wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kiedy, jakie i jak często robić badania małej wegetariance?
Autor Wiadomość
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2012-08-24, 06:44   

Do 2 r.ż nie radzę podawać PSZENICY ani wyrobów z mąki pszennej!!!!!!!!!!!

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2012-08-24, 08:19   

Pipii napisał/a:
Bo? U 99% ludzi już po ptakach ;)

seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2012-08-24, 08:30   

Ciekawostka ;-) :
"Po mleku kro­wim na dru­gim miej­scu znaj­duje się psze­nica, która jako obco­ga­tun­kowe białko towa­rzy­szy cią­gle czło­wie­kowi od naj­wcze­śniej­szego okresu życia. Od 2 roku życia z całą pew­no­ścią nie ma dnia, aby­śmy nie spo­ży­wali psze­nicy w jakiejś postaci. Poza tym jest ona rośliną, z którą od stu­leci prze­pro­wa­dza się różne mani­pu­la­cje hodow­lane. Zbiory psze­nicy są we wszyst­kich kra­jach rol­ni­czych świata czyn­ni­kiem gospo­dar­czym pierw­szej rangi, dla­tego sto­suje się wciąż nowe środki i tech­niki, aby zwięk­szyć plony. Ta prze­sadna hodowla przy­nosi więk­sze zbiory, jak rów­nież wzrost poten­cji aler­ge­no­wej, tzn. coraz wię­cej ludzi roz­wija aler­gię na skład­niki ziarna psze­nicy. (Co jest inte­re­su­jące nie znane są uczu­le­nia na orkisz — pier­wotną formę psze­nicy)"

Stąd: hxxp://www.vegamedica.pl/diety-i-przewodnik-po-alergiach/dieta-bez-maki-pszennej/

[ Dodano: 2012-08-24, 09:31 ]
W związk z powyższym my chyba też wyeliminujemy/ ograniczymy pszenne produkty...

Pipii 

Wysłany: 2012-08-24, 08:33   

Dokładnie, pszenica w obecnych czasach jest bardzo, bardzo "bogata" w gluten - hodowcy po prostu wolą sprzedawać taka odmianę, gdyż piekarze ją kochają - wypieki z tej odmiany są zawsze udane itd. Jednakże - organizm małego dziecka, do 2 r.ż. ma osłabiony układ pokarmowy i nie jest w stanie strawić takiej ilości glutenu. Przeciążenie organizmu glutenem może powodować gromadzenie się śluzu w jelicie grubym, a to sprzyja rozwojowi Candida albicans - no i mamy większość chorób.
Także - do 2 r.ż można podawać inne zboża glutenowe, jeżeli nie występuje silna reakcja alergiczna na gluten, a po 2 r.ż można próbować podawać pszenice, jeżeli rodzie zdecydują się ja stosować.

[ Dodano: 2012-08-24, 09:33 ]
Lily napisał/a:
Pipii napisał/a:

Niestety, ale zobacz ile dzieci w szkołach i przedszkolach ma alergie, nietolerancje itd itp.. :shock:

Lily 

Wysłany: 2012-08-24, 08:41   

No cóż, to mam pecha, bo wypiłam hektolitry kaszy manny na mleku od krowy. Nie przypuszczam, żeby mi to akurat na dobre wyszło, no ale taki był trend. Chociaż nie uważam, żeby całkowita eliminacja pszenicy była u każdego potrzebna.

seminko 
samosiejka

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2012-08-24, 09:12   

Lily napisał/a:
No cóż, to mam pecha, bo wypiłam hektolitry kaszy manny na mleku od krowy
Lily, ja też i żyję :mrgreen: Ale ponieważ moje dziecko ma alergię, jestem bardziej wyczulona na dietę.

renka 
mama sama

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2012-08-24, 09:19   

Pipii napisał/a:
Lily napisał/a:
Pipii napisał/a:

Niestety, ale zobacz ile dzieci w szkołach i przedszkolach ma alergie, nietolerancje itd itp.. :shock:

