|
Rafaello lepsze od oryginału - vegan |
| Autor |
Wiadomość |
Gia
|
Wysłany: 2012-08-30, 16:42 Rafaello lepsze od oryginału - vegan
|
|
|
Składniki:
Masło kakaowe: do kupienia w hurtowniach cukierniczych w Poznaniu na ulicy Kolejowej 57
0,7 kg kosztuje 30 złotych
mleko sojowe w proszku
migdały
ksylitol
Rozpuścić masło kakaowe i zdjąć z ognia, żeby było dość ostudzone, ale nadal ciekłe. dodać ksylitol (na oko ze 2 łyżki na 200g masła), i 2 łyżki mleka w proszku rozpuszczonego w ok 70 ml wody
wszystko energicznie mieszać aż do zrobienia jednolitej masy, przelać do foremek do lodu, do każdej włożyć migdał. (można też po prostu wylać na jakąś blachę, a potem lepić,
bo dzięki temu że mleko sojowe jest rozpuszczone w wodzie masa nie twardnieje do końca i ma konsystencje plasteliny. Po ulepieniu kulki z migdałem w środku, wszystko obtoczyć w wiórkach kokosowych i włożyć do lodówki.
(z zamrażarki jeszcze lepsze, a nie mrozi się do końca).
Podobnie robi się wegańską białą czekoladę, tylko mleka nie rozpuszcza sie w wodzie, wtedy masa twardnieje do konsystencji czekolady i jest również pyszna. |
|
|
|
 |
Jadłonomia

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-11-12, 22:21
|
|
|
| O JEJ! Ja tak tęskniłam za białą czekoladą, uwielbiam! Wiesz może gdzie w internecie można kupić takie cudo? Muszę zrobić wegańską białą czekoladę! |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
 |
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2012-11-13, 08:15
|
|
|
Mam masło kakaowe kupione do celów kosmetycznych, ciekawe, czy do konsumpcyjnych by się nadało. Aczkolwiek za biała czekoladą nie przepadam. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 |
|
|
|
 |
|
|