|
Wisniowy sernik na zimno przerobka z key lime pie |
| Autor |
Wiadomość |
devil_doll [Usunięty]
|
Wysłany: 2012-03-31, 20:51 Wisniowy sernik na zimno przerobka z key lime pie
|
|
|
jest to przerobka przepisu na key lime pie z post punk kitchen
WEGANSKIE digestivy krusze mieszam z odrobina oleju robie mase i zapiekam 10 min w foremce, potem gotuje 1 i 1/2 szklanki mleka zbozowego 2 lyzki agaru gotuje na wolnym ogniu dodaje puszke mleka kokosowego (wazne aby mialo temp pokojowa) dodaje rozmrozone wisnie i sok z nich (ok 1 szklanka max poltora) gotuje na wolnym ogniu dodaje 3 lyzki tapioki i 1/3 szklanki syropu z agawy mozna cukier/stewie etc i gotuje jeszcze z 5/10 min.aha caly czas lekko mieszam jak widze, ze mikstura gestnieje przelewam do foremki z zapieczonym crustem /spodem i odstawiam do ostygniecia potem na noc do lodowki. robilam z galaretka wisniowa z agaru mozna bez bo i tak jest pyszne
proporcje sa na oko bo ja nie gotuje wg przepisu do konca nigdy/ |
| Ostatnio zmieniony przez devil_doll 2012-04-01, 09:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2012-03-31, 21:10
|
|
|
kusi świątecznie jeśli się wyrobię zaryzykuję
no i fajna baza wyjściowa do różnych modyfikacji |
|
|
|
 |
jagodzianka

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-04-02, 22:28
|
|
|
| Podoba mi się przepis baardzo. Tylko czym można zastąpić tapiokę? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
alken87

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 23 Mar 2010 Posty: 725 Skąd: Wałbrzych/Wrocław
|
Wysłany: 2012-04-04, 20:08
|
|
|
wydaje mi się że maka ziemniaczana zamiast tapioki będzie ok
a brzmi przepysznie |
|
|
|
 |
ifinoe

Pomogła: 22 razy Dołączyła: 07 Cze 2007 Posty: 899 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-04-08, 12:21
|
|
|
pyszna rzecz!
zrobiłam w wersji czekoladowej z wiśniami i galaretką wiśniową
zamiast tapioki dodałam 4 łyżki skrobi kukurydzianej |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
 |
jagodzianka

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-04-08, 12:45
|
|
|
| ifinoe, ja identiko. Pycha tylko następnym razem zrobię 2 razy więcej tej warstwy czekoladowej bo strasznie cienka wyszła. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
dżo

Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-08-05, 20:23
|
|
|
| Czy tapiokę lub skrobię kukurydzianą trzeba wcześniej rozpuścić w jakimś płynie? czy wystarczy wsypać taką suchą? nie zrobią się grudki? |
|
|
|
 |
jagodzianka

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-08-05, 20:45
|
|
|
| dżo, mi się porobiły więc radziłabym rozpuścić. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
dżo

Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2012-08-05, 21:40
|
|
|
jagodzianka, dziękuję |
|
|
|
 |
|
|