Maple Leaf

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-03-15, 18:43 Ciasto jabłkowe z orzechową kruszonką
|
|
|
kruszonka:
- 1/2 szklanki syropu klonowego (można zastąpić sodem lub cukrem trzcinowym),
- 2 łyżki mąki (użyłam żytniej 720),
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich,
- 2 łyżki oleju lub masła.
Orzechy mieszamy z mąką i cynamonem. Dodajemy olej/stopione masło i syrop/słód/cukier. Mieszamy dokładnie, odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem ciasta.
ciasto:
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego (najlepiej muscovado, ale demerara też się nada),
- 1 jajko,
- 1 żółtko,
- 1 szklanka musu jabłkowego (niesłodzonego),
- 1 2/3 szklanki mąki (użyłam pół na pół razowej pszennej 2000 i żytniej 720),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 startej (sproszkowanej) gałki muszkatołowej,
- szczypta soli.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. Foremkę keksówkę samrujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Mieszamy olej z cukrem, jajkiem, żółtkiem i musem jabłkowym. Do osobnej miski przesiewamy mąkę z proszkiem, sodą, gałką i solą.
Do foremki nakładamy pół ciasta, posypujemy połową kruszonki, na to reszta ciasta i reszta kruszonki. Pieczemy 40-50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie po wyjęciu suchy.
Na zdjęciu ciasto w formie muffinek (wyszło mi 8 dość sporych). Piekłam ok 25-30 minut. Wolę jednak wersję "ciastową", bo mieści się w niej więcej kruszonki (przy produkcji muffinek została mi niewykorzystana kruszonka), a ta część dodana do środka tworzy taką lepką, karmelową w smaku masę.
Zdjęcie0632.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 124 raz(y) 354,5 KB |
Zdjęcie0638.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 118 raz(y) 327,07 KB |
|
|