wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Warszawa przygotowywuje się do wojny
Autor Wiadomość
Mirka

Wysłany: 2011-09-14, 17:01   Warszawa przygotowywuje się do wojny

I jak tu się nie przestraszyć.
Najpierw postraszył min. Rostowski, poparł go komisarz Lewandowski, a teraz Ratusz urządza manewry.

hxxp://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10283324,Warszawa_przygotowuje_sie_do_wojny__Na_wszelki_wypadek.html

bojster 

Wysłany: 2011-09-14, 17:12   

Nie ma w tym niczego dziwnego, każdy kto obserwuje sytuację geopolityczną na świecie przygotowuje się, mniej lub bardziej aktywnie, do wojny. Dobrze że robią manewry i odświeżają procedury, może przynajmniej w tym wypadku urzędnicy będą potrafili zrobić coś właściwie. :roll:

Mirka

Wysłany: 2011-09-14, 17:30   

bojster napisał/a:
Nie ma w tym niczego dziwnego, każdy kto obserwuje sytuację geopolityczną na świecie

A co się takiego nadzwyczajnego wydarzyło?
W zeszłym tygodniu Vincent z premierem mówili zgodnie, że w Europie jest ok. bo oni w swej "prezydencji" nie dopuszczą itd... a dziś wojna...? Całe szczęście ,że Klich zdążył zlikwidować armię, bo jeszcze by komus przyszło do glowy się bronić przed...przyjaciółmi...

Pączuś 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2011-09-14, 17:40   

Dziwne jest to, że jeszcze niedawno premier twierdził, że jeszcze nigdy nie byliśmy tak bezpieczni...
w ciągu paru dni nagle okazało się, że nam wojna grozi... :roll:

bojster 

Wysłany: 2011-09-14, 17:41   

Mirka napisał/a:
bojster napisał/a:
Nie ma w tym niczego dziwnego, każdy kto obserwuje sytuację geopolityczną na świecie

A co się takiego nadzwyczajnego wydarzyło?

Nic. Wszędzie cisza, spokój, zupełnie nic się nie dzieje. Tylko chłopaków się ostatnio coś dużo rodzi. ;-)

Mirka

Wysłany: 2011-09-14, 18:08   

Pączuś napisał/a:
w ciągu paru dni nagle okazało się, że nam wojna grozi.

Przypomniałam sobie właśnie słynną tezę Schetyny z 2010r, że w przypadku zwycięstwa Kaczyńskiego w wyborach prezydenckich , będzie wojna.
Teraz zapewne przyczyna straszenia społaeczeństwa wojną jest analogiczna.
Jeśli ma być wojna, to po pierwsze dobrze, że wegedzieciak ma już swoje tajne, podziemn forum. Spodziewam się różnych form walki- jedni będą pisać na tajnych blogach, inni wysadzać supermarkety albo wykonywać wyroki na liberałach.
Ja już wybrałam – idę do lasu. Oczywiście z laptopem i prądnicą.
W ramach przygotowań znalazłam internecie taką "wojenną", leśną piosenkę

Siekiera, piłka, orlik, Donek
Trumną Blidy zagrał Bronek
Zmyłka, bajer, pic, Platforma
Bronek tutaj jest pro forma

Stocznie, hazard, gaz i łupek
Nie skorzysta tylko głupek
Płatnik, netto, dług, Norwegia
Nie pomoże Wikipedia

Żarty żartami, ale zrobiło się jakoś nieswojo...

bojster 

Wysłany: 2011-09-14, 18:28   

Mirciu, twój pisocentryzm jest gorszy niż trzecie stadium katarakty. Skąd pomysł że wojna będzie miała jakikolwiek związek z naszymi wyborami? Nie będzie miała. Wojna nie zacznie się w Polsce, prawdopodobnie nie zacznie się nawet w Europie Środkowej. Gdyby tak było, jakiekolwiek przygotowania nie miałyby żadnego znaczenia. Dobrze że zaczynamy - po tylu latach stagnacji - reanimować obronę cywilną, która obecnie wygląda tak, że w urzędzie wojewódzkim siedzi od 8. do 12. facet, buja się na krześle i zagryza pączkiem, a po 12. niech się dzieje co chce. O niższych szczeblach szkoda nawet wspominać. A więc dzięki temu, że już teraz reaktywujemy OC, jest szansa że uda się kraj postawić w stan gotowości gdy wojna już się zacznie, ale *zanim* dotrze do naszych granic.

PS. Nie przenoszę (na razie) do polityki, bo wbrew temu co by chcieli pisudczycy, temat nie jest polityczny. No chyba, że będzie dalej w tym tonie, to temat niechybnie tam wyląduje. :roll:

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2011-09-14, 18:35   

bojster napisał/a:
Dobrze że zaczynamy - po tylu latach stagnacji - reanimować obronę cywilną, która obecnie wygląda tak, że w urzędzie wojewódzkim siedzi od 8. do 12. facet, buja się na krześle i zagryza pączkiem, a po 12. niech się dzieje co chce. O niższych szczeblach szkoda nawet wspominać.

