wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Herbata z pokrzywyw ciąży
Autor Wiadomość
sunny 
don't worry

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2011-09-01, 11:09   

Ja osobiście nie stosowałam, więc trudno mi polecić coś konkretnego, zdaje się, że to jest bez recepty w aptekach netowych znalazłam m.in. hxxp://www.i-apteka.pl/product-pol-29735-OLIMP-CHELA-FERR-MED-x-30-kapsulek-.html
Jest jeszcze firmy CaliVita - to można kupić m.in. na allegro hxxp://www.suplementy-online.eu/details-54.html stosowałam kiedyś inne preparaty tej firmy, polecał mi je lekarz, także to jest jest jakiś chiński badziew ;-)
Ja poszperasz w necie to pewnie coś znajdziesz.
A preparaty ze zwykłym żelazem też mi się kojarzą z zaparciem raczej niż ze sraką, ale to pewnie zależy od organizmu.

malwinka85r

Wysłany: 2011-09-01, 11:25   

ok, dzięki wielkie. W poniedziałek mam wizytę u lekarza, więc się czegoś więcej dowiem o tego typu preparatach.

MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2011-09-01, 13:48   

jarzynajarzyna napisał/a:
bo mam hgb jak na swoje możliwości w rowie mariańskim - 12,2 -

Kobieto, toż to piękna hemo, a jeszcze jak na ciążę to w ogóle super, czego Ty chcesz?

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

jarzynajarzyna 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2011-09-01, 14:20   

nie no, ja wiem, że to jest serio dużo, ale normalnie to mam koło 15 :mryellow: jak zdrowy chłop! :mrgreen:

tora 
tora

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-09-01, 14:25   

malwinka, tylko cierpliwości tu potrzeba i systematyczności. Mnie hemo spadała i spadała, aż w końcu sytuacja chyba się unormowała.
Po Ferrum nie mam zaparć (ogólnie ta przypadłość jest mi obca), tylko kupska czarne. Nie wiem czy działa, ale skoro ginka przepisała, to nie będę protestować.
Sok z buraka kupuję - kwaszony z Biofood smakuje okropnie, naturalny z Cymes całkiem, całkiem. Nienawidzę czerwonych buraków, dlatego kupuję sok w butelkach. Na samą myśl o nich mnie mdli, ale podobno wielu osobom smakuje.
Herbata pokrzywowa sama w sobie również nie jest zła w smaku, ale w takim stężeniu, jakim ja piłam wywar - 100% trawy z kompostownika :-P

A ty, Jarzyna, nie wyskakuj mi tu ze swoim hemo, prymusie jeden. Choć przyznaję, że stawiam cię za wzór u osób, dla których wegańska dieta oznacza rychłą hemo zapaść :mryellow:

malwinka85r

Wysłany: 2011-09-01, 15:13   

tora, Narazie moja hemoglobina wynosi 11 i mam nadzieję, że nic się nie zmieni w tej kwestii, no chyba że na plus :) Zaczęłam właśnie jeść częściej i więcej - ogólnie nie mam jakiegoś mega apetytu, ale jakoś trzeba sobie radzić z tym niedoborem przecież... Zobaczymy jakie to da efekty.

jarzynajarzyna 

Wysłany: 2011-09-01, 18:59   

tora, ale to chyba nie jest moja zasługa, bo ja praktycznie zawsze miałam bardzo wysokie hemo i żelazo, nawet odżywiając się w nieźle makabryczny sposób - jak to na studiach, kiedy ani specjalnie kasy, ani czasu, ani ochoty na zdrowe i sensowne żarcie. raz w życiu zaliczyłam tylko mega zjazd - po mononukleozie. więc trochę tych hemozapadniętych w konia robisz poniekąd :mryellow: ale rób dalej, może będą się bardziej starać i lepiej na tym wyjdą.

paulina 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2011-09-01, 21:41   

na żelazo - Floradix, jest super. z calivity Iron-plus też niezłe, a to pisałem ja, jarząbek wacław, stary anemik :mrgreen:

lekarz od chińskiej med mi mówił, że aby pokrzywa miała faktycznie lecznicze działanie, to trzeba ją parzyć tak, ze napar będzie aż ciemnozielony. czyli mniej więcej 4 łyżki suszu na szklaneczkę wrzątku. nie ryzykowałam, bo jednak troche po niej potrafi sczyścić jelita, a odwodnienie w ciąży mało wskazane. ale pijam z torebki na kubek i jest spoko, piję codziennie przez całą ciążę, czasem nawet 2-3 razy dziennie. ale ja pijam bo lubię.

MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2011-09-02, 08:02   

Pokrzywa to jest w ogóle dla mnie takie ziele na prawie wszystko. Tylko dodatki się zmieniają. Wzmacniająca, oczyszczająca, na anemię, na kości i stawy, na nerki, na depresję ;-)

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

sunny 
don't worry

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2011-09-02, 08:30   

jarzynajarzyna być może jest to u Ciebie taka "osobnicza przypadłość". Ja starałam się ostatnimi laty odżywiać dobrze, ale na żelazo nie zwracałam aż takiej uwagi i ani ja, ani małż nie mieliśmy do tej pory niedoborów. Zobaczymy, jak będzie teraz. Czasem zdarza się, że organizm sam z siebie ma dobry poziom różnych rzeczy. U mnie w rodzinie są przypadki bardzo wysokiego poziomu tzw. dobrego cholesterolu u osób, które jedzą tłusto i ogólnie mało zdrowo - taką mają urodę na swoje szczęście.

tora 
tora

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2011-09-02, 09:47   

sunny, coś w tym jest, bo moja hemo, odkąd pamiętam, była zawsze na dolnej granicy akceptowalnej normy.

paulina, ja właśnie piłam bardzo mocny wywar z pokrzywy. Szczerze mówiąc, nawet nie zastanawiałam się nad konsekwencjami..Ale czego się nie robi dla brzucha :-)

jarzynajarzyna 

Wysłany: 2011-09-02, 11:14   

sunny napisał/a:
"osobnicza przypadłość"

bankowo tak. z jednej strony wierzę w moc zdrowego odżywiania, ale to nie jest tak, że właśnie cechy osobnicze nie mają znaczenia, bo mają ogromne. czasami żałuję, że nie mam jakiegoś oznaczenia na czole "mam zajebiste wyniki" albo "jestem zdrowa jak koń", bo odkąd jem wegańsko, straciłam chyba z 5 kilo i oczywiście zaczęły się spekulacje w moim zjebanym otoczeniu: musi być chora, skoro schudła. to pasożyty, pewnie od tych gryzoni jej. albo psa. syfa do domu przyniósł. a może to anoreksja? a dobrze się czujesz?
masakra. musiałam nieraz ludziom tłumaczyć, że na pewno nic mi nie jest, ale to jak grochem o ścianę. a jak powiesz "wypierdalaj", to już na bank zostanie się okrzykniętym osobą u schyłku zgonu normalnie :-P chociaż hitem i tak były spekulacje, dlaczego wyglądam na niewyspaną, kiedy pracowałam na dwa etaty - to pewnie zła dieta! :-P :roll: na szczęście zaraz potem zaszłam w ciążę, więc przynajmniej objawiłam się tym samym jako osobnik o działającej fizjologii. uff :mryellow: ]:->

malwinka85r

Wysłany: 2011-09-02, 11:15   

Pokrzywka jest pyszna ale jak to powiedziała Pani dr - wszystko z umiarem. Dziś zrobiłam dzień przerwy i poszłam na morfologię. Co prawda przez tydzień pewnie za wiele nie wywalczyłam (bo hemo 11 miałam tydzień temu), ale ciekawa jestem też czy chociaż nie spadła jeszcze bardziej....
Koło 15 wyniki. Do tego żelazo zrobiłam oddzielnie tak z ciekawości. Zobaczymy co wyjdzie :-/

[ Dodano: 2011-09-02, 15:44 ]
Dziewczyny kochane,jestem happy, bo hemoglobina w przeciągu tygodnia podskoczyła mi z 11,0 na 11,5 :D I w ogóle wszystkie wyniki poszły mi w górę :mrgreen: Jupiii, nie muszę brać tego nieszczęsnego żelaza 8) Ta herbatka chyba zdziałała cuda :->

Nika007 
Nika

Wysłany: 2011-12-01, 00:54   

LEkarka przepisała mi HEMOFER F PROLONGATUM, ale na razie nie wykupiłam.... postanowiłam rozprawić się z tematem naturalnie. Poza tym boję się zaparć - od tygodnia mam z tym spokój.
Trochę mnie zmartwił opis na opakowaniu pokrzywy, ale Wasze wpisy mnie uspokajają :-)
Mam nadzieję, żę przy pomocy buraków, pokrzywy, pietruchy i reszty poprawię wyniki.
Za 3 tygodnie następna kontrola.
Pozdrowienia

KasiaQ 

Wysłany: 2011-12-09, 00:19   

W ciąży byłam zupełnie niedawno i mogę powiedzieć tyle - moja anemia się pogłębiała i pomimo zażywania ascoferu 3 razy dziennie utrzymywała się na poziomie 9 z hakiem - powyżej 10 to był sukces :-/ aż nie wpadłam na rady odnośnie pokrzywy i jej cudownej mocy - piłam jej susz 3 razy dziennie - i nie obserwując u siebie skutków ubocznych - podniosłam sobie hemoglobinę na 11,7 :mrgreen: lekarz był bardzo zaskoczony, że tym sposobem mi się udało, ale trudno było uwierzyć mu w moc tego ziółka.
Ważne, że efekt osiągnięty :-D

Nika007 
Nika

Wysłany: 2011-12-09, 14:35   

KasiaQ - super efekt! ja na razie raz dziennie, bo trochę się obawiałam więcej pić jej. Ale Twój przypadek zachęca mnie do zwiększenia dawki. Zawzięłam się żeby nie brać suplementu ;-) Badania robię za tydzień więc mam jeszcze czas na dopracowanie hemobloginki ;-) ))))

KasiaQ 

Wysłany: 2011-12-28, 23:59   

to trzymam kciuki i daj znać jak wyniki :-D

Odpowiedz do tematu