wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc
Autor Wiadomość
monika343 
monika343

Wysłany: 2012-03-26, 19:03   Pomoc

Witam wszystkich. bardzo prosze o pomoc jestem nowa i bardzo bym chciala przejsc na wege, ale nie wiem jak sie odzywiac co trzeba jesć codzienie jakie nasiona czy stroczki tez codziennie. caly czas jadlam mieso i moje dzieci tez teraz chcem to zmienic. Mam 14 miesiecznego synka ale nie mam pojecia jak mu gotowac zeby mial wszystko co potrzebne. Calymi dniami siedze na kompie szukajac przepisow musze robic dwa obiady bo maz nie chce byc wege typowy miesozerca i cos do chleba nie mam pomyslow co na obiad czy kolace i dlatego caly czas siedze przy kompie szukajac przepisow nie mam czasu na inne zeczy.Jesli by ktos mi cos podpowiedzial jak sie do tego zabrac co z czym gotowac i jak zeby wszyskie witaminy dzieci mialy bede bardzo wdzieczna. szukalam na tym forum i znalazla przykladowe meni ale tam nie ma przepisow i trudno mi cos znalesc. Podam swojego e.mila moze ktos mi pomoze to wszystko zrozumiec jak co z czym. monika-maj6@wp.pl. Pozdrawiam .Monika.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2012-03-26, 20:18   

witaj
forum duże ale działy dzieciowe i kulinarne warte zagłębienia
dodatkowo i tu popatrz:
hxxp://wegedzieciak.pl/index.php?c=10
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=11990
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=12126 (zerknij w to, co autorstwa euri - konspekt zupowy świetny)
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=5555
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=72

maharetefka 

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2012-03-27, 07:29   

monika343, witaj.
hxxp://puszka.pl/ -tu znajdziesz cale mnostwo przepisow. powodzenia :-)

krop.pa 

Pomogła: 54 razy
Wysłany: 2012-03-27, 07:37   

monika343, witaj :-)

monika343 
monika343

Wysłany: 2012-03-27, 11:30   

Dziekuje ze tak szybko dostałam odpowiedz. Dziewczyny ale co z czym mam lączyc zeby dostarczyc co powinno sie dostarczyc organizmowi bo te linki co sa to sa juz poloczone odpowiednio co powinno byc bo nie rozumiem. A orzechy to kupujecie eko czy zwykle z hipermarketów. Boże jakie to wszystko trudne skat wy to wszystko wiecie ja nie wiem jak to wszystko ogarnac dla mnie to jest czeski film bo nic nie rozumiem moze pojde do dietetyka zeby mi to wszysto wytumaczyl bo z tych linkow to bedzie mi trudno. Moze by sie ktos znalazl kto by mi to wytumaczyl jak krowie na rowie zebym to zrozumiala nap; ze ziemniaki + szpinak to dobre połaczenie czy naprzykład soczewica czy fasola to codziennie bo wlasnie tego nie rozumiem czy trzeba jesc codziennie. Bo nie wiem co z czum łaczyc. Bardzo proszę abyście się na mnie nie złościli bo naprawde jest to dla mnie bardzo trudne nie wiem od jakiego konca sie zabrac żeby to zrozumiec. Dlatego jest mi to trudno zrozumiec jak cale zycie sie zle oszywialam i podstawa naszego meni bylo zawsze obiad a teraz chcem to zmienic wlasciwie to choroba mnie do tego zmusiła. Prosze podajcie mi jakies przepisy gdzie jest takie laczenie składników gdzie bede mogła to pojać. Gubie sie na tym forum. Z dzóry wszystkim ślicznie dziękuje. Monika.

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2012-03-27, 11:50   

monika343, takie podstawowe składniki, które w diecie powinny znajdować się regularnie to:
- zboża ( w postaci kasz i płatków przeróżnych oraz pieczywa z pełnych mąk) - powinny być na stole codziennie
- warzywa i owoce - różnorodne, codziennie
- rośliny strączkowe (wcale nie z soją na pierwszym miejscu, polecam soczewicę, cieciorkę, różne fasole) - niekoniecznie codziennie, ale kilka razy w tygodniu
- nasiona, pestki, orzechy - codziennie (można w formie zmielonej dosypywać prawie do wszystkiego: sałatek, kotlecików, kasz, na kanapki, do musli itp.)

