|
depresja:( |
| Autor |
Wiadomość |
Albertyna
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 14 Wrz 2012 Posty: 488 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-19, 12:35
|
|
|
Depresje można leczyć także w domu, bez leków.
Wszystko zleży od decyzji psychoterapeuty, rodzaju depresji, pacjenta, jego stanu i pewnie kilku innych czynników. |
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2012-10-19, 15:37
|
|
|
dushka, chyba mylisz pojęcia. Nie każda depresja jest depresją ciężką, kładącą człowieka do łóżka. Formą depresji jest też dystymia, która może trwać przez całe życie - człowiek chodzi, pracuje, tylko nic go nie cieszy i przeważnie jest zmęczony.
Żaden psychiatra nie potwierdzi raczej Twojej tezy, że każdą depresję trzeba leczyć szpitalnie. Gdyby tak było, musielibyśmy chyba wszystkich innych pacjentów wywalić ze szpitali i umieścić w nich samych depresantów. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
mermezd

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 15 Lip 2012 Posty: 1032 Skąd: Włcławek
|
Wysłany: 2012-10-21, 07:56
|
|
|
| Postaram się w skrócie odpowiedzieć na Wasze pytania. A więc mój humor chyba nie jest zależny od pory roku, co prawda w lato jest lepszy ale to chyba każdy tak ma:)Jeśli chodzi o ruch to jeżdżę do pracy rowerem a wczoraj mąż właśnie wyciągnął mnie na spacer, było cieplutko:)Pytaliście też od kiedy mam tą bezsenność i brak apetytu. Więc jeśli chodzi o apetyt to zawsze byłam niejadkiem zawsze byłam bardzo szczupła,powiedziałabym nieładnie chuda;/zawsze chciałam przytyć i wyglądać jak kobieta.4 lata temu przed ślubem postanowiłam coś z tym zrobić chcialam dobrze wyglądać, dostałam się nawet do szpitala w Łodzi, zrobili mi niezbędne badania wszystko wyszło dobrze- tylko jakiś oszołom stwierdził ze pewnie mam anoreksję- zostawie to bez komentarza.Jak wróciłam ostro wzięłam się za siebie i jadłam na mus tyle ze do ślubu przytyłam parę kg. później znów chudłam i tak ciągle. W końcu udałam sie do psychiatry i ona mi przepisywała różne leki na depresję, przez które też więcej jadłam-taki był skutek uboczny:)Jeśli chodzi obezsenność z tym jest gorzej. Nie pamiętam dokładnie momentu kiedy coś zaczęło szwankować. Wiem ze w liceum jeszcze czyli parę lat temu potrafiłam zasypiać jak dziecko. Potem również w liceum miałam bardzo dramatyczne przeżycie, trwało około roku, być może wtedy przestałam sypiać, nie pamietam. Od tamtej pory czyli dobrych kilku lat na zmianę biorę leki na depresję żeby spać i jeść albo melatoninę która w ostatnich dniach też sie już nie spisuje...Pytaliście również jak odstawiałam leki- wiem że zrobiłam błąd ale rzuciłam nagle.Było jeszcze pytanie o dawki b12 i d, więc b12 biorę 10 mikrogram dziennie od jakiegoś pół roku dopiero a wit d biorę razem z a w dawce A- 2000j.m i D- 400j.m( nawet nie wiem co to za jednostka:) Witamine d zaczęłm brać pierwszy raz dopiero z miesiąc temu. To chyba tyle. Moge Wam powiedzieć że od tych kilku dni czuje się dużo lepiej psychicznie tylko mam ogromny problem z tym jedzeniem cały czas i nie wiem co mam robić brać tab. czy dalej myśleć o dziecku... |
|
|
|
 |
kamma
Magellan

Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-10-21, 08:16
|
|
|
mermezd, cieszę się, że czujesz się lepiej. Ta tendencja może się już utrzymać Myślę, że zanim zaczniesz starać się o dziecko, mogłabyś zrobić badanie tarczycy, może to coś wyjaśni w temacie apetytu. Jeszcze jedno mnie zastanawia - łaknienie. Jak często czujesz się głodna, czy po posiłku jesteś głodna czy syta? Najpierw trzeba zdiagnozować źródło problemu, a potem pomyślimy, co z tym zrobić. Mam parę pomysłów. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
 |
mermezd

|
Wysłany: 2012-10-21, 08:28
|
|
|
jak pisałam wcześniej parę dni temu robilam badania między innymi dostałam na tsh nie wiem czy to wystarczy w kwestii tarczycy czy nie.Jeśli chodzi o głód to ja mam chyba 2 rodzaje:) pierwszy "fizjologiczny" czyli czuje pustke w brzuchu , jest bardzo ściśnięty i burczy:)tak mam od paru dni dość często bo prawie nie jem(okropne uczucie , budzę sie rano z żołodkiem prawie przy kręgosłupie) Drugi rodzaj to głud "psychiczny" taki w głowie- jeśli tego akurat nie czuję to brzuch może zapomnieć o posiłku. Jak biorę leki to ten drugi głód jest prawie bez przerwy:)Jak nie biorę to tylko brzuch się domaga( a te okropne bóle głowy które ostatnio mam to byc może z głodu). Przedwczoraj np. na cały dzień zjadłam tylko 2 małe kanapeczki i to prawie z płaczem i wymiotami- nie byłam w stanie nawet ich przełknąć. Ile razy mówiłam o tym problemie lekarzom oni twierdzili ze taka moja uroda i musze sie przymusić, więc jak mam sama sie dowiedzieć co jest przyczyną? |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
 |
Albertyna
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 14 Wrz 2012 Posty: 488 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-10-21, 08:43
|
|
|
Wyniki TSH powinnaś już miec, jeżeli parę dni temu robiłas badania- są nazajutrz. Norma jest od 0,27 do 4,2. W kwestii tarczycy to nie wystarczy, ale jezeli masz w normie, to raczej nie ma się czym martwić. Natomiast jeżeli sa odchyły- powinnas udac się do endokrynologa, On pewnie skieruje Cię na dalsze badania (FT3 i FT4), oraz zaproponuje leczenie.
Problemy z tarczycą mogą być porzyczyną obniżonego nastroju, nerwowości itp... |
|
 |
mermezd

|
Wysłany: 2012-10-22, 09:22
|
|
|
| kamma, czekam z niecierpliwością na Twoje pomysły:) |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/] |
|
|
|
 |
kamma
Magellan

Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2012-10-22, 09:30
|
|
|
| mermezd, napiszę Ci priva. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
 |
mermezd

|
Wysłany: 2012-10-22, 20:58
|
|
|
| Dziś odebrałam wyniki morfologii biochemii i tarczycy. Więc w morfologii mam za dużo czerwonych krwinek( aż się boję) dalej za mało potasu a tsh w normie.W środę albo czwartek idę do lakarza z wynikami... |
|
|
|
 |
|
|