wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Basen najlepszy dla niemowląt - ranking, porady
Autor Wiadomość
malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2011-09-19, 12:11   

Jenny, dzięki za filmik, moja córka to gimnazjalistka więc basenu dla małych dzieci nie mogę polecić ,ale fajnie zobaczyc o co w tym chodzi - ponad 10 lat temu takie atrakcje były po prostu nieosiagalne- pamiętam jak absolutną nowoscią była pieluszka do pływania :-P

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2011-09-19, 14:24   

NIe zupełnie na temat, ale czy widziałyście to?:

hxxp://www.youtube.com/watch?v=vBOFzuS-Djo&feature=player_embedded#!

:lol: :lol: :lol:

go. 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2011-10-05, 08:52   

to ja może wrocławskie aquapark opiszę,

Dostępne bilety rodzinne - 2 rodziców+1 dziecko lub 1 rodzic+2dzieci, za dodatkową opłatą do biletu rodzinnego można wziąć do 4 dzieci. Większe ilości albo pod grupy zorganizwane, albo za opłatą zwykłą "pojedyncza"
Są 2(?) szatnie tzw rodzinne- z przewijakiem z pasami.
Baseny dziecięce z cieplejszą wodą, jednak wszystkie baseny chlorowane.
Sporo atrakcji dla dzieci: poza basenem zjeżdżalnie, armatki wodne, fontanna, plac zabaw
i ze sto więcej dla rodziców ;)
Kąpieluszki i inne gadżety pływackie można kupić na miejscu.
Zajęcia "standardowe" dla dzieci od 1 rż

My wybieramy się po raz kolejny tam we wtorek się poplumkać :)

Gudi 

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2012-10-09, 19:59   

Ja mam pytanie... Dostałam darmowe bilety na nasz aquapark - woda chlorowana, są baseny od 20cm-60cm dla dzieciarni. Kiedy realne jest byśmy mogli sobie pójść na taki basen z młodą? Jak na razie wodę bardzo lubi, kilka dni temu wzięliśmy ją do brodzika [mamy taki głębszy] i razem ze mną się kąpała - na brzuszku, na pleckach - szczęśliwa była niesamowicie, a po wyjęciu wrzask by wrócić.
Czy może lepiej pójść najpierw na basen z instruktorem? Tylko, że u nas jest jakiś ale od 4 miesiąca...

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2012-10-09, 20:52   

Jeśli chodzi o instruktora - to tak naprawdę to chodzi w tych zajęciach o zwykłe oswojenie z wodą. Insktrktor pokaże ci jak sie można z dzieckiem w wodzie bawić, ale większość z tych rzeczy jesteś w stanie sama wymyślić. A nawet jeśli tylko będziesz ciągać dziecko po wodzie trzymając pod pachami to też fajnie.
My z MAtyldą chodzimy od 4miesiaca życia, przed 3 nie miałam odwagi, bo Nie wiem jak jest teraz, nie sprawdzałam, ale zawsze było tak, ze do 3 miesiąca nawet jak koniecznie trzeba to dziecku antybiotyk można podac tylko w szpitalu. No bałam się że ją gdzieś zawieje i wylądujemy na oddziale, dość irracjonalne.

go. 

Wysłany: 2012-10-10, 07:20   

Gudi napisał/a:
Tylko, że u nas jest jakiś ale od 4 miesiąca...
]

chodzi o to, żeby dziecko już pewnie trzymało główkę, a nie leżąc na wodzie na plecach/brzuchu robiło niekontrolowane podtopienia ;)

Gudi, jak bez instuktora byś chciała to pooglądaj chociaż filmiki na youtube instruktarzowe. O oswajaniu w moczeniu uszy się dowiesz czy jak "zanurkować" takim niemowlakiem ;)
Ostatnio zmieniony przez go. 2012-10-10, 07:25, w całości zmieniany 1 raz  

go. 

Wysłany: 2012-10-10, 07:22   

Aaaa, ja jeszcze dopiszę, co się zmieniło na wrocławskim aquaparku przez ostatni rok.

Jest więcej szatni z przewijakami- szatnie grupowe po lewej stronie od wejścia przerobione własnie na rodzinne
+ teraz opłaty pobierane są przy wychodzeniu, co ogranicza znacznie kolejki + nie trzeba stać w kolejce podwójnie, przy zrobieniu czasowego nadlimitu. Przy wchodzeniu pobiera się tylko "zegarki" :-)

Gudi 

Wysłany: 2012-10-10, 09:51   

a co myślicie o tych takich "kółkach ratunkowych" na główkę? mojemu tak się spodobały fimiki na YT, że chce kupić jakąś wielką donicę w castoramie i takie kółko!

