wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kwas foliowy
Autor Wiadomość
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2012-08-21, 11:03   

pruszka napisał/a:
chyba logicznym jest to, że żeby nie mieć niedoborów kwasu foliowego, to trzeba go uzupełniać, ponieważ nie utrzymuje się on w naszym organiźmie na takim samym poziomie przez całe nasze życie,

Oczywiście. A Ty jesz raz na miesiąc, czy codziennie?

tutusia 
Dietetyczka

Wysłany: 2012-08-21, 11:32   

Sprawa wygląda tak...
W dzisiejszych czasach odnotowujemy ogromne problemy z niedoborem kwasu foliowego, witamin z grupy B z uwagi na współczesny styl życia. Ludzie na ogół spożywają baaaaardzo mało produktów pełnoziarnistych, mają trudności co do spełnienia zaleceń-co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie . Niewiele osób regularnie je orzechy, pestki, warzywa strączkowe, o kiełkach nie wspomnę. A kiedy dochodzi do tego stres, mało snu, to zapotrzebowanie rośnie. Więc kiedy taka kobieta w ciąży przychodzi do lekarza, ten w najlepszej wierze poleca suplement, bo nie ma wiedzy na temat prawidłowego żywienia. Myślę, że przyszłe mamy na tym forum nie mają specjalnych problemów z pokryciem zapotrzebowania na kwas foliowy w swojej diecie.

MartaJS 

Pomogła: 101 razy
Wysłany: 2012-08-21, 11:35   

pruszka napisał/a:
chyba logicznym jest to, że żeby nie mieć niedoborów kwasu foliowego, to trzeba go uzupełniać, ponieważ nie utrzymuje się on w naszym organiźmie na takim samym poziomie przez całe nasze życie, wydaje mi się, że dość dobrze rozumuję, chociaż przez wypowiedzi niektóych użytkowniczek zaczynam sie zastanawiać.

No i całe szczęście, że się nie utrzymuje, bo wtedy bylibyśmy cyborgami, a nie ludźmi. Niemożliwe, żeby w takim dynamicznym układzie, jakim jest nasz organizm, poziom czegokolwiek był stały.

gosza, pruszka, pomyślcie chwilę. W dzisiejszych czasach, w naszej części świata mamy praktycznie nieograniczone możliwości urozmaicania sobie diety. Możemy kupić i zjeść niemal każdy składnik z dowolnej części świata, w takiej ilości jak chcemy. Możemy skomponować sobie dietę marzeń, zależnie od tego, czy chcemy urodzić dziecko, odchudzić się, czy co tam jeszcze. Nigdy i nigdzie ludzie nie mieli takiej możliwości. Dzieci rodzą się w Afryce, rodziły się w Auschwitz, rodziły się w czasach głodu, rodziły się przez te wszystkie ciężkie zimy i przedwiośnia, kiedy ludzie żywili się przez całe miesiące kaszą z olejem lnianym (albo bez) i niczym więcej. I w zdecydowanej większości były zdrowe. A co dopiero mówić o dzisiejszych czasach? I właśnie teraz, kiedy mamy tak nieograniczone zasoby tak różnorodnej żywności, wmawia nam się, że nie jesteśmy w stanie prawidłowo się odżywiać, że potrzebujemy sztucznych dodatków. To nieprawda. Zaufajcie sobie, zaufajcie naturze, a nie producentom suplementów, którzy po prostu chcą je sprzedać.

Pewnie, są wyjątki, są sytuacje patologiczne, choroby - ale ciąża nie jest chorobą. Są też diety, w których uzupełnienie tego czy owego staje się konieczne (wegan - B12, D), choć i z tym nie wszyscy się zgadzają.

