Hiszpańska zupa migdałowo-cebulowa (wegańska) |
Autor |
Wiadomość |
fylwia
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 09 Cze 2010 Posty: 318 Skąd: Windsor
|
Wysłany: 2012-04-20, 15:55 Hiszpańska zupa migdałowo-cebulowa (wegańska)
|
|
|
Hiszpańska zupa migdałowo-cebulowa (wegańska)
Przepis z książki “The Complete Book of Vegan Cooking”, autorzy: Tony and Yvonne Bishop-Weston
Zupa jest pyszna, naprawdę pyszna. Ja robię ją zawsze z podwójnej porcji a i tak wychodzi za mało .
Składniki na 4 porcje (według mnie max 3):
45ml/3 łyżki oleju kokosowego
2 duże cebule, cienko pokrojone
1 mały ząbek czosnku, posiekany
szczypta szafranu (nie miałam, dałam kurkumę)
50g uprażonych blanszowanych migdałów, zmielonych (ja prażę mielone)
750ml bulionu warzywnego
45ml/3 łyżki sherry (pominęłam)
½ łyżeczki papryki (dałam znacznie więcej)
sól (nie dodawałam bo użyłam bulionu z proszku)
mielony czarny pieprz
(dodałam jeszcze szczyptę gałki muszkatołowej).
1. Rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i dokładnie mieszamy z olejem. Przykrywamy i dusimy około 20 minut aż cebula będzie miękka i żółciutka.
2. Dodajemy szafran (lub kurkumę) i dusimy bez przykrycia 3-4 minuty, dodajemy mielone prażone migdały pichcimy dalej ciągle mieszając przez 2-3 minuty.
3. Wlewamy bulion i sherry, przyprawiamy papryką, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut.
4. Na koniec miksujemy i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba.
Do przybrania autorzy sugerują prażone płaki migdałów i natkę pieruszki. My dzisiaj jedliśmy posypaną pietruszką i “zieziuśką” .
Polecam, smacznego! |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
Przepraszam za brak polskich znakow, wiekszosc postow pisze z telefonu. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-04-20, 17:24
|
|
|
Akurat mam ugotowany bulion, jutro robię zupę |
|
|
|
|
Jadłonomia
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-04-23, 16:00
|
|
|
Ale super, nigdy nie widziałam podobnego przepisu! Dzisiaj robię krem z liści rozdkiewki bo trochę się ich nazbierała, a może jutro spróbuję takiej zupy |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-05-28, 21:25
|
|
|
Już raz ją zrobiłam, jutro powtórka, smakuje trochę jak borowikowa |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-07-20, 15:02
|
|
|
Pyszna zupa. Wczoraj próbowałam u dżo, dziś sama zrobiłam, niestety z pojedynczej porcji... Ja podałam ze świeżym oregano i tymiankiem, z makaronem żytnim. |
|
|
|
|
fylwia
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 09 Cze 2010 Posty: 318 Skąd: Windsor
|
Wysłany: 2013-05-20, 15:29
|
|
|
Ta zupa to ciagle jedna z naszych ulubionych, tylko, ze teraz robie ja na oko, im wiecej cebuli tym jest lepsza (dzisiaj gar zupy z 10 czy 12). I wychodzi swietna z dodatkiem jaglanki. Czasem dorzucam tez 1-2 marchewki do duszenia, albo troche porow jak mam malo cebuli. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
Przepraszam za brak polskich znakow, wiekszosc postow pisze z telefonu. |
|
|
|
|
|