U nas w zeszłym roku były w mieście próbne alarmy - nikt nie wiedział, co wyje, czemu wyje i co to oznacza (ja prawdę mówiąc myślałam, że to pożar). Chyba dobrze, żeby jednak ludzie wiedzieli takie rzeczy (dawno temu miałam to w szkole na PO, ale kto to pamięta).

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2011-09-14, 19:07   

bojster napisał/a:
dzięki temu, że już teraz reaktywujemy OC, jest szansa że uda się kraj postawić w stan gotowości gdy wojna już się zacznie
nie tylko wtedy - także w sytuacji innego zagrożenia- klęski , kataklizmu itp.

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

wegedyniak

Wysłany: 2011-09-14, 19:47   

Cytat z artykułu o ćwiczeniach:
" ... To surowiec strategiczny?

Ewa Gawor, dyrektor miejskiego biura zarządzania kryzysowego:
- Jak najbardziej, zapasy będziemy gromadzić w magazynach. Akcję musimy prowadzić bez zwłoki, bo inaczej ubiegną nas ludzie. "

Ewa Gawor nie jest człowiekiem ???
Kosmitka, obca z poza Ziemii?

Handel militariami coraz większy.

Wojna już dawno temu zaczęta i trwa.
Na razie w innym stylu i z użyciem mało zauważalnych militariów.

Interesuje mnie obrona weg*an przed atakującymi nieweg*anami.
Ktoś ma pomysły na uspokojanie konfliktotwórców?

Martuś 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2011-09-14, 20:02   

wegedyniak napisał/a:
Interesuje mnie obrona weg*an przed atakującymi nieweg*anami.

Pokrzywami ich! pokrzywami!

Tosiek vol.4?

Mirka

Wysłany: 2011-09-14, 20:07   

bojster napisał/a:
Mirciu, twój pisocentryzm jest gorszy niż trzecie stadium katarakty.

Zdziwisz się zapewne, ale jestem ostatnią osobą, która by chciała, żeby w najbliższych wyborach wygrał PiS. Ta niewielka grupa ludzi, która się ostała ma ważnieejszą rolę do spełnienia. To tyle polityki.
A co do sytuacji w jakiej się Polska znalazła, to jest ona wg mnie poważna i bardzo skomplikowana.
Dwadzieścia lat „polskiej demokracji" było czasem straconym.
UE nie zapewniła nam stabilności, a na dodatek sama się chwieje.
Finansowa zapaść powstrzymywana jest kolejnymi transzami pożyczek.
Rosja dąży do odbudowania swojej strefy wpływów a gwarancje NATO są warte tyle ile papier, na którym zostały spisane.
Dużym politycznym wyzwaniem dla rządzących jest aktywizacja i samoorganizacji róznych środowisk poza partiami. Ludzie się samoorganizują, a rządzący coraz bardziej są tym zaniepokojeni i zaczynają robić rozmaite gwałtowne ruchy , a nawet wyprzedzające działania legislacyjne. Katalizatorem tego zjawiska jest w dużym stopniu katastrofa smoleńska.
Ta katastrofa spowodowała rownież gwałtowną korektę polityki świata wobec Rosji .
Złoża gazu łupkowego są z jednej strony dla Polski szansą, z drugiej łakomym kąskiem dla Moskwy, jeśli chodzi o bezwzględną walkę o strefę wpływów.

No nieee...
Przeczytałam przed chwilą na onet.pl
"Kończąc swe przemówienie Rostowski przywołał swą niedawną prywatną rozmowę z "prezesem wielkiego polskiego banku", pracującym w ministerstwie za czasów transformacji w Polsce. Miał on mu powiedzieć, że po takich wstrząsach gospodarczych i politycznych, jakie teraz dotykają Europę, "rzadko się zdarza, by po 10 latach nie było także katastrofy wojennej". I dodał, że "poważnie się zastanawia nad tym, by uzyskać dla dzieci zieloną kartę w USA".
Komentatorzy zwracają uwagę na to, że Parlament Europejski, to nie jest właściwy adresat takiego pesymistycznego przesłania. Można by je uznać za wezwanie, by obywatele Unii Europejskiej opuszczali kontynent."
Mój ulubieniec zmierza się starać o green card dla siebie i swoich dzieci , w tym słynnej Mai "Fuck Me Like The Whore I Am". Będzie nawiewał?
Nie pytam przed czym, bo to z grubsza wiem, ale pytam z czym?
Ostatnio zmieniony przez Mirka 2011-09-14, 20:42, w całości zmieniany 1 raz  