Pozdrawiam :-)

hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com

gemi 
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2012-08-21, 11:55   

MartaJS napisał/a:
I właśnie teraz, kiedy mamy tak nieograniczone zasoby tak różnorodnej żywności, wmawia nam się, że nie jesteśmy w stanie prawidłowo się odżywiać, że potrzebujemy sztucznych dodatków.

nic dodaj, nic ująć

[ Dodano: 2012-08-21, 12:56 ]
tutusia napisał/a:
Myślę, że przyszłe mamy na tym forum nie mają specjalnych problemów z pokryciem zapotrzebowania na kwas foliowy w swojej diecie

amen :-)

go. 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2012-08-21, 12:07   

gemi napisał/a:

tutusia napisał/a:
Myślę, że przyszłe mamy na tym forum nie mają specjalnych problemów z pokryciem zapotrzebowania na kwas foliowy w swojej diecie

amen :)

oj dziewczyny;)
Ja z założenia jestem antysumplementowa, ale...
w tej ciąży pierwszy raz sięgnę po jakieś witaminy z foliowym dla dwupaków. obecnie na bank nie uzupełniam nawet połowy dziennego zapotrzebowania. Od dobrych dwóch tygodni nienawidzę np. pomidorów, po dwóch gryzach sałaty masłowej z balkonu poszłam puścić pawia, jarmuż już powoli nam żółknie... etc.
Nawet jak już coś mi się uda zjeść to zazwyczaj kończy się jak wyżej
Opychać się mogę tylko grochówką i jabłkami. Całe dwie bezpieczne rzeczy :roll:
Mam nadzieję, że po I trymestrze się skończą te żołądkowe rewolucje :roll:

gosza 

Wysłany: 2012-08-22, 08:07   

MartaJS, I teraz większość dzieci rodzi się zdrowa, ale niestety z WCN rodzi się też sporo maluchów, a przecież każda mama niczego tak mocno nie pragnie jak zdrowego dziecka, więc moim skromnym zdaniem każda z nas, każda przyszła mama powinna w tych czasach wiedzieć, że zwyczajowa dieta zawiera tak niewiele folianów, że osiągnięcie odpowiedniej dawki w organizmie jest trudne.

tutusia 
Dietetyczka

Wysłany: 2012-08-22, 08:52   

Tak gosza, ale MY nie stosujemy "zwyczajowej" diety

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2012-08-22, 10:40   

Sprawdziłam poziomy folianów z ostatnich ok. 2 tygodni (na Cronometrze) i wychodziło mi minimalnie 45% (2 razy), a maksymalnie 119%, przeważnie ok. 90% - a nie odżywiam się specjalnie dobrze. Przypuszczam, że większość osób tutaj ma o wiele lepsze wyniki. Problem zapewne dotyczy głównie osób, które w ogóle o dietę nie dbają, budzą się dopiero jak się okazuje, że są w ciąży (lub są chore).

aga40 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2012-08-22, 11:05   

moj ginekolog byl przeciw jakiejkolwiek suplementacji do 30 tygodnia ciazy. wtedy pierwszy raz przepisal mi witaminy. jego zdaniem w europie mamy wszystko co trzeba a suplementy trzeba wyslac do afryki, bo ich dieta jest bardzo monotonna.

pruszka 

Wysłany: 2012-08-22, 11:58   

Dziewczyny sprawdziłam i okazuje się że nie można tylko i wyłącznie przy pomocy odpowiednio zbilansowanej diety uzupełnić braki kwasu foliowego, niezbędne jest przyjmowanie syntetycznego preparatu kwasu foliowego, który są przyswajalny w 100%

[wyedytowano reklamę]

MartaJS 

Wysłany: 2012-08-22, 12:01   

pruszka, ale ta strona to jest reklama producenta kwasu foliowego :-) Co mieliby napisać? Że nie ma sensu łykanie ich produktu, bo można sobie poradzić dietą? No wybacz, ale nie chce mi się wierzyć, że naprawdę uważasz reklamę za wiarygodne źródło :-) Płacą Ci? ;-)

riku17 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2012-08-22, 12:45   

pruszka, mnie też to lekarka powtarzała przy każdej możliwej okazji ;-)
Aż dziw, że gatunek ludzki przetrwał czasy kiedy nie było tabletek i innych wspomagaczy ;-) ;-)

tutusia 
Dietetyczka

Wysłany: 2012-08-22, 14:01   

Dziewczyny, robiłam całe mnóstwo dokładnych analiz jadłospisów wegańskich (w tym kobiet ciężarnych) i NIGDY nie zdarzyło się, żeby ktoś miał niedobory. Czasami zdarzały się u wegetarian, którzy żywili się głównie produktami mlecznymi. Poza tym "Normy" określają pewne uśrednione zapotrzebowanie. Nikt nie zjada codziennie tyle samo każdej witaminy, składników mineralnych itd. To naprawdę ok, jeśli jednego dnia zjesz 60% normy, drugiego 140%. Jadłospisy tworzone przez dietetyków też nie są zbilansowane w 100%, to jest po prostu niewykonalne.