Pamiętaj też, ze produkty bogate w żelazo warto łączyć z takimi, które zawierają wit. C, która ułatwia przyswajanie żelaza właśnie. A podawanie ich w towarzystwie nabiału właściwie mija się z celem.

To dla mnie zasady fundamentalne. Z pewnością można dodać tu jeszcze sporo innych, ale na początek warto znać te podstawowe.

moony 
wyjątek od reguły

Pomogła: 49 razy
Wysłany: 2012-03-27, 11:57   

monika343, witaj!

Weź sobie do serca to, co napisała pryia. Ja przechodząc na wege skupiłam się na żelazie, bo to o to się boi otoczenie (o braki białka się nie martw zupełnie). U nas dużo kaszy jaglanej, ciecierzycy, quinoa, pestek dyni (jeśli chodzi o żelazo), łączone ofc z wit.c z warzyw i owoców. Do tego inne kasze z warzywami, sezam (wapń!) i inne pestki, ziarna i orzechy, strączki (poza ciecierzycą, którą uwielbiam) 2-3 razy w tygodniu. I jest super, jesteśmy zdrowi i piękni :mryellow:

vitka

Wysłany: 2012-03-28, 19:33   

Popieram moony,
skup się na tym czego potencjalnie możesz mieć za mało. Żelazo i dobre tłuszcze. Nie bój się świeżego oleju, orzechów i kasz. Z soją zdania są podzielone.
Jeśli chodzi o białko - to udowodniono, że nadmiar i ogólnie zwiększanie metabolizmu poprzez białko (szczególnie zwierzęce) - skraca życie.

monika343 
monika343

Wysłany: 2012-03-29, 22:05   

Dziewczyny poradzcie mi co moge podac mojemu 14miesiecznenu synkowi na śniadanie czy kolacje oprucz jaglanki ktorej nie chce za chiny jesc. Jest jeszcze na piersi i to ona tu dominuje caly czas je malo innych posilkow. Napisze co je a wy mi powiecie czy mozna od takiego jedzenia miec niedobory witamin. Z nocy jak wstanie to cycus bo jaglanki nie chce po cycusiu kanapka z włosno upieczonego chleba z maki orkiszowej razowej z pasta z czerwonej soczewicy z kielkami i kruszonumi pestkami i słonecznikiem. do tego kawałek jabuszka. Z owoców lubi bardzo jabłka, pomarańcze bananów nie chce chyba kiwi też nie lubi. Uwielbia eko rodzynki, śliwki zje ale rodzynki bardziej. Daktyli nie chce nie lubi. je wafle ryzowe na przekąskę. Słodyczy nie daje jezeli już to jak sama upiekę cukru białego nie uzywam jeżeli już to brązow nierafinowany. Do picia woda przegotowana i cherbatka z hibiskusa z brozowym cukrem. Nie wiem jak co mu zrobic na siniadanie żeby dać mu orzechy włoskie i migdały zje tylko platki owsiane ale nie zawsze ale ile można jesć płatki. daje mu do dzibbka na przekąske orzechy ale wypluwa słonecznik i pestki sobie gryzie. Co do obiadów to woli zupy i mi tez jest łatwiej z zupami ponieważ moge tam dodać siemie i pestki oraz kiełki. Nie wiem co bedzie z innymi kaszami. Lubi też brokułyi czesto robie zupke jarzynowa kotlety z brozowego ryzu. Nie wiem jak go przekonac do surówek poprostu wypluwa.Nie bardzo wiej jak mam komponowac mu jadłospis jak tak mało je. Do nalesnikow tez dosaje siemie amarantusa ale tez nie wiem ile go powinnam dawac na 14miesiecy.Daje mu witaminki 100% naturalne z firmy Calivita bez cukru i konserwantów i tam sa potrzebne witaminki dla rozwoju ale chyba zle mu podaje posilki. Moze macie tygodniowy jadlospis na wiek 14 miesiecy wtedy bedzie mi latwiej to wszystko ogarnoc. A te glony norni gdzie kupujecie i jak podwac takiemu maluchowi. Poradzcie co mam zrobic. Z góry dziekuje za wszystkie odpowiedz. dziewczyni mi powiedzialy ale i tak jakos mi ciezko to ogarnac jak sie nigdy tego nie jadlo tylko miecho. Mozecie mi nie wiezyc i myslec ze chyba jestem jajas tepa ale i tak jakos ciezko mi ulozyc ten jadlospis. To dla mnie nauka i wielkie wyzwanie. Kiedy ja to wszystko pojme tak jak wy i bede wiedziala co z czym i ile zeby było wszystko ok. Monika