Poli 

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 2012-10-10, 21:12   

gosia z badylem napisał/a:
chodzi o to, żeby dziecko już pewnie trzymało główkę, a nie leżąc na wodzie na plecach/brzuchu robiło niekontrolowane podtopienia ;)

A to cie zaskocze ;-) u nas juz mozna chodizc na basen po ukonczeniu 2 tygodnia zycia , pepek ma byc zagojony :-)

Gudi napisał/a:
Dostałam darmowe bilety na nasz aquapark - woda chlorowana, są baseny od 20cm-60cm dla dzieciarni

Takie baseny sa sa przewazne dla chodzacych , raczkujacych maluchow . A dla malutkich niemowlakow powinien basen byc zwykly gleboki, tak aby rodzicowi bylo wygodnie stac i trzymac dziecko i musi byc z cieplejsza woda, u mnie basen dla niemowlakow ma 34 stonie ;-)

Gudi 

Wysłany: 2012-10-10, 22:02   

Poli napisał/a:
A dla malutkich niemowlakow powinien basen byc zwykly gleboki, tak aby rodzicowi bylo wygodnie stac i trzymac dziecko i musi byc z cieplejsza woda, u mnie basen dla niemowlakow ma 34 stonie

to tam też są takie do dreptania dla nas - i woda ma 33 stopnie średnio... aż taka różnica to chyba nie będzie. Przed pójściem na basen może powinniśmy trochę ochładzać kąpiel w wiaderku? Chociaż w wodzie dzieć się więcej rusza, więc to trochę różnica jednak...

go. 

Wysłany: 2012-10-11, 14:00   

Poli napisał/a:
u nas juz mozna chodizc na basen po ukonczeniu 2 tygodnia zycia , pepek ma byc zagojony :-)

cokraj to obyczaj ;)

anza

Wysłany: 2012-10-12, 09:06   

Czy któraś z Was chodziła ze swoim maluszkiem na zajęcia na łódzkiej fali dla dzieciaszków ? Chcę się wybrać w najbliższy wtorek, ale fajnie by było zasięgnąć opinii od mam ;)

nadzieja2011 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2013-02-16, 12:15   

Jeśli ktoś by poszukiwał nauki pływania dla niemowląt czy w zasadzie oswajania z wodą mogę polecić szkołę Fregata Swiming, ja kupiłam 4 zajęcia na gruponie, bo cały semestr wychodziło nieco za drogo na nasz budżet, ale warto było. Poszliśmy pierwszy raz jak młody miał3,5 miesiąca, nigdy nie płakał, szalał, a ja cieszyłam się, że ma kontakt z innym dziećmi i że nauczono nas podstawowych zasad bezpieczeństwa i chwytów. Po tych 4 zajęciach zaczęliśmy już chodzić na własną rękę, teraz młody ma 6 miesięcy i ze względu, na swój lepszy rozwój motoryczny czerpie jeszcze większą przyjemność z pływania, gdy wchodzimy na basen trzęsie się z radości.

Jeśli chodzi o Fregata Swiming to maja 3 lokalizacje, ale my chodziliśmy do Hotelu System przy stacji BP przy Lutyckiej. I uważam, ze tam są najlepsze warunki bo to basen hotelowy i osoba towarzysząca nie siedzi na widowni, ale bezpośrednio przy brzegu na ławce i osoba towarzysząca zajmuje się dzieckiem kiedy druga osoba się przebiera.Sala jest malutka więc zwłaszcza na pierwsze zajęcia dla maluchów jest ciepło w zasadzie wręcz jak w saunie. Jedyny minus dla niskich osób, w basenie będą musiały stać na palcach :)

A na dalsze zajęcia polecam Termy Maltańskie drogo, ale fajnie, byle nie w weekend bo za dużo ludzi, najtaniej i najlepiej od rana w tygodniu.

W Swarzędzu jest za zimna woda więc odradzam.

A jeśli ktoś jest z Konina, to basen ok, ale gorzej z organizacją w przebieralni, bo pokój dla mamy z dzieckiem z przewijakiem jest, ale wpierw musimy się same ubrać i tam już można wejść raczej tylko z koleżanką, bo nie ma tak jak Termach koedukacyjnych przebieralni i nie ma co zrobić z małym dzieckiem, bo pokój mamy jest piętro niżej :( duży minus , no i to jedyny z tych basenów, gdzie dziecko płaci 5 zł.

nadzieja2011 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2013-02-16, 12:18   

zapomniałam dodać, że w Poznaniu Fregata Swiming i Termy Maltańskie

Odpowiedz do tematu