wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rak a dieta Gersona
Autor Wiadomość
mono-no-aware 
Ewa

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2012-12-17, 21:40   Rak a dieta Gersona

Mam pytanie, czy ktoś zna osobiście osobę, której pomogła dieta Gersona w trakcie leczenia raka?

mariaaleksandra

Wysłany: 2012-12-18, 10:42   

Mama koleżanki stosowała przy nowotworze płuc. Lekarze dawali jej 6 miesięcy życia, a przeżyła 2 lata. Ale nie wiadomo, czy to kwestia diety. Pewnie parę czynników. W każdym razie kobieta była zmordowana tą dietą. Płakała na widok niedozwolonego jedzenia, nie można było przy niej jeść innych rzeczy.
Oglądałam tez kiedyś jakiś dokument o tej diecie i podsumowując, nie zalecali jej.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2012-12-18, 10:44   

mariaaleksandra napisał/a:
Oglądałam tez kiedyś jakiś dokument o tej diecie i podsumowując, nie zalecali jej.
Hmm, o ile wiem, są badania, że jednak jest skuteczna, oczywiście nie w 100%, bo takich terapii nie ma. Ale trzeba też rozważyć koszty psychiczne. Warto się lepiej odżywiać, ale nie za cenę ciągłego stresu i męki psychicznej, bo to zabija radość życia i też nie służy zdrowieniu. Do takich kuracji trzeba być mocno przekonanym i zmotywowanym, zwłaszcza jeśli to dodatek do terapii konwencjonalnej, która jest już bardzo obciążająca zazwyczaj...

mariaaleksandra

Wysłany: 2012-12-18, 10:50   

Ciężko byłoby chyba przeprowadzić wiarygodne badania na ten temat, mało etyczne. Po za tym na ile wiarygodne są szacunki ile komuś zostało życia?
Z tego co pamiętam to nie zalecali tej diety właśnie w ogólnym rozrachunku, że jest zbyt wyczerpująca...

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2012-12-18, 11:44   

Znam osobiście, dziewczyna po 2 chorobach nowotworowych. Żyje, czuje się świetnie, ale stosowała pełną terapię Gersona (lewatywy, suplementy diety itd) - oraz chemio, radioterapie i operacje. Po 3 latach od ostatniego wykrycia kom. nowotworowej zaczęła jeść wegansko - wprowadziła zboża, strączki i orzechy do diety.
Terapia Gersona się sprawdza, jeżeli nowotwór spowodowany jest gorącem i wilgocią, albo gorącem i suchością. Nie sprawdza się, jeżeli jest to choroba nowotworowa, w której tle występuje zimno. Dlatego nie ma 100% skuteczności.

mono-no-aware 
Ewa

Wysłany: 2012-12-18, 20:50   

dzięki za info

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2012-12-18, 21:19   

zerknij: hxxp://leczenieraka.blogspot.com/p/autorzy.html

Poli 

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 2012-12-18, 21:31   

Z czego wiem powstala w polsce klinika leczaca metoda gersona, obecnie nie pamietam adresu, musialabym poszperac w necie a nie mam na to czasu dzisiaj .W ksiazce gersona jest opisane ktore rodzaje raka nie da rady wyleczych ta metoda , jest to m.innymi bialaczka .

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2012-12-18, 22:44   

nie znam osoby ,która została wyleczona tą metodą ,osobiscie uważam ,żę może ona być skuteczna ,ale trzeba jechać do kliniki, samo prowadzenie jej w domu we włąsciwy sposób jest niemozliwe -
chyba że osoba chorująca nie musiałaby się tym zajmowac ,ktoś przygotowywałby wszystko za nią..być może leczenie w domu byłoby skuteczne..

Pipii 

Wysłany: 2012-12-19, 07:49   

malva ale jest to bardzo dokładnie opisane w książce o terapii Gersona - trzeba zatrudnić osobę, która będzie te soki wyciskać, potrawy przygotowywać. Osoba chora ma REGENEROWAĆ SIĘ, robić lewatywy.. nie ma już czasu na wyciskanie soków, na prawdę..
No i tutaj trzeba już kupić porządną sokowyciskarke, żadna sokowirówka nie da rady. No i druga kwestia - trzeba jeść wyłącznie żywność biodynamiczną, żadnej marchewki "z targu".. więc dla wielu osób kwestia finansowa jest nie do przeskoczenia.