gemi 
Matka Polka ;)

Wysłany: 2012-08-22, 15:31   

gosia z badylem, zanim zaczniesz suplementację, może wykonaj badania w kierunku poziomu kwasu foliowego. Zaraz napiszę dlaczego.
Jakoś tak się złożyło, że w poprzedniej (drugiej) ciąży miałam niską hemoglobinę i dociekałam, czy to nie aby z powodu niskiego poziom kwasu foliowego. Bo pierwszy trymestr był dla mnie niemalże wegetariańskim fast-foodem. Okazało się, że wszystko było w porządku. Przykład numer dwa: Nie dalej, jak kilka miesięcy temu wykonałam takie badanie mojemu synkowi (miał wtedy 3 lata), który od początku kariery z pozacycowym jedzonkiem wprost nie znosi surowego (za wyjątkiem niewielkiej ilości zieleniny do zupy, szczypiorku do kanapek - i to nie zawsze, oraz jabłek, czasem gruszek i kiwi). Innej surowizny nie sposób mu przemycić. I zgadnijcie... Piękny wynik - środek normy, mimo za niskiej ferrytyny i hemoglobiny dyndającej na dolnej granicy normy.

Poza tym, jak już wcześniej dziewczyny wspomniały, cewa nerwowa kształtuje się całkowicie wtedy, gdy nie mamy jeszcze pojęcia o ciąży. hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Wady_cewy_nerwowej Więc po 5. tygodniu i tak jest po ptakach.
Ostatnio zmieniony przez gemi 2012-08-24, 10:46, w całości zmieniany 1 raz  

gosza 

Wysłany: 2012-08-23, 07:40   

A więc nawet jest program profilaktyki "Wad Cewy Nerwowej, który ma na celu upowszechnienie spożycia kwasu foliowego w dawce 0,4 mg przez wszystkie kobiety w wieku rozrodczym (...)" I wszystko jasne :)

MartaJS 

Wysłany: 2012-08-23, 07:56   

No, świetny biznes :-)

go. 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2012-08-23, 08:05   

gemi, o kurcze, chyba masz rację :D
Ja nigdy z żelazem (poza amenią wtórną po krwotoku porodowym) nie miałam problemów -zawsze w granicach 13-13,7,więc może i tu będzie git :)

gosza 

Wysłany: 2012-08-23, 08:05   

Nie wiem czy biznes, ja zacytowałam info z wikipedii :)

gemi 
Matka Polka ;)

Wysłany: 2012-08-23, 13:42   

Cytat:
upowszechnienie spożycia kwasu foliowego w dawce 0,4 mg
spożycie nie oznacza przecież suplementacji.

gosia z badylem, piękna hemoglobina. W życiu nie miałabyś takiego wyniku w przypadku niedoboru kwasu foliowego. I jestem pewna, że w okresie przed mdłościami zgromadziłaś spory zapas tej witaminy.

Ja niestety mam problem z przyswajaniem żelaza, podobnie, jak mój synek. I komponując posiłki zawierające obficie żelazo z witaminą C (w poprzedniej ciąży pokusiłam się nawet o monitorowanie jadłospisu i obliczenia) jestem w stanie doczłapać się w dwupaku jedynie do hemoglobiny ok. 11,5 przy normatywnym poziomie żelaza we krwi. Zazwyczaj mam też czerwone krwinki i hematokryt na dolnej granicy. Widocznie taka moja uroda. (Mój mąż, choć żywi się zdecydowanie mniej zdrowo ode mnie, nie ma najmniejszego problemu z niedokrwistością.) Mimo to nie mam problemów z kwasem foliowym, co mnie niezmiernie cieszy :-)

Do mnie też przemawia fakt, że kiedyś dostęp do różnorodnego jedzenia był zdecydowanie mniejszy (szczególnie zimą i w okresach głodu), a jednak dzieci rodziły się i ludzkość przetrwała. A przecież naszym babciom nikt nie reklamował folików :mryellow:

Jestem zwolenniczką następującego rozwiązania: jeśli moja intuicja nie daje mi spokoju co do zawartości jakichkolwiek składników krwi, idę najpierw na badania.

