wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dieta Gersona
Autor Wiadomość
Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-05-03, 11:13   

Moi teściowie robią soki przy pomocy takiej drewnianej prasy, którą zrobił dziadek wiele lat temu - pokrojone, umyte jabłka są dociskane i zgniatane ręcznie (bo to nie jest na prąd, tylko ma jakąś korbę czy śrubę), a więc przypuszczam, że nie dochodzi tam do żadnego niszczenia enzymów, sok jest przelewany od razu do szklanych butelek. W sumie zasada jest prosta, nie sądzę, żeby trzeba było do tego celu specjalnych, drogich urządzeń, wystarczy użycie siły ;) i filtr, żeby nie było za dużo drobinek w soku. I pewnie jakiś rodzimy rzemieślnik też mógłby coś takiego wykombinować.

agus 

Pomogła: 44 razy
Wysłany: 2010-05-03, 11:23   

Lily, Twój dziadek mógłby zbić majątek. :) W Stanach wyciskarka oparta na prasie hydraulicznej kosztuje tysiące dolarów (gdzieś w innym wątku o sokach był link).

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-05-03, 11:31   

agus napisał/a:
Lily, Twój dziadek mógłby zbić majątek.
To nie mój dziadek ;) , ale ja mam chyba na myśli coś innego, coś jak prasa do wina - pełno tego na Allegro i w innych miejscach.

szifda

Wysłany: 2010-05-17, 17:22   dieta Gersona

witajcie, ktoś wcześniej napisał,że chyba kupi wyciskarkę Hurom - czy zakup doszedł do skutku? A może ktoś już ma taką wyciskarkę? Ja właśnie zamówiłam - po długich przemyśleniach i jestem ciekawa,czy to będzie to, czego oczekuję :-? Jak wypróbuję, to się odezwę :-D

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2010-06-03, 21:42   

Natknęłam się dziś na ten film: hxxp://www.playtube.pl/dokumentalne/19565-cud-terapii-gersona.html , może komuś się przyda.

a.nia

Wysłany: 2010-06-10, 13:49   

szifda, ja kupilam Hurom.

raczej jestem zadowolona, aczkolwiek musialam sie przestawic z wkladania calej marchewki do sokowirowki na ciecie na kawaleczki, bo inaczej zatrzymywala sie.

wielki plus to bardzo cicha praca.

o innych szczegolach napisze jak bede miala troszke wiecej czasu.

a Ty juz ja masz? Jak sie sprawuje?

lenka86r 

Wysłany: 2010-09-26, 08:32   

witam, ja mam omege 8006, na diecie gersona jestem/ nie jestem(ciężko określić, bo nie zażywam jeszcze suplementów bo są bardzo trudno dostępne) 3 dzień, z omegi 8006 jestem średnio zadowolona żałuje że nie wzięłam tego nowszego modelu, za dużo miąszu i trezba przez sitko jeszcze cedzić.

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-10-10, 19:34   

Ja również mam Omegę 8006 i jestem bardzo zadowolona, z czystym sumieniem mogę ją polecić. Cena nie jest mała ale to nie jest urządzenie na rok.
www.bezglutenowewege.blogspot.com

Bionin 

Wysłany: 2010-11-12, 22:21   

a.nia napisał/a:
Hakim, przede wszystkim gratuluje sukcesu leczenia.

co do polecanych przez Inst. Gersona sokowirowek - myslalam, ze polecaja tylko Norwalk.

a jezeli jeszcze Champion, to dlaczego juz nie np. nowsza Omega VRT 330 lub np. najnowszy Hurom?

Witam,

Champion`a polecaja wg mnie tylko i wylacznie do rozdrabniania a potem wyciskasz pulpe prasa np. za 500zl juz mozna kupic. champion jest wyciskarka szybkoobrotowa (ponad 1400 obrotow na minute) i nie nadaje sie do produkcji soku w terapii Gersona

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-11-12, 23:52   

No a Omega jest wolnoobotowa :-)
www.bezglutenowewege.blogspot.com

Bionin 

Wysłany: 2010-11-13, 14:13   

Na proces obierania marchewki zuzywamy bardzo duzo czasu - w odroznieniu od przygotowania jablek, gdzie wystarczy kupic reczna szatkownice za kilka zlotych i jednym ruchem tniemy jablko na 6 lub 8 czesci oraz wycinamy gniazdo nasienne (w niczym ono nie przeszkadza przy produkcji soku, przeciwnie - w pestkach znajduje sie B17; po prostu krajalnica jest tak skonstruowana ze wycina srodek owocu). Uzywajac marchwi organicznej ze sprawdzonego zrodla nie musimy jej obierac, tylko plukac w wodzie o odpowiedniej temperaturze - w ten sposob oszczedzamy czas i pieniadze (nie wspominajac o witaminach, ktorych duza ilosc znajduje sie zazwyczaj wlasnie pod skorka warzyw czy owocow) i dlatego mozemy doplacic do marchwi ekologicznej, ktorej ceny nie sa znowu az tak wysokie, jak niektorym mogloby sie wydawac.

nalya 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2012-05-19, 19:52   

Niestety widzę, że temat jest opanowany przez niezbyt inteligentne bestie od marketingu, w związku z czym żadnej prawie informacji nie mogę tutaj brać na serio.

Rozważam kupno wyciskarki, nie chcę przepuścić żadnej okazji do poprawy wątłego zdrowia. Jaką wyciskarkę moglibyście polecić? Dowiedziałam się już z innego forum, że omega8004 jest dobra, chociaż zabija ceną. Ale mogę się poświęcić, jeśeli serio nie ma szans na znalezienie tańszego odpowiednika, który byłby odpowiedni do terapii Gersona...

Macie jakieś doświadczenia w tym temacie?

Poli 

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 2012-05-19, 21:09   

nalya napisał/a:

Rozważam kupno wyciskarki, nie chcę przepuścić żadnej okazji do poprawy wątłego zdrowia. Jaką wyciskarkę moglibyście polecić? Dowiedziałam się już z innego forum, że omega8004 jest dobra, chociaż zabija ceną. Ale mogę się poświęcić, jeśeli serio nie ma szans na znalezienie tańszego odpowiednika, który byłby odpowiedni do terapii Gersona...

Niedawno kupilam wyciskarke Omega i napisze jedno JEST ZAJEBISTA :-P Tyle soku to ja w zyciu nie wycisnelam z owocow i warzyw , pomimo ceny jest mega oszczednosc ;-)

nalya 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2012-05-19, 21:51   

Dzięki wielkie, przydatne info :)
Widzę, że często jednak cena idzie w parze z jakością, więc moze warto zainwestować. Zdziwiło mnie, że Green Star wypada gorzej niż wyciskarki, o których wczesniej nie słyszałam. Zawsze jakoś miałam w głowie, że jest to najlepszy sprzęt na rynku...
Poli, a którą Omegę masz?

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2012-05-19, 22:08   

Ja jestem zadowolona z hxxp://www.ukjuicers.com/lequip-omni-juicer]Omni juicer'a , wyciskam warzywa, owoce i liście . Maszynie niczego nie brakuje , niezadowolona jestem jedynie z ekstraktora olejów.

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

Odpowiedz do tematu