowka.html

Inne spółki pośredni lub bezpośrednio partycypujące w zabijaniu i wyzysku zwierząt.

Pamapol SA (PAMAPOL, PMP)- przetwórstwo mięsno-warzywnego.
hxxp://www.pamapol.com.pl/pl/45:Grupa_Pamapol
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLPMPOL00031,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLPMPOL00031,wizytowka.html

wyroby cukiernicze , mleko itp.:

Milkiland NV (MILKILAND, MLK) - przetwórstwo mleka
hxxp://www.milkiland.com/pl
hxxp://gielda.wp.pl/isin,NL0009508712,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,NL0009508712,wizytowka.html

WAWEL SA - wyroby cukiernicze czyli m.in.: jaja , mleko
hxxp://www.wawel.com.pl/pl
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLWAWEL00013,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLWAWEL00013,wizytowka.html
udziałowcy
Cytat:
Hosta International AG - 52,12
Amplico OFE 13,31
Orłowski Dariusz 2,20
Bałaga Paweł 0,10
Winkel Wojciech 0,00
Małek Eugeniusz 0,00
Pozostali 0.32

Colian SA (JUTRZENKA, JTZ,Jutrzenka Holding S.A. ) - j.w.
hxxp://www.jutrzenka.com.pl/intro.php
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLJTRZN00011,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLJTRZN00011,wizytowka.html

MIESZKO SA (MIESZKO, MSO) - j.w.
hxxp://www.relacje.mieszko.pl/ , hxxp://www.mieszko.com.pl/
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLMSZKO00010,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLMSZKO00010,wizytowka.html

inne :
ZOO Centrum SA m.in.: sprzedaje profesjonalny asortyment wędkarski ( choć także asortyment w zakresie opieki i pielęgnacji nad zwierzętami )
hxxp://www.zoo-centrum.pl/
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLZCNTR00016,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLZCNTR00016,wizytowka.html

WIG spółek branży spożywczej
hxxp://gielda.wp.pl/typ,akcjeipda,idx,PL9999999888,notowania.html

POZDARWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :->

MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2011-07-24, 12:16   

Przyznam, że nigdy nie myślałam o tym :-) Nie gram sama na giełdzie, ale mam trochę jednostek funduszu Arki, oczywiście BZ WBK inwestuje również w przemysł mięsny :-( Ciekawe, czy są jakieś "etyczne" fundusze.

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2011-07-26, 00:23   

Pora wyciągnąc skarpety z lamusa :-P
A tak na poważnie- jest jakaś lista etycznych banków w Polsce ?

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

sunny 
don't worry

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2011-07-26, 08:19   

Szczerze mówiąc nie wydaje mi się, aby istniały w Polsce fundusze, które można podpiąć pod "etyczne"; tego typu firmy inwestują w to, w co się akurat opłaca. Nawet jeśli na świecie są takie fundusze, to myślę, że pewnie można je na palcach jednej ręki policzyć.

inezz 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-07-26, 12:42   

ja troche inwestuje na giełdzie, spółki mięsne omijam szerokim łukiem, ale powiem szczerze nigdy nie sprawdzałam dokładnie w co inwestują fundusze których jednostki mam.
obiawiam sie, ze etycznych funduszy u nas brak :-|
myślę, krzysztof, że poruszyłeś ważny temat. najprościej chyba sprawdzić bezpośrednie inwestycje w akcje, ale podejrzewam, że większość z nas inwestuje na giełdzie nawet nie zdając sobie z tego sprawy przez fundusze emerytalne.

agus 

Pomogła: 44 razy
Wysłany: 2011-07-26, 20:38   

inezz napisał/a:
podejrzewam, że większość z nas inwestuje na giełdzie nawet nie zdając sobie z tego sprawy przez fundusze emerytalne.
Dokładnie.
Moja firma - o ile zechcę oszczędzać na emeryturę - dokłada mi drugie tyle. Ale - nie zdecydowałam się, bo nie mam kontroli nad tym, gdzie płyną moje pieniądze i jak są inwestowane, spekulowanie na czyimś nieszczęściu czy stracie może idealistyczne jest, ale nawet kosztem zabezpieczenia swojej przyszłości nie chcę robić tego w ten sposób...
Jaka alternatywa więc, poza oszczędzaniem samemu (najlepiej w spółdzielniach jakichś)? :roll:

slaw_mir 
młody tata

Wysłany: 2011-08-28, 11:48   

Sam fakt istnienia takiego "miejsca" jak giełda uważam za nieetyczne, jako kwintesencja kapitalizmu "bez ludzkiej twarzy".
A z tego co pamietam np Axa inwestowała w wiwisekcję.. ]:->

