wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
badania wegetarian
Autor Wiadomość
hashira 

Wysłany: 2012-02-28, 16:43   badania wegetarian

Witajcie.

Dotrwałam do V roku analityki medycznej i mamy czas magisterek. Koleżanka moja zajmuje się badaniem zawartości mikro i makroelementów w organizmie, porównuje w swej pracy kobiety 18-25 wege i nie-wege. O ile ta druga grupa skompletowała się szybko, to z pierwszą jest kłopot. Warunkiem jest utrzymywanie diety wegetariańskiej min 6 miesięcy oraz włosy niefarbowane przez min 3 miesiace. Badanie obejmuje spisanie przykładowego, standardowego jadłospisu, pomiar składu ciała (trzeba być na czczo)- waga, wzrost obwód talii i bioder, % wody, tłuszczu, masy beztłuszczowej (trzeba przyjechać do Bydgoszczy, służę pomocą w poruszaniu się po mieście, dotarciu na badanie, a nawet noclegiem u siebie, jeżeli jest taka konieczność) oraz pobranie wycinków włosów do badania zawartości pierwiastków śladowych. Badanie jest naturalnie bezpłatne, wyniki zostaną oczywiście jak najbardziej udostępnione. Chętne osoby proszę o kontakt.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2012-02-28, 18:17   

Ciekawe, ja się (na szczęście ze względu na te pomiary :P ) nie kwalifikuję :)

Napisz może jeszcze na forum hxxp://wegetarianie.pl/XForum.html - tam więcej młodych ludzi się przewija.

Maple Leaf 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2012-02-28, 18:23   

Przepraszam, że zapytam, ale targa mną czysta ciekawość. Ja chętnie zgłosiłabym się na badania, ale regularnie farbuję włosy. Czy to jakoś zmienia wynik badań?

Lily 

Wysłany: 2012-02-28, 18:27   

Maple Leaf napisał/a:
Czy to jakoś zmienia wynik badań?
Farbowane nie nadają się do badania zawartości wspomnianych pierwiastków śladowych, muszą być "czyste".
euridice napisał/a:
W każdym razie jestem chętna, tylko muszę wymyślić co z tą Bydgoszczą :)
Myślę, że bronka się ucieszy :P

MayoNika 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2012-02-28, 19:25   

Lily napisał/a:
Farbowane nie nadają się do badania zawartości wspomnianych pierwiastków śladowych, muszą być "czyste".

a muszą być z głowy...?

Lily 

Wysłany: 2012-02-28, 19:31   

MayoNika napisał/a:
a muszą być z głowy...?
Yyy... no raczej tak ;) Nie spotkałam się z inną możliwością. Instrukcje wyglądają tak np.: hxxp://eurovipnet.9com.pl/analiza_wlosa/zgloszenie

Salamandra*75 
Salamandra*75

Pomogła: 22 razy
  Wysłany: 2012-02-28, 19:40   

ja jestem za stara;-) i mam farbowane włosy:P
pozwodzenia

sunflower_ren 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2012-02-28, 20:50   

To chyba to samo bad, w którym ja i B. wzięliśmy udział. Analiza składu ciała od razu, a w późniejszym terminie będą wyniki z włosów i jadłospisu i ma to być jakoś tam porównane. Jestem ciekawa wyników :->
Myślę, że fajnie wziąć w czymś takim udział, bo można się za free zbadać no i pomóc w magisterce :mrgreen:
A że my (póki co) z Bydg to nie był to problem :-)

mono-no-aware 
Ewa

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2012-02-28, 21:08   

Co badania to przedział wiekowy dla młodzieży. Nie mam pretensji ;) , ale czy oni myślą, że wege to tylko 18. i ciut wyżej, taki bunt młodzieżoyw. Kiedy w końcu ktoś zbada 30.? ;-)

Lily 

Wysłany: 2012-02-28, 22:09   

mono-no-aware, ja myślę, że akurat ten przedział jest charakterystyczny dla studentów, których z oczywistych przyczyn najłatwiej badać innym studentom ;)

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2012-02-29, 07:53   

za stara jestem :-)

Gudi 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2012-02-29, 10:20   

ja chybabym się bała, ze jednak się źle żywię.. pewnych norm zapewne nie osiągam, ale mimo to zdrowa jestem... więc mogłabym się podłamać.. Poza tym ja już talii niedługo nie będę mieć, więc chyba się nie liczę :P

