|
Co myślicie na temt zoo? chodzicie tam? |
| Autor |
Wiadomość |
Bellis_perennis
stokrotka polna

Pomogła: 2 razy Dołączyła: 20 Wrz 2010 Posty: 121 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-04-05, 16:11
|
|
|
| Mich4l89 napisał/a: | | Każde zwierzę powinno żyć we własnym środowisku i niema żadnych argumentów rozsądnych by miało być inaczej. No bo co może być argumentem? Rozrywka?Pff! |
A reintrodukcja zagrożonych gatunków do ich naturalnego środowiska? Np żubry, gdyby nie ogrody zoologiczne teraz na wolności nie byłoby ani jednego żubra. To jeden z bardzo wielu przykładów. Ja jestem za ale tylko dla porządnych ogrodów dbających o zwierzęta, udzielających się dla ochrony przyrody, edukujących, nawet kiedyś byłam wolontariuszką w jednym z zoo i nigdy nie zwątpiłam w celowość ich istnienia, teraz już żadny szanujący ogród nie trzyma lwów w klatce 2x2 [co nie znaczy, że nieszanujące się nie istnieją]. |
|
|
|
 |
alken87

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Mar 2010 Posty: 725 Skąd: Wałbrzych/Wrocław
|
Wysłany: 2012-04-05, 16:30
|
|
|
w zoo powinny być tylko takie zwierzęta, które urodziły się w niewoli (np. zabrane z cyrku) albo z jakichś powodów nie mogą wrócić do srodowiska naturalnego. i powinny mieć adekwatny do swoich potrzeb wybieg. w ogóle nie rozumiem jak zoo może trzymać zwierzę któremu nie jest w stanie zapewnić odpowiednich warunków. np we wrocławskim zoo wilki i niedźwiedzie mają idealne warunki ale już np. słonie siedzą na jakimś kawałku wielkości szkolnego boiska i mają takie stereotypie że aż przykro patrzeć |
|
|
|
 |
Bellis_perennis
stokrotka polna

|
Wysłany: 2012-04-05, 16:40
|
|
|
To już jest 'zasługa' Gucwińskich a ich najbardziej obchodziło to aby o ogrodzie było głośno i aby gatunków zwierzaków było jak najwięcej. Zmieniła się dyrekcja, zmieniły się warunki ale zoo nie ma terenu aby naprawić wszystkie wcześniejsze błędy i jedyne co mogą zrobić to patrzeć jak te słonie cierpią a uwierz, że to przyjemne dla nich nie jest.
| Cytat: | | w zoo powinny być tylko takie zwierzęta, które urodziły się w niewoli |
W 99% to takie właśnie w zoo możemy zobaczyć. |
|
|
|
 |
alken87

|
Wysłany: 2012-04-05, 18:11
|
|
|
a nie da się tych słoni oddać gdzieś gdzie by miały lepiej? tak z ciekawości pytam bo widzę że trochę się na tym znasz |
|
|
|
 |
Bellis_perennis
stokrotka polna

|
Wysłany: 2012-04-05, 20:59
|
|
|
Raczej nie Zresztą chyba nie korzystałyby z większego wybiegu właśnie ze względu na zaawansowaną stereotypię, do tego ogromny stres związany z transportem. |
|
|
|
 |
alken87

|
Wysłany: 2012-04-05, 22:17
|
|
|
| no to mozna miec tylko nadzieje ze jak te słonie odejdą to juz nie sprowadzą nowych... |
|
|
|
 |
|
|