wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Gofry
Autor Wiadomość
efcia 

Pomogła: 3 razy
Dołączyła: 09 Cze 2007
Posty: 96
Wysłany: 2007-07-15, 00:27   Gofry

macie jakies sprawdzone pomysly na gofry z innych rodzajow mąk (razowa, gryczana kukurydziana, quina , amarantus itd)
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2007-11-24, 09:20   

No proszę, nikt nie odpisał na tego posta.
Ja robiłam z mąki owsianej, ale nie podam proporcji, bo nie pamiętam. :oops:
 
 
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-11-24, 14:55   

Gofry hxxp://www.zory.chsch.org...sy/g.html#gofry
1/4 szkl. orzechów
3/2 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. kaszy kukurydzianej
3/4 szkl. mąki z pełnego przemiału
1 łyżeczka soli
5 szkl. gorącej wody
Przygotowanie:
Wszystko wymieszać i piec w nagrzanej gofrownicy.


Gofry owsiane hxxp://www.zory.chsch.org...l#gofry_owsiane
4 szkl. wody
3 szkl. płatków owsianych
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki podzielić na połowę i zmiksować na dwa razy w blenderze. Piec w gofrownicy aż będą gotowe.
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-11-24, 15:06   

ja robiłam na zakwasie
GOFRY OWSIANE NA ZAKWASIE
bardzo lubię gofry co dopiero wymyśliłam są proste ,chrupiące(jak wystygną trochę smakują jak,,owsianka" i nie chrupią) i pachną ,hm bananami
2 szklanki płatków owsianych(takie zwykłe )
2 szklanki wody
trochę soli
ok 2/3-1 szklanki zakwasu pszennego ,żytniego(z obu wychodzi)
wymieszać i zostawić w cieple na 3-4 godziny
dodać pokrojone w plastry
2 banany
2 łyżki oleju
Zmikasować na dość jednolite ciasto
piec/smażyć gofry i gofernicy na chrupiąco ,mi wychodzi ok 8-10 gofrów
a moja gofernica jest taka że nic się do niej nie przykleja ,jeśli jest inaczej chyba trzeba ją smarować olejem np pędzelkiem
Mi ta słodycz banana wystarcza i smakują mi bez dodatków i z powidłam ,rodzinka sypała je cukrem pudrem
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2011-08-22, 21:49   

margot, jakieś 3 tygodnie temu wypróbowałam przepis, z tym zastrzeżeniem, że zamiast gofrów usmażyłam z ciasta placuszki na patelni. Wszyscy zajadali ze smakiem.
A dziś zrobiłam w wersji wytrawnej (z przyprawami i mielonym sezamem zamiast bananów) i podałam z czerwonym sosem pesto. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Jestem Ci za ten przepis bardzo wdzięczna. Będę go traktować jako bazę i eksperymentować z innymi dodatkami. Następnym razem planuję zmiksować z gotowaną marchewką. W planach również szpinak, duszona cebula i buraczki :-) I spróbuję też wersji pieczonej w piekarniku.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2011-08-23, 15:47   

Gemi ,a to niespodzianka :-) ja prawie już zapomniałam o tym przepisie ,a tu tyle miłych słów i spałaszowanych placuszków :mryellow:
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-23, 21:11   

margot, przepis świetny, ale czy dałoby rade przerobić go jakoś, jeśli się nie ma zakwasu?
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-23, 21:12   

Anja, chcesz zakwas?
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-23, 21:14   

gosia_w, nie chcę, bo się boję, że go zmarnuję, serio. :->
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-23, 21:18   

To może taką ilość jednorazową do gofrów? :-D
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-23, 21:30   

gosia_w, nie kuś :-D ale dziękuję Ci bardzo, to bardzo miłe z Twojej strony. :-)

btw, kupiłam ostatnio gorfownicę, kombinuję z tymi goframi, ale średnio mi wychodzą, ech... tak więc tym bardziej jestem otwarta na fajne przepisy. :-)
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2011-09-17, 12:51   

właśnie pałaszuję zapowiadaną przeze mnie wersję szpinakową. Zrobiłam takie gęściejsze ciasto (konsystencja jak na racuchy) i dodałam odparowany na patelni szpinak, pieprz ziołowy i sól. Wyszły piękne zielone racuchy (ładnie rosną na patelni). Bardzo ładnie skomponowały się z fasolowo - warzywnym sosem o pomarańczowej barwie 8-)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2012-04-17, 16:34   