kamma 
Magellan

Pomogła: 147 razy
Wysłany: 2012-03-29, 22:21   

monika343, na moje oko to Twój synek ma świetną dietę!
Jeśli chcesz mu podawać orzechy i migdały, to może spróbuj zielić i posypać kanapkę, nawet nie powinien wyczuć.
A co do surówek, to większość dzieci ich nie lubi. Wolą całe warzywa, ale trzeba uważać, żeby się nie zakrztusiły. Jest taki pomysłowy "karmniczek" do warzyw - taka siateczka, żeby dziecko dostało od razu rozdrobnione.
Ale generalnie - wyluzuj,Twój maluch odżywia się bardzo dobrze, a do pewnych rzeczy, których obecnie nie jada, czasem trzeba po prostu dorosnąć.

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2012-03-30, 08:04   

Mogę tylko podpisac się pod kammą. Sporo już wiesz o dobrym żywieniu i zdaje się że dobrze Wam idzie! Dzieci często mają tylko kilka ulubionych potraw i nie ma nic złego w tym, ze jedza je w kółko. Często można w nich "przemycić" wszystkie potrzebna składniki. A za jakiś czas maluch może zmienić swoje upodobania i możliwe, że to, co teraz lubi, przestanie mu samkować, za to zacznie jeść rzeczy, których teraz nie chce tknąć. Mój młodszy syn ma już 2,5 roku,a le surówek jeszcze nigdy nie zechcaił spróbować, nie ma się czym amrtwić moim zdaniem.
Wszystkie orzechy i pestki najłatwiej jest podać maluchowi w formie zmielonej.
A jaglankę jak mu próbowałaś dawać? Z owocami? Mój synek zjada ją chętnie z dużą ilością musu owocowego (najczęściej są to moczone suszone morele plus jabłka albo banany) z dodatkiem mielonych pestek/orzechów. Smak jaglanki jest wtedy jakby "przygłuszony" przez owoce.
Glony można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością, ale też w zwykłych sklepach spożywczych. Moje dzieci ich nie lubią. Ale można przemycać w zupach na przykład, byle nie za dużo, bo smak mają bardzo intensywny.

Dominika 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2012-03-31, 11:50   

monika343, witaj :-D

Powodzenia zycze w ukladaniu jadlospisu i spokoju przede wszystkim :-D Dobrze Ci idzie a z czasem wszystko pouklada sie w jasna logiczna calosc. Tylko na poczatku wyglada to tak skomplikowanie :-D

moony 
wyjątek od reguły

Pomogła: 49 razy
Wysłany: 2012-03-31, 13:32   

monika343, my jemy na śniadanie wszystkie inne kasze - ze zmielonymi orzechami, pestkami, migdałami, czasem na słodko.
Mój B. ma 13 miesięcy, też doi mleko, stałych rzeczy je na razie niedużo.
warzywa jedynie ugotowane i pokrojone w słupki, reszta jest be.

pandadp 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-04-01, 08:24   

Witaj, mi na początku bardzo pomógł ten jadłospis:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3425&highlight=jad%B3ospis+alci

hxxps://plus.google.com/u/0/photos/106243174802339525122/albums/5861254374113149009]kolczyki i bransoletki na zamówienie :)

monika343 
monika343

Wysłany: 2012-04-06, 10:45   

i płatki owsiane i został cycuś. Już nie wiem co mam mu podawać na śniadania i kolacje. Obiad zje ale też malutko caly czas cycuś, nie wiem może to przez ząbki? Dziewczyny jakie podajecie swoim dzieciom o tej poże warzywa skoro wszysko pochoszi z Hiszpani a co z mrożonkami i warzywami z puszki? a gdzie kupujecie pestki i orzechy i suszone owoce wszysko EKO czy z hipermarketów. U mnie jest tylko Biedronka Netto I kaufland i Lidl, ale tam nie ma Eko warzyw czy pestek to pochodzi z Chin. Prosze podpowiedzcie mi gdzie to moża wszystko kupić. a jezeli podaje malemu witaminki i tam jest wit B12 to dodatkowo musWitajcie. Prosze o podpowiedz. Mój Marcel jakoś przestał jeść wszelkie kasze ciemny chlebze podawac te glony ktore wy podajecie? Bo tego też u nas nie ma ani tofu nie mam pojecia gdzie można te wszystkie żeczy kupić może w Szczecinie by cos było bo tu nie ma nic.

