wegekolacja dla mięsojadów |
Autor |
Wiadomość |
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-09-30, 15:16
|
|
|
Myślałam żeby go upiec w takiej folii jakiej używają do pieczeni. Zdałoby to egzamin? |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-09-30, 15:24
|
|
|
Nie mam pojęcia. Mięsne klopsy udają się w takim czymś (mama robi), więc wege też powinny. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-09-30, 16:41
|
|
|
priya napisał/a: | Myślałam żeby go upiec w takiej folii jakiej używają do pieczeni. Zdałoby to egzamin? |
wysmaruj tę folię dobrze olejem zanim włożysz masę.
Ja kilka razy miałam kłopoty z wyciągnięciem w całości |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-10-04, 11:32
|
|
|
Zrobiłam tą kiełbasę z fasoli. Dałam 2 łyżki jaglanki ( bo mi została ugotowana),duuuuużo czosnku, świeży majeranek, zmiksowaną surową cebulę.
fasolowa kiełb.jpg
|
|
Plik ściągnięto 487 raz(y) 60,25 KB |
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-10-04, 11:34
|
|
|
bronka, przepiękna |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-10-04, 11:37
|
|
|
Lily napisał/a: | bronka, przepiękna |
dlatego zrobiłam jej zdjęcie |
|
|
|
|
MartaJS
Pomogła: 101 razy Dołączyła: 04 Wrz 2010 Posty: 6041 Skąd: Kosieczyn
|
Wysłany: 2011-10-04, 12:07
|
|
|
Piękna, piękniejsza niż moja I nawet bardziej kiełbasowato wygląda
To zasługa jaglanki zapewne. |
_________________
hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2011-10-04, 12:35
|
|
|
kiełba jak żywa!!!!! bronka wow!!! |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-10-04, 12:52
|
|
|
bronka, ale super kiełbasa |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-10-04, 12:53
|
|
|
no jak taka gruba kiełbasa wygląda , ja w życiu swoim zbyt dużo nie zjadłam kiełbas (bo nie cierpiałam tego od dziecka) ale taka bym wszamała , mniam |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-10-04, 13:08
|
|
|
MartaJS, rosa, gosia_w, margot, dzięki za słowa uznania
Nawet się kroiła przyzwoicie |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2011-10-04, 13:54
|
|
|
Ja też wczoraj z Ziomkiem zrobiłam. Nawet myślałam, żeby dodać ryż (właśnie dla takich jaglankowych efektów), ale mi się gotować nie chciało. Następnym razem dodam więcej przypraw i dłużej pogotuję, bo mi się ta masa do końca nie ścieła. Efekt fajny Gotujecie pod przykryciem, czy bez?
Mam tylko jeden problem natury psychicznej - za nic w świecie nie chce mi przejść przez usta słowo kiełbasa Tak jak wege parówki czy pasztet - ok, tak kiełbasa nie przejdzie. Wczoraj mówiłam Ziomkowi, że robimy fasolowe talarki, małż mówił na to "medaliony"
Muszę teraz wystartować z klopsem |
_________________
|
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-10-04, 13:59
|
|
|
maga, ja gotowałam prawie półtora godziny, w garnku pod przykryciem, ale na kubeczki z masą nałożyłam przykrywki, żeby skraplająca się para z przykrywki nie ciekła do środka.
maga napisał/a: | Mam tylko jeden problem natury psychicznej - za nic w świecie nie chce mi przejść przez usta słowo kiełbasa Tak jak wege parówki czy pasztet - ok, tak kiełbasa nie przejdzie. Wczoraj mówiłam Ziomkowi, że robimy fasolowe talarki, małż mówił na to "medaliony"
|
u nas z tego samego powodu zostało nazwane fasolowym wynalazkiem
Feli na takie rzeczy mówi plasterki. |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2011-10-04, 14:08
|
|
|
Ja gotowałam ok. 40min. (najpierw pod przykrywką, później bez bo się bałam, że skraplająca się woda spieprzy naszą pracę ) Wydaje mi się, że jeszcze z 10 by wystarczyło. Pewnie zależy od tego, jakie kto ma szklanki Moje były różnej wielkości i w tej najmniejszej było idealne. A fasolowe plasterki do mnie trafiają! Już mam nazwę, dzięx
Podam jeszcze proporcje, bo ja się trochę stresowałam, czy mi wyjdzie:
na 200g suchej fasoli: 2 średnie pomidory, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku i 4 kopiaste łyżki mąki. Zwłaszcza z tą mąką nie byłam pewna - masa wyszła dość luźna. |
_________________
|
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-10-04, 14:42
|
|
|
ja nie dałam surowych pomidorów, za to dałam paprykę suszoną i suszonego pomidora.
