wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
drożdżowe z maszyny do pieczenia chleba - jak zrobić?
Autor Wiadomość
paulina 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2012-11-17, 19:32   drożdżowe z maszyny do pieczenia chleba - jak zrobić?

właśnie wyciągam niemiłosiernego gniota z maszyny - wg przepisu, który w piekarniku wychodzi zawsze.
czy znaci ejakiś patent, żeby na przykład taki przepis hxxp://pracowniawypiekow.blogspot.com/2009/07/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka-z-maszyny.html
przerobić na wege?

kofi 

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2012-11-17, 19:57   

Mnie z maszyny wychodzi zawsze, ale zwykle gniotę ciasto w maszynie, a piekę w piekarniku, bo boję się, że wylezie z maszyny (znaczy, że za dużo będzie). Jajko można pominąć zamiast masła olej i tyle. ;-)

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2012-11-18, 09:46   

U mnie drożdżowe z maszyny wychodzi zawsze idealnie. Robię generalnie wg przepisu na biały chleb z książeczki dołączonej do urządzenia, tyle, że z pewnymi modyfikacjami. Zamiast wody mleko daję (może być roślinne oczywiście). Masła dwa razy więcej niż w przepisie na chleb (przypuszczam, że i wegański tłuszcz jakiś się sprawdzi). Dodaję też startą skórkę z cytryny i rodzynki. Rodzynki do dozownika wrzucam i są automatycznie dodawane do ciasta w odpowiednim momencie. No i cukru więcej niż do chleba.
U mnie proporcje są takie:
- łyżeczka sypkich drożdży
- pół kilo mąki
- szczypta soli
- 8 łyżek cukru
- 50g masła
- starta skórka z 1 cytryny
- garść rodzynek (do dozownika)
- 350ml mleka

edysqa 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2012-11-18, 14:42   

paulina, kiedyś na forum vizaz podałam taki przepis, pamiętam ze bylo bardzo dobre

Ciasto drożdzowe:

6 łyżek mleka
3 jajka
160g masła
1 łyżeczka soli
4 kopiaste łyżki cukru
390g mąki
2 łyżeczki drożdży (niekoniecznie kopiaste )

Wszystkie składniki powinny być oczywiście temperatury pokojowej a nie wyjęte np. bezpośrednio z lodówki.

Mleko i jajka wbić do foremki, dodać masło, później sól, cukier (po przekątnej na rogi cukier i sól), mąkę i drożdże. Włączyć program do słodkiego pieczywa (w zelmerze 3) i po xxxx minutach rozkoszować się zapachem ciasta drożdżowego
www.bezglutenowewege.blogspot.com

paulina 

Wysłany: 2012-11-18, 17:58   

edysqa - no właśnie bez mleka i jajek potrzebuję , bo uczuloneśmy. wersja vegan musi być!
zrobiłam z tgo super przepisu na drożdzowe z forum tutaj, w piekarniku mi wychodzi a z maszyny... mrok i zuo.
kofi - no właśnie, mi w piekarniku tez ywhcodzi, ale tera znie mam czasu na takie zabawy. chcę wsypać i włączyć, a potem wyjąć gotowca...wierzę, ze się da.
priya - dzięki za przepis, a możesz mi napisać, jaki to jest program, ten Twój? w sensie rozpiska, ile tam rośnie, ile piecze, ile razy i ile czasu wyrabia? masz to moż ew instrukcji? albo jaka to maszyna, to sobei poszukam w necie i dostosuję
euridice - mam z Lidla silvercresta, i jest zajebisty do chleba, ale w instrukcji i przepisach przy punkcie "ciasto" jest napisane: "najlepiej korzystać z gotowych mieszanek" :mrgreen: no, zaiste, bo to co wyjęłam po upieczeniu, nadaje się do brukowania ulic.

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2012-11-19, 14:58   

paulina, zerknę jeszcze do instrukcji, choć nie przypominam sobie żeby tam opisywali takie szczegóły. Moja maszyna to Panasonic, mam ją z 10 lat już jak nic. Taka z jednym mieszadłem. Do ciasta drożdżowego używam programu "normal" opcji "bake raisin" (gdy dodaję rodzynki oczywiście). Całość trwa bodajże 4 godziny.

paulina 

Wysłany: 2012-11-22, 15:36   

ha! eksperyment się udał a pacjent został pożarty przy akompaniamencie mlaskania! wprawdzie trochę trzeba było pokombinować ale w końcu wyszło. jak będę piec następny raz to chyba spisze proporcje. nie było wegańskie - dorzuciłam dwa przepiórcze jajeczka. mleko ryżowe a kartonu a mąka pełnoziarnista lubella :-D
wszystkim za inspiracje i pomoc dzięki!

dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2012-12-01, 19:42   

postanowiłam po latach odkurzyć maszynę i nastawiłam drożdżowe - zrobiłam wersję wegan, czyli bez jajek i na oliwie - dam znać co wyszło ;-)

paulina 

Wysłany: 2013-01-02, 16:56   

dort - i co? bo ja dochodze do mistrzostwa - zrobiłam struclę z wiśniami z maszyny :-P
wprawdzie w maszynie tylko rosło, nadziać musiałam sama heheheh :mryellow: ale wyszło pyyyycha. jeszcze zrobiłam lukier z brązowego cukru pudru i wyyyypas

Odpowiedz do tematu