 |
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
Przekładaniec czekoladowy z masą jaglano-daktylową |
| Autor |
Wiadomość |
Maple Leaf

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-12-04, 22:40 Przekładaniec czekoladowy z masą jaglano-daktylową
|
|
|
Przeklejam z bloga.
Mi smakował niesamowicie, zwłaszcza masa jaglana Ładnie się prezentuje, jeszcze lepiej kroi, a przygotowanie wbrew pozorom nie zabiera dużo czasu. Jeśli chodzi zaś o lukier, to myślę, że tofu możnaby zastąpić nerkowcami i zrobić z nich najpierw taką gęstą śmietankę. Kiedyś taki robiłam i był równie smaczny, albo nawet lepszy.
ciasto:
- 1 szklanka (250ml) mąki orkiszowej razowej,
- 1/2 szklanki (125ml) mąki orkiszowej jasnej,
- 3 łyżki (45ml) ciemnego kakao w proszku,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka (5ml) proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki (2ml) sody,
- 1/3 szklanki (80ml) ksylitolu (można zastąpić cukrem białym lub trzcinowym, a jeśli lubisz słodkie wypieki, to zwiększyłabym jego ilość do 1/2 szklanki),
- 2 łyżki (30ml) musu jabłkowego,
- 1/3 szklanki (80ml) puree z dojrzałego awokado,
- 1 szklanka (250ml) mleka (najlepiej naturalnie słodkiego- ja użyłam ryżowego),
- 1 łyżka (15ml) łagodnego octu.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C. Dużą blachę (mniej więcej o wymiarach 25x30cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przepiej mąki, kakao, sól, proszek, sodę. W osobnym naczyniu wymieszaj ksylitol, mus jabłkowy, papkę z awokado, mleko i ocet tak, by słodzik rozpuścił się. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki. Przelej masę do foremki i dobrze rozprowadź po całej jej powierzchni (warstwa ciasta nie będzie gruba, więc postaraj się zrobić to tak równomiernie, jak to tylko możliwe). Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10-12 minut (patyczek lub wykałaczka wbite w środek wyjdzie suche). Wyjmij i ostudź, a w tym czasie przygotuj masy do przełożenia.
masa daktylowo-jaglana:
- 1/3 szklanki (80ml) suchej kaszy jaglanej,
- 1/2 szklanki (125ml) daktyli bez pestek,
- 1 kora cynamonu (ewentualnie można zastapić cynamonem w proszku, dostosowując jego ilość do własnych upodobań),
- 1 szklanka (250ml) wody.
Kaszę podpraż w rondelku, aż zacznie pięknie pachnieć, a jej powierzchnia delikatnie wyblaknie. Dodaj gorącą wodę, daktyle i cynamon, i gotuj, aż ziarenka wchłoną większość płynu (ok. 20 minut). Wyjmij korę cynamonową, a kaszę zmiksuj blenderem na gładko.
Ostudzone placki ciasta pokrój na trzy kawałki (ja przycięłam je do rozmiarów talerza, więc zostało mi trochę skrawków). Na talerzu/paterze połóż pierwszy placek, posmaruj połową jeszcze ciepłej masy jaglanej. Na niej ułóż drugi blat ciasta, na nim rozsmaruj resztę kaszy i przykryj ostatnim plackiem. Lekko dociśnij i odstaw, by przygotować "lukier".
"lukier" twarożkowy z tofu:
- 125g tofu,
- 2-3 łyżki (zależnie od upodobań, trzeba kosztować) syropu z agawy,
- kilka łyżek mleka (u mnie domowe słonecznikowe),
- 1 łyżeczka (5ml) agaru w proszku.
- ew. kilka kropel soku z cytryny, jeśli twarożek sojowy ma mdły lub "trocinowaty" posmak.
Serek pokrusz do misy/kielicha blendera, dodaj syrop z agawy i na początek 2-3 łyżki mleka (oraz ewentualnie sok z cytryny). Zmiksuj całość na gładką masę i skosztuj, by ocenić, czy konieczne jest dalsze dosładzanie. Dolej tyle mleka, by otrzymać 250ml masy i zmiksuj. Przełóż ją do rondelka, zmieszaj z agarem i zagotuj. Po 2-3 minutach bulgotania, zdejmij masę z palnika, odczekaj chwilkę (ok. 3 minuty) i ostrożnie nałóż "lukier" na wierzch ciasta, uważając, by nie spłynął po bokach. Zostaw na kilka minut, by masa zastygła, a następnie pokrój |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-05, 05:57
|
|
|
| Maple Leaf, brzmi bardzo apetycznie! A ile tych nerkowców wziąć na lukier? |
|
|
|
 |
jagodzianka

Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2012-12-05, 08:06
|
|
|
| Myślicie, że dałoby radę zastąpić awokado czymś? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-12-05, 08:19
|
|
|
| Mam wrażenie, że awokado jest zamiast oleju, mam złe doświadczenia z dodawaniem awokado do ciepłych rzeczy, do pieczenia - gorzknieje, nie wiem czemu.. Myślę, że można zastąpić olejem / masłem, ale nie wiem ile wtedy tego wziąć.. |
|
|
|
 |
Maple Leaf

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-12-05, 08:41
|
|
|
gosia_w, myślę , że ok 1/3 szklanki (tak robiłam przy cieście pietruszkowym)
jagodzianka, awokado jest zamiast tłuszczu, więc może zastap podobną ilością oleju. Chociaż ją pieke to ciasto regularnie i jeszcze nigdy nie wyszło gorzkie... |
|
|
|
 |
gosia_w

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-05, 08:46
|
|
|
dziękuję
zastanawiam się jeszcze, czy zamiast awokado można by dać masło orzechowe |
|
|
|
 |
Pipii
Pomogła: 37 razy Dołączyła: 14 Lut 2011 Posty: 1721 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 2012-12-05, 10:26
|
|
|
Maple Leaf a jakiego awokado używasz? Czarne, zielone, ekologiczne, zwyczajne ? Jest kilka różnych odmian, przynajmniej u mnie na bazarku niektóre są cholernie gorzkie po poddaniu działania temp. |
|
|
|
 |
Maple Leaf

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-12-05, 11:29
|
|
|
Pipii, awokado kupuję takie zwykłe, najzwyklejsze rzadko jadam je na surowo, bo nieszczegolnie je lubię , więc do ciasta trochę żal dodawać takie za 8-10zl.
gosia_w , ciekawy pomysł! Chyba wyprobuje niebawem, bo masła orzechowego u mnie ostatnio pod dostatkiem |
|
|
|
 |
Maple Leaf

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-12-05, 11:36
|
|
|
| Tak sobie myślę, że jeśli z tym awokado taki problem, to jeśli macie sprawdzony przepis na dobrego murzynka, to moznaby go tutaj zastosować. To moje ciasto jest taką sugestią, bo ono mi jako pierwsze przychodzi do glowy, gdy potrzebuję weganskiego ciasta czekoladowego. |
|
|
|
 |
gemi
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2012-12-06, 17:34
|
|
|
mniammmm...... Jak mnie weźmie na czekoladowe smaki, od razu popełnię |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
 |
dort

Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2012-12-07, 20:51
|
|
|
oj, chyba jutro popełnię, brzmi przepysznie |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
 |
Jadłonomia

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-08, 19:26
|
|
|
Ta masa brzmi super! Chyba popełnię ją do kruchych tartaletek |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
 |
dort

Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2012-12-13, 18:16
|
|
|
wyszło przepyszne - zazwyczaj robię takie proste ciasta, więc to tort wypaśmy mi wyszedł |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
 |
Maple Leaf

Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-12-14, 13:53
|
|
|
dort, bardzo się cieszę, że smakowało |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|