amudabi 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2011-09-14, 20:42   

Dla Warszawy wojna to trauma, tak będzie cokolwiek by się nie działo, więc nie dziwię się że niektórzy mieszkający w stolicy odczuwają zagrożenie i niepokój, a wiązanie z wyborami manewrów..hmm, którz to wie, co za tą żelazną kurtyną skrywają włodarze.
Ja myślę że nie bez przyczyny teraz odbywają się te "zabiegi", poza tym jakos bardziej wydaje mnie się że moze to mieć związek z obawami przed atakami również terrorystycznymi, coś w trawie piszczy, to pewnością, ale żeby od razu wojna? co to to nie.
Polacy w ogóle są przeczuleni..coż zostaliśmy mocno doświadczeni jako naród, wojna w tamtym to historia, taraz bronią jest informacja,groźba jej eskalowanie, wprowadzenie elementu zagrożenia niepewności, wszystko by osłabić czujność, zbić z tropu, zamieszać w głowach, więc spokojnie, jak w piosence"popatrzę zrozumiem więcej i wtedy włączę się do akcji":)

Lily 

Wysłany: 2011-09-14, 20:48   

euridice napisał/a:
Mam nadzieję, że my, nasze dzieci ani ich dzieci (ani dzieci tych dzieci ani żadne pokolenie po nas) nie doświadczymy życia w trakcie konfliktu zbrojnego. To naiwność?
Naiwność chyba nie, ale gwarancji nikt nie da...

bojster 

Wysłany: 2011-09-14, 21:01   

Mirka napisał/a:
I dodał, że "poważnie się zastanawia nad tym, by uzyskać dla dzieci zieloną kartę w USA".

Też to czytałem, moim zdaniem takie prywatne wynurzenia są lekko nie na miejscu. "Idzie wojna, więc szykuję sobie drogę ucieczki", oto przykład dla narodu. Jednego tylko nie przewidział, USA prawdopodobnie upadnie szybciej niż Europa, a przynajmniej wschodnia Europa. No chyba że od razu z USA ma zamiar wziąć kurs na kanadyjską tajgę...

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2011-09-14, 21:04   

Pączuś napisał/a:
w ciągu paru dni nagle okazało się, że nam wojna grozi...
To zwykłe ćwiczenia, na taką skalę robi sie je rzadko, , ale jest ustawowy obowiązek robienia takich ćwiczeń. Jak uważnie przeczytać artykuł, to widać że większość tych ćwiczeń będzie "robiona" na papierze, sukces murowany :P . Zresztą dobrze że na papierze bo sparalizowaliby miasto :P
bojster napisał/a:
Nic. Wszędzie cisza, spokój, zupełnie nic się nie dzieje. Tylko chłopaków się ostatnio coś dużo rodzi.
Według GUS dziewczynek czyli standardowo ;) , gdzieś widziałam ostatnio dane. I nie chcę cię martwić, ale reaktywacja obrony cywilnej nam nie grozi w najbliższym czasie, brak kasy, zobacz zresztą na NSR czy jak im tam, które de facto istnieją tylko na plakatach, bo brak kasy :-/ .
A Rostwoski ... ciekawe co miał na celu, choć pewnie zwykłe przypomnienie, że UE zapewniła okres pokoju w Europie niespotykany wcześniej w historii naszego kontynentu, tylko coś mu nie wyszło i palnął jak łysy o beton.

Lily 

Wysłany: 2011-09-14, 21:08   

majaja napisał/a:
A Rostwoski ... ciekawe co miał na celu, choć pewnie zwykłe przypomnienie, że UE zapewniła okres pokoju w Europie niespotykany wcześniej w historii naszego kontynentu, tylko coś mu nie wyszło i palnął jak łysy o beton.
No cóż, gość większość życia spędził "na emigracji" (choć w jego przypadku nie była to emigracja, bo przecież z Polski nie emigrował) hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Jacek_Rostowski - może po prostu ciągnie wilka do lasu ;) i tyle.

wegedyniak

Wysłany: 2011-09-14, 21:38   

Mirka ,
Czy 'gazeta.pl' jest wiarygodnym źródłem informacji?

Wojna już trwa (Libia nie jest daleko od Warszawy, W-wa jest w UE a unijni najemnicy-płatni mordercy nazywani błędnie żołnierzami wywołując konflikty przeprowadzają rekolonizację Afryki).
... więcej: (UWAGA, DRASTYCZNE) hxxp://stopsyjonizmowi.wordpress.com/2011/09/10/francuscy-i-dunscy-zolnierze-odcinali-glowy-libijczykom/]hxxp:// fakty z Libii...

Złoża gazu (g)łupkowego szansą?
Spójrzcie na greenpeacow'e info o gazie (g)łupkowym.
Polecam NiEZALEŻNE i WOLNOŚCiOWE MEDiA:
1. hxxp://cia.media.pl]cia.media.pl
2. hxxp://wolnemedia.net]wolnemedia.net

Odpowiedz do tematu