Gudi 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2012-04-06, 10:54   

monika343 napisał/a:
oze pojde do dietetyka zeby mi to wszysto wytumaczyl bo z tych linkow to bedzie mi trudno.

a skąd dokładnie jesteś? W Szczecinie jest świetna dietetyczka wege. Pierwsza wizyta jest płatna, a później głównie mailowo jest kontakt. Jak coś mogę podać namiary na priv - jeśli nie czujesz się pewnie to może lepiej choć jedną taką wizytę sobie załatwić? Zawsze będziesz mogła na bieżąco pytania zadawać.
Eko możesz też zamawiać przez internet jak coś. Ja rzadko kupuję eko, ale jak młoda pojawi się na świecie to dla niej będę.
Jeśli dawka vit b12 jest wystarczająca to dodatkowo oczywiście nie musisz. Ja z suplementów stosuję tylko b12 - i młodej też tylko to będę suplementować. Reszta z cyca i pożywienia :)

monika343 
monika343

Wysłany: 2012-04-06, 11:32   

Pisze dokonczenie poniewaz cos sie skasowalo maly broi i nie mam jak pisac ha ha. A wiec nie chce maly jes różnych kasz i ciemnego pieczywa jak widzi biała bulke czy chleb to woła ale ciemny be to co mam nie dawaći wit B jezeli ma w wit to musze podawac dodatkowo w glonach. A piszecie żeby łączyc żelazo z wit c czyki nap: brokól i papryka musi byc czy jak? a jaki olej mam kupic? a co zrobić zeby sezam nie byl taki gożki jak zmielę i dodam do potrawy maly nie chce zjesc.

[ Dodano: 2012-04-06, 12:36 ]
oj dziekuje ze tak szybko ktos mi odpisal. Jestem z Goleniowa i bardzo bym procila o te namiary do dietetyka bede bardzo wdzieczna oj fajnie ze ktos jest kto pomoze.Gudi a jadasz te iarkowe owoce nie boisz sie?

[ Dodano: 2012-04-06, 12:46 ]
Gudi jeśli mogę to mogę zaproponować Ci firme ze 100% na naturalnych składników zero cukru i chemi wszystko 100% naturalne a nie jak z apteki wszystko chemiczne i te naturalne uwalniaja sie powoli i dłużej są w organozimie utrzymuje się do 16 godz a nie jak z apteki 4godz i juz nic nie ma. To jest firna Calivita. wejdz na ich strone i sobie poczytaj jezeli Cie to interesuje. Ja swoim dzieciom podaje wlasnie z tej firmy i sama tez łykam bo powaznie choruje. Naprawde goraco polecam! a na tych wit pisze tak witB12 0,5mcg %Daily Vaule 25 nie wiem o co chodzi.

[ Dodano: 2012-04-10, 21:38 ]
Dziewczyny i co podpowiecie co moge mu podac innego niz te kasze? Prosze o napisanie a może macie jakiś jadłospis dla 14 miesiecz.

lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2012-05-22, 11:46   

monika343, witaj :)

monika343 
monika343

Wysłany: 2012-05-22, 23:28   

Witam. Chciałam zapytać! skąt mogę zaczerpnąć informacji, jak podawac i w jakich ilosciach. 16miesiecznemu dziecku takie produkty które wy podajecie swoim dzieciom. oraz co mozna podac dziecku na sniadanie czy kolacje zamiast kasz lub chleba bo nie mam pomysłów bo mój maluszek za tym nie przepada.

lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2012-05-23, 21:31   

tu znajdziesz troche linkow
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=11147

[ Dodano: 2012-05-23, 21:32 ]
w schemacie zywienia, poczytasz co juz jedza dzieciaki
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=519393&sid=de134cfcca029f13b28934ca25af3085#519393

no i przepisy sa skarbnica ;)

Odpowiedz do tematu