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2012-12-19, 16:19   

Pipii, tak masz rację ,Gerson o tym pisze .. koszt pobytu w klinice na Węgrzech - miesieczny -wynosił 10 tysięcy złotych dwa lata temu

mono-no-aware 
Ewa

Wysłany: 2012-12-19, 16:54   

Agnieszka napisał/a:

Gościu nie stosował Gersona w trakcie leczenia, rozmawiałam z nim mailowo

mono-no-aware 
Ewa

Wysłany: 2012-12-19, 16:55   

Pipii napisał/a:

Terapia Gersona się sprawdza, jeżeli nowotwór spowodowany jest gorącem i wilgocią, albo gorącem i suchością. Nie sprawdza się, jeżeli jest to choroba nowotworowa, w której tle występuje zimno. Dlatego nie ma 100% skuteczności.

Hmmm, w Pitchfordzie o nowotworach nie widziałam, więc cenna to uwaga

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2012-12-19, 18:08   

Pipii napisał/a:
Nie sprawdza się, jeżeli jest to choroba nowotworowa, w której tle występuje zimno.
a jakie/które to nowotwory ?

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2012-12-19, 18:30   

mono-no-aware napisał/a:
Agnieszka napisał/a:

Gościu nie stosował Gersona w trakcie leczenia, rozmawiałam z nim mailowo

Chyba niedokładnie wczytałam się w Twoje słowa albo nie tak je zrozumiałam. Tak zgadza się, G przeszedł klasyczne leczenie i w warunkach szpitalnych ta dieta raczej nie będzie możliwa do zastosowania. Jednak ma trochę znajomych, którzy zmagali się z chorobą więc warto dopytać. Był również w klinice Gersona więc wiarygodna i poparta doświadczeniem relacja stosowania diety.

Pipii 

Wysłany: 2012-12-19, 19:24   

Jagula napisał/a:
Pipii napisał/a:
Nie sprawdza się, jeżeli jest to choroba nowotworowa, w której tle występuje zimno.
a jakie/które to nowotwory ?

trzeba indywidualnie zdiagnozować, nie da się stwierdzić, że np białaczki są z zimna, a nowotwory piersi z gorąca..

zuzinkas 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2012-12-20, 14:45   

hej,
ja nie wiem nic na temat wyzej wymienionej diety ale generalnie o wplywie zywienia na wyleczenie z nowotworow czytalam publikacje

pierwsza to David Servan-Schriber "Antyrak" - autobiografia amerykanskiego lekarza ktory sie wyleczyl sam z nawrotu nowotwora mozgu przechodzac kompletnie na diete weganska..

druga to ksiazka Elaine Nussbaum "Pokonalam raka" - autobiografia gdzie Elaine opisuje swoja chorobe, lekarze nie dawali jej juz praktycznie zadnych szans ale wyzdrowiala dzieki makrobiotyce

trzecia to ksiazka Bozeny Cyran "jedz i zyj zgodnie z porami roku" - autorka tez byla chora na nowotwor i dzieki diecie 5 przemian sie wyleczyla

pozatym czytalam rozne publikacje wloskiego Instytyutu Nowotworow z Mediolanu i oni tez zalecaja diete prawie weganska i tylko okazjonalnie mieso czy nabial..
pozdrawiam

paulinalal 

Wysłany: 2013-09-12, 10:57   

Dziewczyny chciałam Was ostrzec przed terapią Gersona, choć jest wiadomym, że leczenie nowotworów obecnie nie jest tak skuteczne jak innych chorób, to Gerson jest złem w samym sobie. Otóż pisałam już o tym na innym forum gdzie poruszałam temat raka jelita grubego którego nabawił się mój brat po tej diecie. Nie leczył ta dietą, ale się nabawił! Otóż od zawsze wydawało mu się, że jest chory, że dostanie raka, że umrze wiec profilaktycznie stosował wszystkie diety które leczą, ale nie zapobiegają. No i jak pojawił się szał na Gesona oczywiście wprowadził dietę w życie. Po nie całym roku miał polipy w jelicie podczas kolonoskopii, ja w tym czasie rozmawiałam z tym onkologiem hxxp://rakforum.pl/index.php?/topic/8-rak-jelita-grubego/ który wyraźnie powiedział, że rak może powstawać zarówno z niedoboru jak i nadmiaru czynników powodujących raka którym są także witaminy?! No ii 2 lata później zdiagnozowano u niego raka jelita grubego. Od tamtej pory po operacji, wrócił do normalnego trybu życia i zwykłego odżywania. Wszystkich którzy chcą zapobiegać rakowi, radzę unikania czynników powodujących czyli papierosów czy tłuszczów, ale nie katownie sie dieta przed jego wystąpieniem. Mam nadzieję, że komuś pomogłam.

NaZdrowie 

Wysłany: 2013-10-19, 18:39   

A ja jeszcze dodam, o czym może nie wszyscy wiedzą, ale w terapii Gersona są suplementy, włączając wątróbkę zwięrzęcą.

Odpowiedz do tematu