Nóż ceramiczny - Czy ktoś używał takie cudo? |
Autor |
Wiadomość |
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-01-03, 15:06
|
|
|
edysqa napisał/a: | ukroic swiezutki, jeszcze ciepły chleb |
To ogromna zaleta tych noży, lubię bardzo cienko pokrojone kromki i mój nóż świetnie daje radę.
Kupiłam zstaw z auchan, jak narazie sprawdzają się rewelacyjnie, w pierwszych dniach używania ciągle chodziłam z plastrami na palcach . |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-01-03, 18:09
|
|
|
Ja się własnie zastanawialam dlaczego mam taką poprzecinaną skórę na palcach a zauważyłam to bo mnie szczypac zaczęły |
_________________ Moje gotowanie:
www.zakreconywegeobiad.pl
bezglutenowe:
www.bezglutenowewege.blogspot.com |
|
|
|
|
ifinoe
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-05, 19:37
|
|
|
w Rossmannie znów się pojawiły noże ceramiczne w dwóch rozmiarach |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-01-05, 19:52
|
|
|
No właśnie dziś widziałam, obejrzałam i odwiesiłam. 29 ten mniejszy - 10 cm, ten więszy nie wiem. Jakoś nie mam odwagi... |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Salamandra*75
Salamandra*75
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 11 Lis 2007 Posty: 1294
|
Wysłany: 2012-01-05, 19:55
|
|
|
ja mam i jest super polecam |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
|
ifinoe
Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-05, 21:27
|
|
|
ja mam i dziś wykupiłam wszystkie które były akurat na stanie w sklepie dla rodziny, bo każdy kto u mnie coś kroił ceramicznym nożem, nabywał natychmiastowej chęci zakupu |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
kofi
|
Wysłany: 2012-01-05, 22:12
|
|
|
dżo napisał/a: | w pierwszych dniach używania ciągle chodziłam z plastrami na palcach . |
No tego się właśnie boję, ja bez ceramicznego i tak chodzę.
Słuchajcie, a spadały Wam te noże na podłogę? Bo słyszałam, że to się może zniszczyć od tego, a u nas wiecznie coś spada... |
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-01-05, 22:15
|
|
|
Narobiłyście mi chęci na taki nóż |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-01-05, 22:17
|
|
|
kofi napisał/a: |
Słuchajcie, a spadały Wam te noże na podłogę? Bo słyszałam, że to się może zniszczyć od tego, a u nas wiecznie coś spada... |
Mi spadł ze dwa razy, ale jest cały. |
|
|
|
|
maslowska
|
Wysłany: 2012-08-23, 13:57
|
|
|
Noże ceramiczne są świetne ! Bardzo wytrzymałe i od czasu zakupu nie musiałam, żadnego ostrzyć ponieważ są nadal tak samo ostre jak na początku. Z tym, że wybrałam [edit]. Trochę droższe ale komfort użytkowania bardzo duży.
Zedytowane przez moderatora. Spam. |
|
|
|
|
patrycccja
puszka.pl
|
Wysłany: 2012-12-04, 23:09
|
|
|
kofi napisał/a: | Słuchajcie, a spadały Wam te noże na podłogę? Bo słyszałam, że to się może zniszczyć od tego, a u nas wiecznie coś spada... |
W tej chwili są już 2 rodzaje noży ceramicznych - całe ceramiczne i metalowe powlekane powłoką ceramiczną (te ostatnie tańsze, ale jakościowo nie wiem jak wypada porównanie). Noże ceramiczne, jak to ceramika, oczywiście moga sie potłuc (a te z powłoka odpryskiwać). Dlatego kupując teraz taki nóż koniecznie kupiłabym z takim "etui" na ostrze. Aha, a jesli ktoś ma "złe" nawyki przy siekaniu i stuka nożem (czyli porusza nim góra/dól, a nie "trzyma" czubek przy desce i tylko dociska resztę jak dźwignię), to na wszelki wypadek nie powinien używać takiego noża na szklanej desce.
Co do ostrości noży ceramicznych to bez przesady... W miarę porządny nóż, najlepiej nie z blachy (jak da się łatwo wygiąć na boki, w łuk, to blacha), będzie porównywalnej jakości. Chociaż biorąc pod uwagę to, że noże ceramiczne, a szczególnie z powłoką ceramiczną, są teraz tańsze niż na początku, to może taniej jest kupić ceramiczny... Zwł. jesli chodzi o dłuższe noże nadające się do krojenia chleba. Z trzeciej... mnie zniechęca, że trzeba tak na nie uważać, żeby się nie stłukły. Z czwartej... Nie, nie ma czwartej |
_________________ * hxxp://puszka.pl/]puszka.pl * |
|
|
|
|
edysqa
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 02 Sie 2009 Posty: 1093 Skąd: Fasolków domek na wsi :-)
|
Wysłany: 2012-12-04, 23:41
|
|
|
Mój nóż niestety nie wytrzymał roku, ale z mojej winy. Zaczęłam kroic nim zamrozona na "kość" cytrynę i pękł
Na gwiazdkę kupię sobie kolejny bo bez niego jak bez ręki się czuję (chociaz mam dosyc dobre noże fiskarsa). Zastanawiam się tylko czy ceramicznych czy tylko powlekany.
