wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wegański paj z rabarbaru i słonecznikowo-owsianą kruszonką
Autor Wiadomość
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-07, 19:43   Wegański paj z rabarbaru i słonecznikowo-owsianą kruszonką

Odkryłam ten przepis w magazynie Food&Friends, następnie zweganizowałam i się zakochałam :) Od kilku dni jemy go prawie codziennie na śniadanie a od święta także na deser z kokosową śmietaną, owsianym jogurtem a raz nawet zdarzyło się z lodami 8-)

Sam paj to nic innego jak zapiekany rabarbar pod kruszonką z płatków owsianych i słonecznika. O zapiekanym rabarbarze nie będę się rozpisywać bo taką historię na pewno wszyscy znają, ale za to podzielę się przepisem na kruszonkę, bo jest najlepsza jaką jadłam i żadne inne maślane, mączne kruszonki się do niej nie umywają :)

Na jedno okrągłe naczynko tartowe potrzeba:
około 700 gram rabarbaru obtoczonego w kilku łyżkach cukru i dwóch łyżkach mąki

oraz na kruszonkę:
75 g masła kokosowego, margaryny albo innego tłuszczu roślinnego
100 ml brązowego cukru
175 ml płatków owsianych
100 ml ziaren słonecznika lub dyni
łyżeczka cynamonu, imbiru lub ziarenka wydłubane z laski wanilii, co kto lubi:)

Pokrojony i obtoczony w mące oraz cukrze rabarbar wsypać do foremki, następnie w blenderze zmiksować wszystkie składniki na kruszonkę i gotową kruszonką posypać rabarbar. Piec przez około 25 minut w 175 stopniach, jeść gorące z czym kto lubi :)

W razie wątlpiwości dokładniejszy przepis wraz ze zdjęciami wrzuciłam tutaj:
hxxp://www.jadlonomia.com/2012/05/najlepszy-rabarbarowy-paj.html
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2012-05-07, 19:46   

Cudowne!
Rabarbar mi rośnie, hurra! Jeszcze kilka ciepłych dni i będzie. :-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-08, 13:01   

to ja może podam tutaj alternatywna wersję kruszonki, bo podobne danie ostatnio gości u nas często - w ramach deseru, a resztki też wyjadam na śniadanie:

szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki migdałów
2-3 łyżki cukru brązowego lub słodu ryżowego
1-2 łyżki masła migdałowego (lub z dowolnych orzechów)
ewentualnie odrobina wody, jeśli kruszonka wydaje się zbyt sucha - dodawać po zblendowaniu po łyżeczce

wszystkie składniki zblendować i posypać rabarbar (albo inne owoce)

dla mnie połączenie migdałów i rabarbaru jest uzależniająco pyszne :)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
Jadłonomia 


Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 01 Kwi 2012
Posty: 145
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-05-09, 20:47   

ifinoe oooo, spróbuję z migdałami 8-)
_________________
Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.

hxxp://www.jadlonomia.com
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2012-05-10, 16:46   

zapowiada się pysznie, idę po rabarbar :)
_________________

 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2012-05-10, 17:31   

kuszące pewnie w weekend popełnię
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2012-05-18, 20:54   

Ojeeeej jakie to jest pyszne. Już dawno tak małym wysiłkiem nie osiągnęłam takiego efektu. :mryellow:
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 11