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2012-02-29, 10:28   

euridice napisał/a:
podróż w obie strony zamknie się w 25 zł :shock:

:shock: no coś Ty?
euridice napisał/a:
Nie ukrywam, że do Bydg. nie bardzo mi po drodze... (nie to, żebym nie chciała zrobić nalotu pewnej naszej forumowiczce z B. ;) )

:mrgreen:

Ja pomijam mój brak talii i zasób tkanki tłuszczowej, bo i tak widełki wiekowe mnie nie obejmą.
A Ty euri nie udawaj- na pewno sprawdzą Ci datę urodzenia w dowodzie ]:->

sunflower_ren 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2012-02-29, 11:11   

bronka napisał/a:
euridice napisał/a:
podróż w obie strony zamknie się w 25 zł :shock:

:shock: no coś Ty?

jak najbardziej możliwe, sprawdzałam kiedyś ceny na stronce to niektore przejazdy za 1 lub 5 zł (ale tylko w niektórych dniach i godz, a inne w raczej zwykłych cenach; także trzeba sprawdzać ;-) )

hashira 

Wysłany: 2012-02-29, 19:53   

ojej, ile odpowiedzi
gdyby ktoś z Was się zdecydował to proszę o kontakt telefoniczny (nr wyślę na priv, bo jakoś mi tak niezręcznie umieszczać go na forum), abym mogła poinformować panią doktor
kwestia farbowania włosów została już ogólnie wyjaśniona, więc nie podejmuję wątku - analizować rzeczywiście będzie się wszystkie próbki razem, dlatego wyniki tak późno.
ciąża naturalnie wyklucza udział, bo grupa musi być wystandaryzowana.
ponieważ ilość badanych jest naprawdę tragicznie mała, dopuszczamy nawet osoby jedzące ryby, a weganie jak najbardziej TAK!!! właściwie to najlepiej - też wydaje mi się to dobrą okazją do propagowania takiego stylu życia
co do ważenia i mierzenia, to jak dotąd wszystkie panie są zaskoczone na +
spodziewały się zdecydowanie gorszych wyników
początkowo planowane było badanie dzieci, ale tutaj nie było szans na zebranie chętnych, więc pomysł padł; wiek został więc ustalony taki ze względu na łatwość wyboru grupy kontrolnej oraz na fakt, że to głównie młodzież lubi eksperymentować z inną niż tradycyjna dietą.
jesteście super

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2012-02-29, 20:14   

Jeśli udział w grupie wege/wegan jest tak mała czemu nie podwyższysz w badaniach kryterium wiekowego (rozumiem że 30+ i dzieci nie są brane pod uwagę) ale może to rozszerzenie do 30 ułatwi badanie. Doprecyzuj także czy mogą być kobiety karmiące (zamieściłaś ogłoszenie na forum dla rodziców).

Lily 

Wysłany: 2012-02-29, 20:24   

Agnieszka, ale jeśli już mają przebadane osoby jedzące tradycyjnie (w przedziale 18-25), to za późno na rozszerzenie kryterium wiekowego....

Agnieszka 

Wysłany: 2012-02-29, 20:44   

Badania jak wnioskuję jeszcze nie są skończone. W kategorii mięsnych też można dobadać. Wg mnie do kategorii osób wege/wegan dodanie jedzących ryby nie jest prawidłowe i także nie trzyma kryteriów próby (ideologicznie, definicyjnie, jedzeniowo a końcowy rezultat badań dla mnie wiarygodny i rzetelny nie jest).
Nawet jeśli autora pracy zwiększy kryteria wieku, to ja i tak łapać się nie będę więc osobistego interesu tu nie mam.

