vanityy
Dołączył: 27 Lip 2007 Posty: 36
|
Wysłany: 2012-12-15, 12:07 KUCHNIA SPOŁECZNA POZNAŃ #10 6.01.2013
|
|
|
6 stycznia zapraszamy na wykład i dyskusję wokół tematu
Cena futra: rzeczywistość polskich ferm futrzarskich
W listopadzie 2012 r. Stowarzyszenie „Otwarte Klatki” opublikowało
materiały filmowe i fotograficzne na temat warunków, panujących na fermach
zwierząt hodowanych na futra w Polsce.
Na podstawie tych materiałów sporządzono raport, przedstawiający szereg
problemów, związanych ze zdrowiem psychicznym i fizycznym zwierząt. Raport
zawiera również krótki opis funkcjonowania przemysłu futrzarskiego, który
coraz bardziej się rozwija się w Polsce, jednocześnie budząc coraz większe
protesty ze strony organizacji na rzecz zwierząt , ekologicznych oraz
społecznych. Jaka jest prawdziwa cena futra? Jaka jest rzeczywistość ferm
futrzarskich i dlaczego społeczności lokalne protestują przeciwko
powstawaniu nowych ferm? Na te i inne pytania postarają się odpowiedzieć
działaczki „Otwartych Klatek” Aleksandra Kropielnicka i Zofia Miś
Poruszamy kubki smakowe i ważne tematy. Kuchnia społeczna to przestrzeń, w
której jesz i rozmawiasz. Nie stronimy od ważnych i trudnych kwestii
społeczno-politycznych. Nie zapominamy o tematach lżejszych, równie
istotnych.
I Poruszamy żołądki: Zaczynamy od jedzenia, przynosisz potrawę*/płacisz 15
zł - i jesz, smakujesz, próbujesz do woli. Ilość i jakość potraw zależy od
wszystkich uczestników!
II Poruszamy myśli: Z pełnymi brzuchami dotykamy tematów, które nas
dotykają, pokazujemy alternatywy, drażnimy, przełamujemy tabu.
W każdą pierwszą niedzielę miesiąca o 13:30 w kluboksięgarni GŁOŚNA (św.
Marcin 30– lewa oficyna w bramie Kina Muza, pierwsze piętro).
Wstęp: 15 zł lub wegańskie danie. Napoje, w tym opcje z mlekiem sojowym,
do kupienia w barze. Weź ze sobą talerz i sztućce – im mniej plastiku tym
lepiej!
*Uwaga! Prosimy, żeby były to wyłącznie posiłki nie zawierające mięsa (w
tym ryb) ani żadnych składników odzwierzęcych tj. mleka i jego przetworów,
niektórych margaryn (zawierają tłuszcze zwierzęce), jajek, miodu,
żelatyny, lecytyny i laktozy. (Inspiracji szukaj np. na stronie
hxxp://www.puszka.pl).
FEJSBUK: hxxps://www.facebook.com/events/399113293498536/
 |
|