wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Będę zamawiać olej lniany
Autor Wiadomość
slaw_mir 
młody tata


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 247
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-10-25, 19:27   

Tak Iness 1977, wytłaczam swoje oleje prasą ślimakową, prasy "tłokowe" to chyba tylko w muzeum - czego bardzo szkoda, bo większość tego sprzętu znalazła sie na złomowiskach. A mogły by pracować do dziś.
_________________
"[...] by jak najlepiej wykorzystać energię człowieka i przyrody do rozwijania dobrego, a nie zwalczania złego."
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2012-10-25, 19:57   

W związku z długim weekendem listopadowym kiedy wypada teraz eko jarmark w skansenie trn?
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
Ines1977 

Dołączyła: 21 Wrz 2012
Posty: 7
Wysłany: 2012-10-26, 06:48   

Sławku a czy to prawda, że bardzo się taka prasa nagrzewa podczas wytłaczania? Sprawdzasz jaką maksymalną temperaturę osiąga olej? Jeżeli tak, to w jaki sposób?
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-10-26, 13:56   

Ines1977, raz maszyna nam się "zagrzała", coś szło nie tak. Sławek zmierzył wtedy temperaturę w maszynie (bezdotykowym termometrem z funkcją pomiaru właśnie takich przypadków) - najwyższa temp. jaką zanotował to 40 stopni C.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
slaw_mir 
młody tata


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 247
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-10-31, 12:54   

gosia z badylem, jarmark w Toronto będzie trzeciego listopada.
Iness1977, a co masz własciwie na myśli pisząc:
Cytat:
"bardzo się nagrzewa"

Tłoczone ziarna poprzez tarcie wytwarzają i podtrzymują pewną temp. Wzoraj np robiłem olej z rzepaku i ten olej miał 34st. Jeśliby maszyna bardzo sie nagrzewała, to by było to niebezpieczne nie tylko dla oleju ale i dla samej maszyny. Ta którą mam może pracować wiele godzin bez przerwy i nie przekracza normalnej temp. pracy.
_________________
"[...] by jak najlepiej wykorzystać energię człowieka i przyrody do rozwijania dobrego, a nie zwalczania złego."
 
 
Ines1977 

Dołączyła: 21 Wrz 2012
Posty: 7
Wysłany: 2012-10-31, 13:51   

Pytam, bo trafiłam na ten artykuł:
hxxp://www.olejedlaciebie.pl/index.php?nazwamenu=glowne&pageheader=T%B3oczenie%20oleju:%20przemys%B3owe%20czy%20tradycyjne?&art=tradytlocz.txt&kat=artykuly/olej/]hxxp://www.olejedlaciebie.pl/index.php?nazwamenu=glowne&pageheader=T%B3oczenie%20oleju:%20przemys%B3owe%20czy%20tradycyjne?&art=tradytlocz.txt&kat=artykuly/olej/

"Tłoczenie oleju na prasie śrubowej (ślimakowej) nie spełnia żadnego z powyższych kryteriów. W trakcie przechodzenia ziarna (a w dalszej części prasy - miazgi) wzdłuż ślimaka podlega ono zmiennym naciskom a użytkownik nie ma żadnego sposobu na pomiar wartości maksymalnego nacisku. Również kwestia temperatury tłoczenia pozostawia wiele wątpliwości. Pomierzyć można temperaturę korpusu bądź wytłoczków opuszczających prasę i producenci oleju podają to jako temperaturę tłoczenia. Tymczasem ciepło w prasie śrubowej powstaje na skutek tarcia pomiędzy obracającą się powierzchnią śruby (ślimaka) a nieruchomą miazgą. Powoduje to silne nagrzewanie się ślimaka. Temperatury ślimaka nie da się zmierzyć, natomiast analizując konstrukcję prasy pod względem przepływu ciepła można podejrzewać, że jest ona znacznie wyższa od zmierzonej na korpusie."
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2012-10-31, 13:56   

slaw_mir napisał/a:
gosia z badylem, jarmark w Toronto będzie trzeciego listopada.


dzięki! Postaram się wpaść :)
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2012-10-31, 14:28   

gosia z badylem napisał/a:
slaw_mir napisał/a:
gosia z badylem, jarmark w Toronto będzie trzeciego listopada.


dzięki! Postaram się wpaść :)

Fuck! A mnie nie będzie :evil:
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
go. 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Lut 2011
Posty: 6285
Skąd: toro
Wysłany: 2012-10-31, 15:17   

łeeee no ale cóż, trzeba porobić zapasy na zimę :P
Spoko maroko koko, w grudniu też będę :-D
_________________
"Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa
 
 
slaw_mir 
młody tata


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 247
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-11-05, 23:09   

Ines1977, faktycznie nie mam możliwosci zmierzenia ciśnienia wewnątrz prasy więc nie podaje żadnej watości. Co do temperatury, to można zmierzyć temp. samego oleju opuszczającego prasę. Jeżeli olej cieknąc z prasy ma 35 stopni, to ślimak nie może mieć dużo większej temp. Olej nie mógłby wystygnąć w ciągu sekundy o kilkadziesiąt, kilkanaście czy kilka stopni.
Zasadniczo ciepło w prasie powstaje na skutek wypychania z prasy przez mały otwór wcześniej rozdrobnionego ziarna. Tam gdzie to się dzieje nie ma już oleju, bo on wcześniej opuszcza prasę przez otwory w korpusie. Wytłok ma większą temp od oleju. Samo przesuwanie się masy nie powoduje wzrostu temperatury, temp rośnie dopiero podczas wypychania przez dyszę wytłoków.
_________________
"[...] by jak najlepiej wykorzystać energię człowieka i przyrody do rozwijania dobrego, a nie zwalczania złego."
 