Macie doświadczenia z tymi drugimi? |
bezglutenowe:
|
|
|
|
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2012-12-05, 09:14
|
|
|
z ceramicznych ostrzy używam wyłącznie obieraczki , nożyk mnie jakoś nie zauroczył |
|
|
|
|
edysqa
|
Wysłany: 2012-12-05, 09:57
|
|
|
lilias, a mnie odwrotnie obieraczka nie zachwyciła |
bezglutenowe:
|
|
|
|
patrycccja
puszka.pl
|
Wysłany: 2012-12-05, 11:20
|
|
|
edysqa napisał/a: | Zastanawiam się tylko czy ceramicznych czy tylko powlekany.
Macie doświadczenia z tymi drugimi? |
To sprawdź ceny i zobacz czy w ogóle jest się co zastanawiać Moim zdaniem kupno krótkiego, powlekanego, takiego na próbę, to może być dobra inwestycja, jeśli nikt inny ci nie doradzi z własnego doświadczenia. Ja bym tak zrobiła z czystej ciekawości W Hali Mirowskiej (Wwa) widziałam średni nóż (9cm, z "etui" na ostrze), niem. produkcji, za 21 zł. |
_________________ * hxxp://puszka.pl/]puszka.pl * |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-05-12, 14:31
|
|
|
Będą niedrogie noże z powłoką ceramiczna w tym tygodniu:
hxxp://wyborcza.pl/1,95792,13871503,Noze_z_powloka_ceramiczna.html |
|
|
|
|
olgasza
królowa życia
Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2013-05-12, 14:37
|
|
|
Anja, dzięx za info, chyba się skuszę |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
|
DoskaZ
|
Wysłany: 2013-05-13, 01:13
|
|
|
Noże ceramiczne są rewelacyjne, używam ich od kilku lat. Nie wyobrażam sobie już bez nich krojenia warzyw ani chleba. Zniszczyłam już dwie sztuki (chociaż te fragmenty, których nie zniszczyłam nadal są tak ostre jak wtedy, kiedy były kupione).
Czego takim nożem na pewno nie wolno nigdy robić:
1) Nie można kroić nimi metalowych mieszadeł, które się zapodziały w chlebie
2) Nie można nimi podważać niczego, a szczególnie wieczka od słoika
Nawet nie pytajcie, skąd to wiem |
_________________ Dieta roślinna od stycznia 2013, wraz z całą rodzinką. |
|
|
|
|
kofi
|
Wysłany: 2013-05-13, 11:19
|
|
|
DoskaZ napisał/a: | Noże ceramiczne są rewelacyjne, używam ich od kilku lat. Nie wyobrażam sobie już bez nich krojenia warzyw ani chleba. Zniszczyłam już dwie sztuki (chociaż te fragmenty, których nie zniszczyłam nadal są tak ostre jak wtedy, kiedy były kupione).
Czego takim nożem na pewno nie wolno nigdy robić:
1) Nie można kroić nimi metalowych mieszadeł, które się zapodziały w chlebie
2) Nie można nimi podważać niczego, a szczególnie wieczka od słoika
Nawet nie pytajcie, skąd to wiem |
Ojej, a chciałam kupić ten do chleba.
Zawwwsze mam mieszadło... |
|
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-05-13, 21:22
|
|
|
Kofi- ale te z gazety to bedą to stalowe, a tylko powlekane, więc to nie taka krucha ceramika w całości |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
zou
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 08 Gru 2010 Posty: 917
|
Wysłany: 2013-06-04, 14:11
|
|
|
Hm...Chciałam kupić te z Wyborczej, ale nie załapałam się. Teraz zamówiłam podbne na allegro, zobaczymy jak się toto sprawuje. Poprzednio uzywałam z Wyborczej, sprzed 2 lat, tych noży ze stali nierdzewnej, niby są ok, ale niepokoi mnie mycie w zmywarce i rdzenienie, takie punkciki. Mmam nadzieję, że te z powłoką będa pod tym względem bezproblemowe. |
_________________ www.veganfotoku.blogspot.com - roślinna fotokuchnia - aktualny blog
www.wegefotokuchnia.blox.pl - stary blog
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół... |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2013-06-04, 14:29
|
|
|
zou, noże lepiej myć ręcznie niż w zmywarce. Myte w zmywarce szybciej tracą ostrość. Takie ze stali. Nie wiem, czy ceramiczne nadają się do zmywarki, ja myję ręcznie.
Oglądałam jeden z Wyborczej (uniwersalny) i nie podobał mi się - źle leżał w ręku, miał zbyt długie ostrze i do tego ostre na czubku (łatwo się skaleczyć). Nie kupiłam. |
|
|
|
|
|