|
Wegański paj z rabarbaru i słonecznikowo-owsianą kruszonką |
| Autor |
Wiadomość |
Jadłonomia

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-05-07, 19:43 Wegański paj z rabarbaru i słonecznikowo-owsianą kruszonką
|
|
|
Odkryłam ten przepis w magazynie Food&Friends, następnie zweganizowałam i się zakochałam Od kilku dni jemy go prawie codziennie na śniadanie a od święta także na deser z kokosową śmietaną, owsianym jogurtem a raz nawet zdarzyło się z lodami
Sam paj to nic innego jak zapiekany rabarbar pod kruszonką z płatków owsianych i słonecznika. O zapiekanym rabarbarze nie będę się rozpisywać bo taką historię na pewno wszyscy znają, ale za to podzielę się przepisem na kruszonkę, bo jest najlepsza jaką jadłam i żadne inne maślane, mączne kruszonki się do niej nie umywają
Na jedno okrągłe naczynko tartowe potrzeba:
około 700 gram rabarbaru obtoczonego w kilku łyżkach cukru i dwóch łyżkach mąki
oraz na kruszonkę:
75 g masła kokosowego, margaryny albo innego tłuszczu roślinnego
100 ml brązowego cukru
175 ml płatków owsianych
100 ml ziaren słonecznika lub dyni
łyżeczka cynamonu, imbiru lub ziarenka wydłubane z laski wanilii, co kto lubi:)
Pokrojony i obtoczony w mące oraz cukrze rabarbar wsypać do foremki, następnie w blenderze zmiksować wszystkie składniki na kruszonkę i gotową kruszonką posypać rabarbar. Piec przez około 25 minut w 175 stopniach, jeść gorące z czym kto lubi
W razie wątlpiwości dokładniejszy przepis wraz ze zdjęciami wrzuciłam tutaj:
hxxp://www.jadlonomia.com/2012/05/najlepszy-rabarbarowy-paj.html |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-05-07, 19:46
|
|
|
Cudowne!
Rabarbar mi rośnie, hurra! Jeszcze kilka ciepłych dni i będzie. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
ifinoe

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-05-08, 13:01
|
|
|
to ja może podam tutaj alternatywna wersję kruszonki, bo podobne danie ostatnio gości u nas często - w ramach deseru, a resztki też wyjadam na śniadanie:
szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki migdałów
2-3 łyżki cukru brązowego lub słodu ryżowego
1-2 łyżki masła migdałowego (lub z dowolnych orzechów)
ewentualnie odrobina wody, jeśli kruszonka wydaje się zbyt sucha - dodawać po zblendowaniu po łyżeczce
wszystkie składniki zblendować i posypać rabarbar (albo inne owoce)
dla mnie połączenie migdałów i rabarbaru jest uzależniająco pyszne |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
 |
Jadłonomia

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-05-09, 20:47
|
|
|
ifinoe oooo, spróbuję z migdałami |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
 |
bodi
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2012-05-10, 16:46
|
|
|
zapowiada się pysznie, idę po rabarbar |
_________________
 |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-05-10, 17:31
|
|
|
| kuszące pewnie w weekend popełnię |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-05-18, 20:54
|
|
|
Ojeeeej jakie to jest pyszne. Już dawno tak małym wysiłkiem nie osiągnęłam takiego efektu. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
|
|