 
Ines1977 

Dołączyła: 21 Wrz 2012
Posty: 7
Wysłany: 2012-11-08, 10:36   

Sławku, dziękuję za wyjaśnienie. To co napisałeś przekonuje mnie.

Szukam dla siebie dobrych, zdrowych olejów więc pocztałam trochę na ten temat ale samemu trudno dociec prawdy.

Znalazłam, jak to zazwyczaj w Internecie, opinię przeciwną do tej cytowanej wcześniej, że to właśnie prasa ślimakowa jest "jedyną słuszną". Ale akurat to co pisze ten producent nie do końca mnie przekonało bo dyskredytuje metode dawnego "wybijania oleju" pisząc.
"Ziarno najpierw rozgniata się na walcach, potem skrapia wodą, a następnie gotuje w specjalnym zbiorniku w piecu na ogniu. Następnie miesza, aby się nie przypaliło, aż do odparowania wody, a wiec w temperaturze najmniej 100 stopni Celsjusza. Woda odparowuje i jednocześnie ze zgniecionych nasion wycieka olej. Masę nasienną z olejem przekłada się do płóciennych worków i wyciska w prasie zazwyczaj ręcznej. Taką produkcję oleju w gwarze wiejskiej nazywano „wybijaniem oleju”. " (hxxp://zlotopolskie.pl/nasza-wiedza/ile-oleju-w-oleju]hxxp://zlotopolskie.pl/nasza-wiedza/ile-oleju-w-oleju )
Co nie jest prawdą, bo znalazłam kilku poducentów korzystających z pras, którzy przed "wybijaniem" podgrzewaja nasiona do temperatury ciała (max 38-40) stopni

Rozumiem, że sroczki własny ogon chwalą ale bardzo mi się nie podoba :evil: kiedy oczerniają innych producentów publikując bzdury.

Choć znalazłam i takiego, który wspomina o podgrzewaniu do max 70 (hxxps://www.youtube.com/watch?v=0qPI7FAxcnA]hxxps://www.youtube.com/watch?v=0qPI7FAxcnA ) i też uważa to tłoczeniem na zimno (niestety nie ma sztywnej definicji) ale to chyba trochę dużo, no ale mimo wszystko nie jest to jednak gotowanie powyżej 100 stopni.

Teraz mam nadzieję wiem już wszystko co trzeba na ten temat: że i jedna i druga metoda jest dobra o ile temperatura oleju jest właściwa:)
 
 
slaw_mir 
młody tata


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 247
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-11-12, 21:18   

Iness1977, tak na prawde nigdy nie pracowałem na prasie tłokowej, jedynie widziałem taką w skansenie, ale daleki jestem od krytykowania jej, tylko dlatego, że ja robię na ślimakowej. Nie robie sobie marketingu poprzez krytykę innych olejarzy.
Tak jak piszesz, ważne jest to jaka jest temp tłoczenia, ale ważne jest też pochodzenie nasion czy raczej sposób uprawy. Od tego też się właściwie zaczyna, mając ekologiczne ziarno mogę zrobić ekologiczny olej :-)
_________________
"[...] by jak najlepiej wykorzystać energię człowieka i przyrody do rozwijania dobrego, a nie zwalczania złego."
 
 
Ines1977 

Dołączyła: 21 Wrz 2012
Posty: 7
Wysłany: 2012-11-13, 07:59   

slaw_mir napisał/a:
daleki jestem od krytykowania jej, tylko dlatego, że ja robię na ślimakowej. Nie robie sobie marketingu poprzez krytykę innych olejarzy.

Sławku nie pisałam tego oczywiście o Tobie. Tylko o "Grunwaldzkim", że krytykuje ślimakowe i "Złotopolskim", że znowu te drugie (tłokowe). Człowiek chce się czegoś dowiedzieć a im więcej czyta tym większy mętlik ma w głowie.
 
 
slaw_mir 
młody tata


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 247
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-11-18, 20:38   

Poza olejami, od teraz mam jeszcze kaszę jaglaną. Proso z własnej uprawy, obłuszczone przez zaprzyjaźnionego rolnika-przetwórcę. :-)
_________________
"[...] by jak najlepiej wykorzystać energię człowieka i przyrody do rozwijania dobrego, a nie zwalczania złego."
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-18, 21:02   

slaw_mir napisał/a:
mam jeszcze kaszę jaglaną
A kiedy będziecie w Wawie tudzież okolicach?
 
 
slaw_mir 
młody tata


Pomógł: 6 razy
Dołączył: 10 Sty 2011
Posty: 247
Skąd: ze wsi
Wysłany: 2012-11-19, 22:32   

gosia_w napisala:
Cytat:
A kiedy będziecie w Wawie tudzież okolicach?

w drugiej połowie grudnia.
_________________
"[...] by jak najlepiej wykorzystać energię człowieka i przyrody do rozwijania dobrego, a nie zwalczania złego."
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2012-11-19, 22:36   

slaw_mir, ja też poprosze o cennik. Z Twych wyrobow jadlam tylko paste sezamowa, ale byla ona the best!
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,43 sekundy. Zapytań do SQL: 7