Wczoraj natknęłam się na przepis na gofry na zakwasie, taki:
hxxp://mojewypieki.blox.pl/2009/09/Gofry-na-zakwasie.html

dziś zrobiłam zmieniając prawie całkiem przepis (wykorzystałam jedynie pomysł z zakwasem) i po raz pierwszy wyszły mi pyszne, chrupiące gofry :-) , nawet po wystudzeniu.
Dokładnych proporcji nie pamiętam bo nie nastawiałam się na sukces i nie zapisałam, ale mniej więcej tak to szło:

3 łyżki zakwasu z lodówki wymieszałam z 1/2 szklanki mąki żytniej, trochę wody aby uzyskać luźne ciasto i 2 łyżkami melasy z trzciny cukrowej, zostawiłam na noc.
Rano dodałam 1/3 szk. mąki pszennej razowej, 1/3 szkl. mąki kukurydzianej i 1/3 szkl. mąki białej, 200 ml mleka sojowego, 1/8 szkl. oliwy, 1 jajko (dla gofrownic o małej mocy, te silniejsze dadzą radę bez jajka) - zmiksowałam i odstawiłam na około 1 godzinę.
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2012-04-21, 19:52   

Od dziś jesteśmy posiadaczami gofrownicy (kiepska moc jak doczytałam no ale mamy).
Robiłam z mąki orkiszowej (2 małe kubki), resztek mleka sojowego (jeden kubek), ksylitol z wanilią, dodana woda gazowana (odstawiałam ciasto i uznałam, że trzeba płyn potrzebny), jajko, olej z pestek winogron i 3 krople aromatu pomarańczowego (zwykły sklepowy). Konsumpcja z bitą kokosową i gorzką czekoladą. Ja nie lubię gofrów ale dziec, który niedawno testował na wycieczce szkolnej (były za tłuste, za słodkie) jest kontent. Testów cd będzie a że w pakiecie m.in forma do ciastek z dziurką, to i takie testy przed nami.
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2012-04-23, 09:53   

Agnieszka napisał/a:
w pakiecie m.in forma do ciastek z dziurką

:-D
jaki model kupiłaś?

Takie ciasta z dziurką na niedzielny poranek 8-) 8-) 8-) 8-)
 
 
Anja 


Pomogła: 78 razy
Dołączyła: 13 Paź 2008
Posty: 3747
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-12, 15:50   

Wczoraj zrobiłam gryczane gofry drożdżowe i, o dziwo, wyszły.
Robiłam wg tego przepisu: hxxp://www.mojewypieki.com/przepis/gofry-drozdzowe Mleko zastąpiłam ryżowym, ale jajko dałam, bo mam slabą gofrownicę (gofry mi generalnie średnio wychodzą). Zamiast mąki pszennej dałam mąkę gryczaną - świeżo zmieloną kaszę, bo ktoś gdzieś pisał, że wtedy gofry wychodzą o niebo lepsze. Ciasto chwilę (pół godziny?) postało w cieple. Dzieciaki wcinały, choć przecież mało słodkie, a ja to się obżarłam jak dziki osioł.
 
 
Gudi 


Pomogła: 12 razy
Dołączyła: 01 Cze 2011
Posty: 1893
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2012-11-12, 20:53   

ha! rano pomyślałam, że mam chęć na naleśniki, po chwili, że na gofry, ale byleby z innej mąki i że muszę na WD poszukać, bo na pewno coś jest - i o to jest! super ;)
_________________
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2012-11-12, 22:09   

bronka: umknęło mi Twoje pytanie ale mam coś takiego: hxxp://www.otto.de/Multifunktionsgeraet-Maxx-Cuisine-Vario-Chef-6-in-1/shop-de_dpip_27433891-0/
kupowałam na allegro, koleś likwidował hurtownie. Większa moc pewnie byłoby lepiej (750 W) ale jedno urządzenie, wiele opcji i dajemy radę
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 7