|
Dzień Ryby 2012 |
| Autor |
Wiadomość |
Alispo

Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-03, 22:43 Dzień Ryby 2012
|
|
|
Zapraszamy na Dzień Ryby 20 grudnia 2012.
Jeśli chcecie zorganizować Dzień Ryby we własnej miejscowości, zapiszcie się, a dostaniecie od nas darmowe ulotki: hxxp://ryby.empatia.pl/zapisy.php
Często słyszymy różne dziwne opinie na temat Dnia Ryby, dlatego przypominamy, że Dzień Ryby nie jest:
- dniem karpia sprawnie zabitego w sklepie czy niesionego w wiaderku z wodą zamiast w plastikowej torebce,
- dniem smażonego karpia, śledzia w śmietanie, czy sardynek z puszki,
- dniem ochrony ryb należących do gatunków zagrożonych czy dniem konsumpcji tych ryb, których gatunek ma się dobrze.
Dzień Ryby jest wyjątkowy. Empatia ustanowiła go w 2003 roku po to, żeby zachęcać ludzi do szacunku również do tych zwierząt, które wielu ludzi traktuje jak rośliny w myśl powiedzenia: „chodźmy na ryby lub na grzyby”. A przecież, podobnie jak pies, kot, świnia, krowa czy kura, ryby są kręgowcami, a ich układ nerwowy pozwala nie tylko na zdolność do odczuwania bólu ale również zapamiętywanie, uczenie się czy zdolność tworzenia relacji społecznych. Szacunek zaś wyklucza krzywdzenie i zabijanie.
Istnieje tyleż dowodów, że ryby odczuwają ból i cierpienie, co w przypadku ptaków i ssaków - i więcej niż w przypadku ludzkich noworodków i wcześniaków - Victoria Braithwaite z ksiązki Do fish feel pain? (Czy ryby odczuwają ból?), współautorka słynnych badań nad pstrągami tęczowymi, dzięki którym udowodniono istnienie u ryb bardzo czułych receptorów bólu.
W Dniu Ryby chcemy mówić o tym, że ryby można zostawić w spokoju. Żywe, żyjące swoim życiem.
Stowarzyszenie "Empatia"
www.empatia.pl |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
 |
Jadłonomia

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-04, 00:17
|
|
|
Grudzień to miesiąc, w którym omijam supermarkety - nie mogą patrzeć na karpie stłoczone w wielkich pojemnikach, nie mogę patrzeć jak pakuje sie je do worków i zawsze kończy się aferą, wzywaniem menadżera i innymi takimi. Dzisiaj byłam w Tesco i chociaż karpi jeszcze nie było to przy kasach samoobsługowych widniał świąteczny napis przypominający o obowiązku zważenia KARPIA ŻYWEGO na kasach. Brrrr, zaczyna się! |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
 |
ropuszka

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2012-12-04, 07:22
|
|
|
| Jadłonomia napisał/a: | | Grudzień to miesiąc, w którym omijam supermarkety |
Zakupy przez internet?
Niestety, karpia można kupić dosłownie wszędzie W mojej rodzinnej miejscowości pojawia się stoisko w dziwnym miejscu, z dala od targów/marketów - prawie w rynku. |
|
|
|
 |
Jadłonomia

Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Kwi 2012 Posty: 145 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2012-12-04, 10:24
|
|
|
ropuszka na moich rodzinnych obrzeżach Wrocławia, też są takie stoiska znikąd i też jest to straszne ale nie ma nic gorszego niż basen pełen odrapanych żywych karpii, supermarket, pakowanie w plastikowe worki i potem spokojne robienie zakupów. Jezu, już się zdenerwowałam, brrr! |
_________________ Blog z roślinnymi przepisami, gdzie w roli głównej występują bulwy, korzenie, liście i inne chwasty.
hxxp://www.jadlonomia.com |
|
|
|
 |
theloudestsound

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 23 Sie 2012 Posty: 275 Skąd: żary
|
Wysłany: 2012-12-04, 15:01
|
|
|
| Jadłonomia napisał/a: | | Grudzień to miesiąc, w którym omijam supermarkety - nie mogą patrzeć na karpie stłoczone w wielkich pojemnikach, nie mogę patrzeć jak pakuje sie je do worków( | Doskonale Cię rozumiem! W tesco w moim mieście żywe ryby są sprzedawane przez cały rok.. makabra. |
_________________ Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
ropuszka