Mirka

Wysłany: 2011-08-28, 15:27   

Jagula napisał/a:
jest jakaś lista etycznych banków

Skoro u podstaw etyki leży prawda, to czy można dokonywać prawidłowych wyborów, nie szanując prawdy?
Czy jeśli się uprawia/popiera moralny relatywizm, przyklaskując deptaniu prawdy np. w polityce, życiu publicznym to wiarygodne są wybory zgodne z taka etyką?

pyz

Wysłany: 2011-08-28, 15:54   

Nie ma etycznych banków.
Pieniądze i papiery zwane wartościowymi tak naprawdę nie mają wartości.
Oczywiście możesz kupić sobie rajską wyspę na Pacyfiku i rajską "Ewę" (kobieta rajskiego "Adama") ale szczerego szacunku i szczerej miłości (tej zwanej Agape i tej drugiej Caritas) nie kupisz za żadne pieniądze i za żadne papiery zwane wartościowymi.

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2011-08-29, 13:03   

Mirka napisał/a:
Skoro u podstaw etyki leży prawda, to czy można dokonywać prawidłowych wyborów, nie szanując prawdy?
Czy jeśli się uprawia/popiera moralny relatywizm, przyklaskując deptaniu prawdy np. w polityce, życiu publicznym to wiarygodne są wybory zgodne z taka etyką?
czy Ty mnie atakujesz czy mi się tylko wydaje ? Bo Twoja wypowiedź nie jest odpowiedzią na moje pytanie.Zarzucasz mi moralny relatywizm ?

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

Mirka

Wysłany: 2011-08-29, 17:08   

Jagula napisał/a:
.Zarzucasz mi moralny relatywizm ?

Nie znam cię na tyle, żeby cokolwiek zarzucać, lub nie.
Jak najbardziej jest to odpowiedź na twoje pytanie.

krzysztof

Wysłany: 2012-02-19, 17:07   

WITAM :-o

Cytat:
Zakłady Mięsne Herman SA -ubój wieprzowy rozbioru wieprzowego i wołowego oraz produkcjia pełnego asortymentu wędlin
hxxp://www.herman.com.pl/
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLHRMAN00039,wizytowka_kapital.html
hxxp://gielda.wp.pl/isin,PLHRMAN00039,wizytowka.html
cała wizytówka:
Cytat:
opis: Spółka prowadzi działalność w zakresie uboju wieprzowego, rozbioru wieprzowego i wołowego oraz produkcji pełnego asortymentu wędlin. W rodzaju i zakresie działalności można wyszczególnić następujące elementy: ubój trzody chlewnej, produkcja mięs (w szczególności jego rozbiór i wykrawanie, dzięki czemu uzyskuje się półtusze wieprzowe, ćwierćtusze wołowe i cielęce, tusze drobiowe oraz produkuje się elementy kulinarne i mięso mielone) a także produkcja wędlin. Spółka oferuje ponad 120 różnorodnych produktów (obejmujących zarówno wędliny, wędzonki jak i mięsa). Dociera do 400 niezależnych odbiorców, w tym m. in. sieci Makro, Real, Carrefour, Ahold Polska i Kaufland

"Kolejne przejęcie Mariusza Patrowicza"
hxxp://www.parkiet.com/artykul/9,1179652-Mariusz-Patrowicz-przejal-ZM-Herman.html

Cytat:
Zakłady Mięsne Herman dołączyły do grona spółek z portfela znanego inwestora. Akcje podrożały w piątek o prawie 27 proc. Nowa strategia zostanie podana po restrukturyzacji

Notowany na NewConnect Fon Ecology, spółka z portfela znanego inwestora Mariusza Patrowicza, przejął pośrednio kontrolę nad giełdowymi Zakładami Mięsnymi Herman.
....
W ten sposób Fon Ecology stał się właścicielem prawie 14 mln walorów mięsnej spółki, stanowiących 93 proc. w kapitale i 96 proc. w ogólnej liczbie głosów.
...
Firma zadebiutowała na warszawskim parkiecie w 2008 roku, sprzedając akcje w IPO po 1,8 zł. Przedstawiała ambitne prognozy finansowe, jednak nie udało się ich zrealizować. Od lat ponosi straty.

W październiku ubiegłego roku zmienił się jej zarząd. Nowe władze odcinają się od działań poprzedników. Zapowiadają również, że dzięki prowadzonej restrukturyzacji spółka w ciągu najbliższych kilku miesięcy powinna zacząć przynosić zyski. Na koniec września zeszłego roku wykazywała ponad 3 mln zł straty. Problemem jest też zadłużenie – głównie u dostawców – sięgające 15 mln zł.

Pan Mariusz Patrowicz

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o

Odpowiedz do tematu