MartaJS 

Wysłany: 2012-08-23, 14:02   

Bardzo fajny tekst tutaj
hxxp://www.grabieniec.pl/pokaz_artykul.php?id_artykulu=242

Cyt.

Cytat:
Całkowita ilość kwasu foliowego w organizmie człowieka wynosi około 70 mg. 1/3 z tego zapasu zmagazynowana jest w wątrobie. Dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy wynosi dla dorosłych około 0,4 mg. W ciąży wzrasta ono o dodatkowe 0,8 mg, a w okresie karmienia piersią o dodatkowe 0,5 mg na dobę.
Choć stosowanie diety bogatej w kwas foliowy nie jest trudne, to często spotykamy się z sytuacją, że ilość jego przyswojona z diety jest tak niewielka, że nie pokrywa dobowego zapotrzebowania. Dzieje się tak, ponieważ gotowanie produktów żywnościowych, które następnie spożywamy, niszczy kwas foliowy, który jest bardzo wrażliwy na wysoką temperaturę. Dlatego najlepiej jest zjadać zielone warzywa liściaste surowe. Jeśli dieta pozbawiona jest produktów obfitujących w kwas foliowy, to zapasy tej witaminy w organizmie ulegają wyczerpaniu w ciągu 2 do 4 miesięcy. Dochodzi wówczas do niedoboru kwasu foliowego.

Podkreślenie moje - bardzo ciekawa informacja - czyli to nie jest tak, że jeśli przez kilka dni, a nawet tygodni nie jemy tyle co trzeba szpinaku, sałaty czy botwinki, to mamy zaraz niedobór kwasu foliowego. Jeśli ja przez cały kwiecień i pół maja żywiłam się w dużym stopniu zielskiem w różnej postaci, to absolutnie nie ma możliwości, żebym w czerwcu-lipcu (krytyczne momenty mojej ciąży) miała niedobór folianów, choćbym żywiła się białym chlebem z masłem. Zapas tej witaminy wystarcza jeszcze na jakiś czas. A przecież żywiłam się jednak nieco lepiej ;-)

pruszka 

Wysłany: 2012-08-23, 14:37   

ja powiem jedno, skoro według Was możan tak zbilansować dietę, aby nie pobierać dodatkowo kwasu foliwoego w postaci tabletek, to powiedzcie mi skąd tyle dzieci z wadami cewy nerwowej??

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2012-08-23, 14:44   

pruszka, trafiłaś( może i przypadkiem, a może nie - kultura wymaga się przedstawić najpierw ) na forum ludzi zwracających uwagę na odżywianie. W prawidłowo zbilansowanej diecie ryzyko niedoborów jest mniejsze, a jak piszą dziewczyny niektórych składników np. - kwasu foliowego nie sposób mieć niedobór.
Te zasady nie dotyczą pewnie stołujących w fast-foodach, na diecie ziemniaczano- kotletowej itp.
Jak już przbyłaś reklamować folik to zainteresuj się chociaż gdzie jesteś.

MartaJS 

Wysłany: 2012-08-23, 14:51   

pruszka napisał/a:
ja powiem jedno, skoro według Was możan tak zbilansować dietę, aby nie pobierać dodatkowo kwasu foliwoego w postaci tabletek, to powiedzcie mi skąd tyle dzieci z wadami cewy nerwowej??

Z nieprawidłowo zbilansowej diety. Między innymi.

gemi 
Matka Polka ;)

Wysłany: 2012-08-23, 15:09   

pruszka napisał/a:
powiedzcie mi skąd tyle dzieci z wadami cewy nerwowej??
myślę, że sama sobie odpowiedziałaś na to pytanie.
Nie każdy chce / potrafi
pruszka napisał/a:
zbilansować dietę
.
Jednak na forum świadomych wegetarian nie mamy z tym problemu.

Marta, dzięki :-) artykuł wyjaśnia to, co czułam intuicyjnie :-)

pruszka 

Wysłany: 2012-08-27, 14:50   

szkoda że Wasze oczekiwania nt. dobrze zbilansowanej diety są jedynie pobożnymi życzeniami, ponieważ niestety nie oszukujmy się nie każda kobieta będzie o takie rzeczy dbać.

Odpowiedz do tematu