Gotowałam w kubkach, bo nie mam szklanek ( ). |
|
|
|
|
maharetefka
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 19 Gru 2008 Posty: 1566
|
Wysłany: 2011-10-04, 15:23
|
|
|
bronka, ale... fasolowy wynalazek, wow!
[ Dodano: 2011-10-04, 15:34 ]
MartaJS, gratuluje pomyslu!
wyobrazam sobie miny rodzinki |
_________________ go vegan!
|
|
|
|
|
yuka66
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Cze 2011 Posty: 137 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 2011-10-04, 17:28
|
|
|
Skoro takie jesteście sprytne z tą kiełbasą to doradźcie mi czy to się da wykorzystać jako dodatek do żurku - tylko może wtedy doprawić majerankiem albo hiszpańską papryką, żeby pachniała jak wędzonka. |
_________________
|
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2011-10-04, 18:24
|
|
|
yuka66, a nie łatwiej wrzucić (do tego żurku) wędzone tofu?
MartaJS, gratuluję udanej kolacji i dzięki za przepisy - myślę, że fasolowe coś a' la kiełbasa popełnię w najbliższej przyszłości:-> |
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2011-10-05, 08:20
|
|
|
yuka66, może spróbuj wmiksować do masy wędzone tofu, albo starty wędzony ser (jeśli jadasz)? Mnie osobiście smak i zapach wędzonki odrzuca (wyjątek stanowią niektóre sery), więc nie będę takich eksperymentów przeprowadzać.
[ Dodano: 2011-10-05, 08:25 ]
Cytat: | tylko może wtedy doprawić majerankiem albo hiszpańską papryką, żeby pachniała jak wędzonka. |
ani papryka ani majeranek nie nadadzą zapochu wędzonki |
_________________
|
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-10-05, 09:32
|
|
|
bronka, wow! No to teraz już z całą pewnością zrobię to fasolowe cudo I dzięki za podpowiedź z folią do pieczenia :*
Jeśli chodzi o słownictwo - nam z mężem nigdy nie przechodziły przez gardło parówki, dlatego te sojowe nazywamy sojówkami i tak nam to weszło w krew, że nawet niewtajemniczonym tak o nich opowiadamy i dopiero jak robią wielkie oczy łapiemy sie na tym |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2011-10-05, 10:37
|
|
|
maga napisał/a: | Cytat:
tylko może wtedy doprawić majerankiem albo hiszpańską papryką, żeby pachniała jak wędzonka.
ani papryka ani majeranek nie nadadzą zapochu wędzonki |
no chyba, ze to wędzona papryka
dziękuję kochane za słowa uznania |
|
|
|
|
lilias [Usunięty]
|
Wysłany: 2011-10-05, 13:30
|
|
|
yuka66, zgadzam się z Tantrą że lepiej chyba tofu wędzone lub tempeh wędzony
[ Dodano: 2011-10-05, 13:34 ]
bronka, kiełbasa, czy fasolkobasa, piękną jest mniam
będę próbować zrobić |
|
|
|
|
yuka66
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 03 Cze 2011 Posty: 137 Skąd: Kopenhaga
|
Wysłany: 2011-10-05, 18:58
|
|
|
Dziękuję, spróbuję z tofu.
Co do zapachu wędzonki to ta papryka ma taki zapach. |
_________________
|
|
|
|
|
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2011-10-05, 22:08
|
|
|
yuka66, jaka papryka ma zapach wędzonki? Nie spotkałam się jeszcze z takim cudem |
_________________
|
|
|
|
|
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2011-10-06, 09:28
|
|
|
maga, chyba o to chodzi:
hxxp://prowincjalnawioska.blox.pl/2010/10/Hiszpanska-papryka-wedzona.html
|
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
|
|