Mnie tylko zastanawia, dlaczego pokolenie moich (nie pisze naszych, bo pewnie tutaj tez sa osoby w zroznicowanym wieku ;-) ) dziadkow, babc, rodzicow wychowane glownie na mleku krowim i roznych formach pszenicznych radziej borykalo sie/boryka np. z alergiami, a w moim pokoleniu i pokoleniu dzieciaczkow alergia jest masowym przeklenstwem?
Rozumiem, ze zmienil sie klimat, wiecej zanieczyszczen, chemii etc. Ale mimo wszystko jakos to do mnie nie do konca przemawia.

hxxp://alterna-tickers.com]

Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2012-08-24, 09:25   

Starsza corka badanie krwi miala 2 razy przy okazji wizyty w Polsce ok 1 roku zycia oraz podczas badan dzieci wegetarianskich w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie.
Poki co wiecej nie zamierzam jej kluc bo nie widze takiej potrzeby.

Lily 

Wysłany: 2012-08-24, 10:31   

renka napisał/a:
Mnie tylko zastanawia, dlaczego pokolenie moich (nie pisze naszych, bo pewnie tutaj tez sa osoby w zroznicowanym wieku ;-) ) dziadkow, babc, rodzicow wychowane glownie na mleku krowim i roznych formach pszenicznych radziej borykalo sie/boryka np. z alergiami, a w moim pokoleniu i pokoleniu dzieciaczkow alergia jest masowym przeklenstwem?
Ale teraz i dorośli ludzie zaczynają cierpień na alergie. Może też są częściej diagnozowane. Ja bym trochę obwiniała antybiotyki, sama prawdopodobnie nabawiłam się po antybiotyku w wieku chyba 16 lat (tzw. katar sienny). Moja sąsiadka po długiej kuracji antybiotykowej nabawiła się alergii na prawie wszystko do jedzenia i nietolerancji na gluten.
A i dzisiejsza większa sterylność nie jest pewnie bez winy.

Pipii 

Wysłany: 2012-08-24, 10:58   

OBECIE tj przez ostatnie 20 lat pszenicę modyfikuje się, wcześniej - nie modyfikowało się pszenicy, miała mniej glutenu. Mleko krowie tez było inne niż teraz - mniej zanieczyszczeń, niehomogenizowane. Nie można wg mnie porównywać tego, co jadła moja babcia, z tym, co będzie jeść moje dziecko, chociaż tak samo się nazywa.. tylko nazywa niestety..

Maja Ż-C 
Maja Ż-C

Wysłany: 2012-08-24, 13:16   

renka napisał/a:
Pipii napisał/a:
Lily napisał/a:
Pipii napisał/a:

Rozumiem, ze zmienil sie klimat, wiecej zanieczyszczen, chemii etc. Ale mimo wszystko jakos to do mnie nie do konca przemawia.

jest koncepcja że szkodliwe jest mieszanie mleka od wielu krów, chociaż ja też bym upatrywała przyczyn w zanieszczeniu środowiska, kosmetykach i obciążeniu toksynami.

[ Dodano: 2012-08-24, 14:19 ]
tutusia napisał/a:
Maja Ż-C, jeśli dziewczę jest takie maleńkie, to naprawdę nie dziwne, że ma niewysoką hemoglobinę. Zgadzam się z Lily, wyrzuć mannę, zamień na kaszę jaglaną. Pozbądź się białego pieczywa, podawaj co najmniej grahamki, włącz inne pełnoziarniste.

to to, że jest maleńka ma związek z niską hemoglobiną?

Pipii 

Wysłany: 2012-08-24, 14:01   

tak, noworodki mają wysoką hem. potem spada.

Maja Ż-C 
Maja Ż-C

Wysłany: 2012-09-06, 19:52   

Moi mili (nie wiem czy sa tu też faceci, może powinno być moje miłe), pragnę się podzielić radością i podziękować, bo także dzięki Waszej pomocy moje dziecko zaczyna wychodzić na prostą jeśli chodzi o hemoglobinę. Dzięki samej urozmaiconej diecie, bez podawania żelaza i witamin, które miała przepisane, wyniki poprawiły jej się na tyle, że lekarka NIE MOGŁA UWIERZYĆ że mała nie je mięsa. Także satysfakcję mam wielką! przybór masy też bardzo dobry, rozwój super i och ach. Jeszcze raz dzięki za rady ;)

Odpowiedz do tematu