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 17 Maj 2012 Posty: 576 Skąd: Wro / B-c
|
Wysłany: 2012-12-04, 15:19
|
|
|
| theloudestsound napisał/a: | | Jadłonomia napisał/a: | | Grudzień to miesiąc, w którym omijam supermarkety - nie mogą patrzeć na karpie stłoczone w wielkich pojemnikach, nie mogę patrzeć jak pakuje sie je do worków( | Doskonale Cię rozumiem! W tesco w moim mieście żywe ryby są sprzedawane przez cały rok.. makabra. |
pomijając wege aspekt komu się chce "przygotowywać" taką rybę ugh |
|
|
|
 |
theloudestsound

Pomogła: 6 razy Dołączyła: 23 Sie 2012 Posty: 275 Skąd: żary
|
Wysłany: 2012-12-04, 19:59
|
|
|
| ropuszka W sumie tak sobie teraz myślę, że nigdy nie przyglądałam się tym rybkom i może one nie są na sprzedaż, a dla ,,ozdoby".. bardzo nędznie i smutno wyglądającej swoją drogą.. |
_________________ Żyjemy w czasach, w których wrażliwość to słabość.
hxxp://trzymetryherbatki.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
tcioflove

|
Wysłany: 2012-12-12, 12:05
|
|
|
a widzieliscie to? z jednej strony w dobrej intencji ale z drugiej to ja rozumiem to tak ze biedny karp, nie chcemy zeby cierpial bo to przeciez okrutne zeby meczyl sie w wannie czy worku, nie mamy serca tak go traktowac wiec niech zabije go ktos inny a my go pozniej z czystym sumieniem ze smakiem wpierdolimy. sorry ale pisze jeszcze pod wplywem emocji. hxxp://jeszczezywykarp.pl/ a po obejrzeniu az sie poplakalam |
|
|
|
 |
Alispo

|
Wysłany: 2012-12-12, 12:10
|
|
|
| tcioflove napisał/a: | | a my go pozniej z czystym sumieniem ze smakiem wpierdolimy |
No wlasnie...Dlatego jest Dzien Ryby,nie mylic z "dniem karpia w platach"... Oczywiscie nie wszyscy od razu wybiora weganizm,moze rezultatem bedzie jedynie "mniejsze okrucienstwo",ale mowmy o rybach w inny sposob,inaczej nie przestana byc przedmiotami... |
|
|
|
 |
lilias
Pomogła: 25 razy Dołączyła: 15 Sie 2012 Posty: 1013
|
Wysłany: 2012-12-12, 13:00
|
|
|
| Alispo napisał/a: | | tcioflove napisał/a: | | a my go pozniej z czystym sumieniem ze smakiem wpierdolimy |
No wlasnie...Dlatego jest Dzien Ryby,nie mylic z "dniem karpia w platach"... Oczywiscie nie wszyscy od razu wybiora weganizm,moze rezultatem bedzie jedynie "mniejsze okrucienstwo",ale mowmy o rybach w inny sposob,inaczej nie przestana byc przedmiotami... |
jestem za i wierzę, że kropla drąży skałę |
|
|
|
 |
tcioflove

|
Wysłany: 2012-12-12, 13:53
|
|
|
| w takim razie zorganizujmy " dzien karpia w platach" i pokazmy co dzieje sie miedzy rzeka a talerzem kiedy to inni z czystym sercem zajadaja karpia. |
|
|
|
 |
Alispo

|
Wysłany: 2012-12-12, 13:58
|
|
|
| Takie akcje sa,mozesz w nich uczestniczyc jesli uwazasz za sluszne mowienie o "dobrej smierci"... |
|
|
|
 |
tcioflove

|
Wysłany: 2012-12-12, 14:08
|
|
|
wiem ze sa ale zadna z nich nie ma takiej nazwy oczywiscie nie uwazam za sluszne mowienia o "dobrej smierci" i dlatego wlasnie tak to mnie wkurzylo. |
|
|
|
 |
Alispo

|
Wysłany: 2012-12-12, 14:23
|
|
|
| Za to jest urocze haslo"nie baw sie w kata,kup karpia w platach". |
|
|
|
 |
tcioflove

|
Wysłany: 2012-12-12, 15:25
|
|
|
bardzo urocze. mogliby dodac jeszcze jakos dalszy ciag
nie baw sie w kata, kup karpia w platach
bo dla nich to katorga gdy przenosisz je w workach.
jesli rybek los cie martwi, nie kupuj zywych karpii.
wiec by karp w wannie sie nie meczyl a ty pozniej sam go nie dreczyl,
z checia mozemy dla ciebie go zabic bys bez wyrzutow mogl go na stole postawic.
tak na szybko wiec nie rytmicznie i rymy slabe. no i caly czas w zlosci. |
|
|
|
 |
|
|