wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wegańskie laddu
Autor Wiadomość
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2010-10-31, 14:29   

dzięki za przepis, chętnie wypróbuję :)
_________________

 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-31, 19:12   

ja też bardzo dziękuję. Wreszcie ladhu bez cukru i jak piszesz nie za słodkie. Mąka z cieciorki na liście zakupowej :-)
A olej kokosowy dałaś taki pachnący kokosem, czy neutralny?
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-11-01, 08:03   

Aisha napisał/a:
totalnie neutralny :)

rafinowany czyli? :-|
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-01, 08:21   

bronka, tu hxxp://www.bogutynmlyn.pl/go/_category/index.php?idc=17 jest duży wybór bio - są też bez smaku i zapachu. A bio przecież nie może być rafinowane, prawda? Z drugiej strony czytałam, że pozbawia się smaku i zapachu właśnie poprzez rafinację...
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-11-01, 09:26   

Tłoczony na zimno zawsze pachnie kokosem :->

[ Dodano: 2010-11-01, 09:31 ]
No niekoniecznie rafinowany, ale w wysokiej temperaturze tłoczony i w wyniku jakiś procesów pozbawiony zapachu. Dla mnie dyskwalifikacja. Już wolę w takim przypadku kupić palmowy. Dużo o tańszy i też nie pachnie :->
 
 
moritura 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 18 Wrz 2011
Posty: 499
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-09-28, 15:35   

Ejj, a gdzie ten przepis? :-/

Uwielbiam ladoo, ale od kiedy pożegnałam się z cukrem i nabiałem myślałam, że już nic mnie w życiu dobrego nie spotka ;)
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2011-09-28, 16:39   

moritura napisał/a:
Ejj, a gdzie ten przepis? :-/
O ile ktoś sobie nie zapisał, to zniknął wraz z autorką...
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
moritura 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 18 Wrz 2011
Posty: 499
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-09-28, 16:46   

A może ktoś ma jeszcze? Albo rzuci jakimś pomysłem?
 
 
Vegabutik 

Dołączyła: 02 Lut 2012
Posty: 25
Wysłany: 2012-02-06, 14:28   

Przepisów jest dużo, tu link do filmiku jak zrobić hxxp://www.youtube.com/watch?v=kKqY0lxPT9c
_________________
www.blog.vegabutik.pl
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2012-02-06, 14:36   

Autorko, uzupełnij posta :>
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Vegabutik 

Dołączyła: 02 Lut 2012
Posty: 25
Wysłany: 2012-02-06, 14:44   

przepis :)

składniki:

0,2 szklanki rodzynek
4 szklanki mąki z cieciorki
2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka kardamonu mielonego
pół szklanki migdałów w płatkach
1 szklanka ghee lub margaryny wegańskiej
wykonanie:

tłuszcz rozgrzej na patelni, stopniowo dodawaj mąkę ciągle mieszając. Smaż do czasu gdy masa zrobi się brązowa. Ostudź. Dodaj cukier, dobrze wymieszaj. Wsyp kardamon i bakalie. Uformuj kulki.

Pozdrawiam
_________________
www.blog.vegabutik.pl
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-06, 15:57   

Lily napisał/a:
Autorko, uzupełnij posta

to nie ja jestem autorką, ale sobie skopiowałam przepis:
"350 g oleju kokosowego
400 g mąki z cieciorki
3/4 łyżeczki mielonego kardamonu (ale ja KOCHAM kardamon, dosypuję do wszystkiego i wyszły bardzo kardamonowe, więc zupełnie wystarczy 1/2 łyżeczki dla nieuzależnionych)
150 g syropu z agawy (ale wyszły nie słodkie, ja nie lubię przesłodzonych słodyczy), w oryginalnym przepisie jest 250 g cukru pudru (można zmielić brązowy trzcinowy na puder), jednak oryginalne są dla mnie niestrawne z powodu słodyczy, za słodkie
można dodać pokrojone orzechy, rodzynki, wiórki kokosowe, jakiekolwiek bakalie

Na małym ogniu na patelni stopić olej kokosowy. Dodać mąkę z cieciorki i smażyć cały czas mieszając, uważając, aby się nie przypaliła (bo lubi się przypalać). Smażyć około 10 minut, do 15, aż mąka zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy aromat i trochę się zezłoci. Dodać cukier puder lub syrop z agawy (+ ewentualne bakalie), mieszać jeszcze i smażyć ze 2 minuty (syrop ładnie się rozpuszcza, nie powstają żadne grudy, z cukrem pudrem może być gorzej, trzeba grudy porozbijać widelcem). Odstawić na kilka minut, aby ostygło. Jeżeli nam zależy na "kulkach" - można użyć gałkownicy do lodów i zrobić "gałki", jak mieszanina jest jeszcze ciepła. Można też wylać na blachę, a potem pokroić, gdy ostygnie. Natomiast po ostygnięciu jest twarde, lecz kruche, także trudno formować coś z masy laddu po ostygnięciu."
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,21 sekundy. Zapytań do SQL: 11