jaskrawa 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2012-02-29, 21:21   

ja za stara :(
kurczę, powinien od razu być przedział 25-30 :D
a to z tego względu, że niestety często młodzi wegetarianie (np. w wieku 18 lat) nie znają się na prawidłowym żywieniu i ich wegetarianizm polega na odkładaniu kotleta i jedzeniu ziemniaków z surówką. a później człowiek głodny, więc sięga po słodzony jogurcik i czekoladę. i potem wychodzi, że mają same niedobory, ale młody organizm wiele zniesie, więc wydaje im się, że wszystko w porządku... pamiętam to z czasów studiów. było kilkoro wegetarian u mnie na roku, ale nie powiem, żeby się w ogóle wtedy ktokolwiek zdrowiem przejmował. raczej ideą. że biedne zwierzątka itd..
chociaż może się mylę, może czasy się zmieniły, zresztą nawet tu na forum widziałam kilka bardzo odpowiedzialnych młodych osób, które oznajmiają, że chcą przejść na wegetarianizm, ale najpierw chcą poznać zasady zdrowego żywienia, że nie wspomnę o euridice, która tu prym wiedzie w znajomości tematu, a przedziale wiekowym się mieści :)
ale co innego ludzie z wegedzieciaka, a co innego tysiące młodych ludzi, którzy po prostu ulegają modzie na wegetarianizm, mieszkają w akademikach i żrą wegetariańską pizzę i frytki.
ja np. należałam do takich egzemplarzy. lata taniego żarcia "tofu w pięciu smakach" w wietnamskich budkach. zalanych sosem z glutaminianu sodu :D . i kotlety sojowe z proszku.
nie mówię, że teraz czekolady nie jem :D , ale jest już jednak trochę lepiej...

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2012-02-29, 21:34   

większość wegetarian w przedziale 18-25 żyje jeszcze z rodzicami (studia) i jedzą to, co przygotują rodzice. Oczywiście nie wszyscy :-) a na pewno nie większość na WD :-)

Lily 

Wysłany: 2012-02-29, 21:39   

Pipii napisał/a:
większość wegetarian w przedziale 18-25 żyje jeszcze z rodzicami (studia) i jedzą to, co przygotują rodzice
:shock: Myślę, że większość jednak wyjeżdża na te studia...

alken87 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2012-02-29, 21:39   

Agnieszka napisał/a:
Wg mnie do kategorii osób wege/wegan dodanie jedzących ryby nie jest prawidłowe i także nie trzyma kryteriów próby (ideologicznie, definicyjnie, jedzeniowo a końcowy rezultat badań dla mnie wiarygodny i rzetelny nie jest).

ideologicznie może nie, ale tu chodzi tylko o jedzenie, definicyjnie - niekoniecznie, powszechnie znane definicje wegetarianina czasem obejmują ryby czy chcemy tego czy nie, a jedzeniowo - takie badanie bez bardzo ścisłego określenia typu diety i tak nie da jednolitych wyników nawet jeśli wykluczyć ryby - a bo sa lakto ovo wege, lakto wege, ovo wege, weganie, weganie jedzący miód i pośród w/w grup osoby które np. są lakto ovo i wsuwają kilka kilo nabiału i jajek miesięcznie a są takie co jedzą jakiś jogurcik czy jajko od święta a zywią się głównie wegańsko. pomijając zdrowe i niezdrowe nawyki żywieniowe. wszystkożercy różnią się tak samo ;)

Agnieszka 

Wysłany: 2012-02-29, 22:50   

Nie mówię, że moja dieta idealna cały czas była/bywa. Nie znam też kontekstu metodologicznego badania (jaki temat pracy, teza, jakie zmienne, porównanie do jakiejś próby, jakiej?...). Niemniej bym nie chciała zaistnieć w jednym "worku" z osobami jedzącymi ryby. Oczywiście to tylko moje zdanie i zgadzać się z nim nikt nie musi.
Jeśli definicyjnie komuś odpowiada kwalifikowanie spożycia ryb i uznawanie tej opcji jako wege ok, mnie to nie pasuje (i nie popieram takiego toku myślenia a miedzy innymi przez takie ankiety godzimy się na ten sposób postrzegania i myslenia), czy innym.... tego już nie wiem.

jaskrawa 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2012-02-29, 22:57   

Lily napisał/a:
Pipii napisał/a:
większość wegetarian w przedziale 18-25 żyje jeszcze z rodzicami (studia) i jedzą to, co przygotują rodzice
:shock: Myślę, że większość jednak wyjeżdża na te studia...

myślę, że na jedno wychodzi. grupa "przy rodzicach" nie zje kotleta w domu, tylko z niego zrezygnuje i zeżre ziemniaki, ewentualnie dorzuci sojowego z proszku, żeby matka się nie czepiała (to o mnie!), a potem dopchnie się byle czym, grupa w akademiku pójdzie na naleśniki do baru mlecznego :mrgreen:
(oczywiście, podkreślam, mówię tylko o złych przykładach, z dużą dawką ironii ;) )

arahja 

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2012-03-01, 07:53   

No co wy? Mięsożerna matka gotująca regularnie swojej 23-letniej córce wegetariance? Żart to był, nie?

Odpowiedz do tematu