|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
zapraszam na bloga |
| Autor |
Wiadomość |
koko

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-09-21, 14:46
|
|
|
| Jagienka napisał/a: | | Vivi napisał/a: | | nie przypuszczałam, że nie mogę sobie bloga nazwać jak chcę. Oczywiście zabawki które robię nie mają atestów i certyfikatów eko, bo to jest raczej rękodzieło, i trudno by mi chyba było to certyfikować, przypuszczam że robi się to na większą skalę. W każdym razie zawsze staram się podawać z jakich materiałów wykonuję zabawki, a w razie wątpliwości podam zainteresowanym dokładnie źródło z którego pochodzą. |
a ja myślę, że nazwa bloga jest jak najbardziej ok.
rękodzieło zawsze będzie bardziej eko niż produkcja przemysłowa na wielką skalę choćby z uwagi na ilość zużywanej energii
co więcej, rękodzieło bardzo często (patrz np. wytwory rosy) powstaje w wyniku recyklingu (np. torby uszyte ze starej spódnicy itp.), który z samego założenia jest ekologiczny
a atesty i certyfikaty to też sprawa dyskusyjna. Znam faceta, który kiedyś zdobył atest eko na żywność, którą sprzedawał. Po jakimś czasie nieco zmienił front działania i zaczął sprzedawać żywność z innych źródeł, ale wciąż pod tym samym "eko-szyldem" i robi to dnia dzisiejszego. A, że to znajomy, to sam się pochwalił, jak to dzięki zdobytemu kiedyś atestowi ma teraz masę klientów, którzy nawet nie wiedzą, że aktualnie jego produkty z eko nic wspólnego nie mają |
Jagienko, wiesz, to chyba nie jest kwestia prywatnej opinii, tylko oficjalnego nazewnictwa (ujętego prawem zresztą), które też znikąd się nie wzięło.
Ekologia to nauka o ekosystemach, nie o ochronie środowiska. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
 |
Vivi

|
Wysłany: 2012-09-22, 13:54
|
|
|
| Może po prostu dodam na blogu notkę na temat "ekologiczności" mojej twórczości. Muszę przemyśleć sprawę. |
_________________ hxxp://ekologicznezabawki.bloog.pl/ |
|
|
|
 |
koko

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 08 Maj 2009 Posty: 6187
|
Wysłany: 2012-09-22, 14:33
|
|
|
| Vivi napisał/a: | | Może po prostu dodam na blogu notkę na temat "ekologiczności" mojej twórczości. Muszę przemyśleć sprawę. |
Fajny pomysł. Zwłaszcza, że mamy modę na "ekologię" i słowo na każdym kroku praktycznie jest używane niezgodnie ze znaczeniem. Idea powtórnego wykorzystania materiałów m.in do produkcji zabawek jest świetna, jeśli jeszcze fajnie ją opiszesz, to będzie super Osobiście bardzo lubię czytać wszystkie notki od i o autorze. |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl] |
|
|
|
 |
Vivi

|
Wysłany: 2012-10-22, 21:27
|
|
|
| Zapraszam do obejrzenia nowych wpisów: hxxp://ekologicznezabawki.bloog.pl/ |
_________________ hxxp://ekologicznezabawki.bloog.pl/ |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|