wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ciemieniucha
Autor Wiadomość
kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2012-03-13, 16:24   

priya, Emilowi nic nie wyszło a on ma b. wrażliwą.

Poli 

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 2012-03-13, 22:03   

Ja z syna ciemieniucha walczylam pare lat :-/ , olejki ,duperelki a to nic , w koncu wybralam sie do dermatologa, przepisal olejek robiony w aptece , wiem ze mial w skaldzie jakis silny skladnik zluszczajcy , po 2 tyg kuracji wszystko zeszlo i nigdy nie wrocilo :-D

U Lili takze jednego dnia zauwazylam ciemieniuche, kupilam specjalny krem, na poczatku jakby schodzilo, ale znowu wracalo, w konu ktoregos dnia wkurzylam sie zaczelam pocierac palcami glowke Lili , ciemieniucha zaczela odpadac i wszystko zeszlo :!: jeszcze pozniej powtorzylam i ciemieniucha zniknela raz na zawsze :-D Powinnam to samo zastosowac u syna i byłby spokoj duzo wczesniej ;)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2012-03-13, 22:05   

Sodę się stosuje przy łuszczycy czy pogryzieniach np. przez osy, nie jest podrażniająca raczej.

squamish 

Pomogła: 18 razy
Wysłany: 2012-03-13, 22:31   

Stara zżółkła skorupa sama schodzi tylko trzeba jej odrobine pomóc.Ja ścięłam młodemu włosy ,przed myciem smarowałam olejkiem z babydreama.Nic nie wyczesywałam ,przy myciu głowy samo schodziło.Teraz profilaktycznie co jakiś czas natłuszczam głowe przed myciem.On ma bardzo wrażliwą ,suchą skóre :roll:

kasienka 

Wysłany: 2012-03-14, 06:43   

Emil nie miał starej żółtej skrupy, tylko jasną odnawiającą się. Zdrapywanie nie przynosiło efektów, tym bardziej że go bolało, więc nie chciałam go męczyć dodatkowo ;)

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2012-03-14, 09:10   

kasienka napisał/a:
Emil nie miał starej żółtej skrupy, tylko jasną odnawiającą się. Zdrapywanie nie przynosiło efektów, tym bardziej że go bolało, więc nie chciałam go męczyć dodatkowo
U ans identycznie. Jesli kiedyś powróci - spróbuję z sodą. U mikosia trochę trudniej, bo długie włosy ma, ale też spróbuję.
Poli napisał/a:
jeszcze pozniej powtorzylam i ciemieniucha zniknela raz na zawsze
tego niestety nie można nigdy być pewnym.

Dominika 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2012-03-14, 10:41   

Ja tez mialam dzis o tym poszukac porady, bo Ronka ma troche wciaz, a Felixowi odnowila sie.
Sprobuje z soda jak kasienka.
Jak u nas zapytalam lekarza o to, powiedzial, zeby nic z tym nie robic... :roll: bez sensu.

kasienka 

Wysłany: 2012-03-14, 10:45   

Dominika, ja też w sumie nic wielkiego z tym nie robiłam, ale teraz u nas wciąż sprawdzanie główek, bo w przedszkolu były wszy i jakoś zaczęło mnie drażnić, że mu się coś z głowy wykrusza ;) dziś patrzyłam, troszeczkę jeszcze ma, za kilka dni spróbuję znów z sodą.

Dominika 

Wysłany: 2012-03-14, 10:51   

Wlasnie dlatego chce Ronji glowke oczyscic, zeby ktos tego nie zobaczyl w szkole.
Ale bedzie trudno bo ona ma przegeste te swoje wlosy... Dziekuje za rade!

squamish 

Wysłany: 2012-03-14, 12:29   

U nas to były pozostałosci nie wyleczone i nie wyczesane ,bo gdy był malutki nie było z tymi operacjami żadnych problemów ,ale teraz młody juz sobie nie pozwoli grzebać przy głowie .Przez tą skorupe włosy mu nie rosły ,dlatego trzeba było zrobić z tym świństwem generalny porządek.Jak wróci to ustrojstwo to też wypróbujemy sposób z sodą,ale póki co profilaktyka :-)

[ Dodano: 2012-03-14, 12:47 ]
Moja kuzynka stosowała coś takiego u swojego synka niemowlaka ,podobno bardzo skuteczne hxxp://aptekaslonik.pl/prod_info.php?c=&products_id=6236&n=squamax-emulsja-na-luszczyca-lupiez-lojotokowe-zapalenie-skory-200ml.html
Mnie zapach odstreczył i skład -moja mama stosuje to też na łuszczyce.
Ostatnio zmieniony przez squamish 2012-03-14, 12:55, w całości zmieniany 1 raz  

Dominika 

Wysłany: 2012-03-14, 12:47   

squamish napisał/a:
Przez tą skorupe włosy mu nie rosły

Mojej urosly mimo ciemieniuchy i to jeszcze jak! No chyba, ze ma lagodniejsza postac lub bardziej uparte wlosy :->

[ Dodano: 2012-03-14, 12:50 ]
Ale tez mam z tym problem, by uzyskac "pozwolenie" na dzialanie na glowie :mrgreen:
Dzis sama zrobi sobie miksture z sody (jak czarownica), to moze pozwoli na dalsze eksperymenty. ;-)

squamish 

Wysłany: 2012-03-14, 12:54   

Dominika napisał/a:
Mojej urosly mimo ciemieniuchy i to jeszcze jak! No chyba, ze ma lagodniejsza postac lub bardziej uparte wlosy :->
Moze włosy Twojej córy miały większą siłe przebicia :mryellow: Moze najpierw jej urosły a potem zrobiła sie ciemieniucha;) ja walcze z ciemieniuchą u TYmka od chyba trzeciego miesiaca jego zycia . TYmkowi pierwsze włosy ,zresztą gęste wyszły natomiast ,te śweże nie bardzo chciały rosnąć,mocno przerzedzone.I ta wstrętna skorupa ble

Dominika 

Wysłany: 2012-03-15, 11:10   

Melduje dzis juz po akcji z pasta sodowa.
Ronka trwierdzila, ze to jak mily masaz (a zwykle nie pozwala mi nic z wlosami zrobic) Ale ma tak przegeste wlosy, ze trudno bylo dotrzec wszedzie. Ale duzo zeszlo, latwo i szybko. Felixowi tez troche razem wmasowalysmy.

Za pare dni powtorka.

kasienka 

Wysłany: 2012-03-15, 13:18   

U nas "odrosła" ale zdecydowanie mniej, więc też powtórzę za kilka di i jupię porządną szczotkę z włosia chyba, bo grzebień nie bardzo ;)

Odpowiedz do tematu