wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie traktują mnie poważnie ;)
Autor Wiadomość
ganio4 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2013-02-08, 12:02   

No i cera u wegan jakaś taka błyszcząca i bardziej młodzieńcza :-)

Fatty 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2013-02-08, 14:58   

Akurat mnie to sie nie tyczy- nie dość, że ja nie wegan to ja jeszcze pasjonatka drapania strupków :P

Fatty 

Wysłany: 2013-02-14, 18:15   

Post pod postem bo chce podrzucic do góry - otóż w branżowej gazetce natknęłam sie na artykuł o prawidlowym zaprojektowaniu sklepu. Odnośnie samego sklepu był chyba jeden akapit resztę poświecono temu jak powinien wyglądać i zachowywać sie sprzedawca.

Wspomniano o jednakowych uniformach, koszulkach z logo firmy czy eleganckim ubiorze... po czym wspomniano, że nawet schludne ubranie nie pomoże gdy będziemy okazywac brak szacunku wobec klienta poprzez zbyt dużą ilosć biżuterii, brudne obuwie(to ja! co ja poradzę że tak zbierają kurz... ) czy tez odrapane paznokcie(to ja! od klepania w klawiaturę, wyciągania szpilek klipsów antykradziezowych etc, zawsze mi odpryśnie).

Trn "brak szacunku" mnie uderzył :P

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2013-02-14, 23:28   

Fatty napisał/a:
okazywac brak szacunku wobec klienta poprzez zbyt dużą ilosć biżuterii, brudne obuwie(to ja! co ja poradzę że tak zbierają kurz... ) czy tez odrapane paznokcie
Brak szacunku okazuje się dużo "lepiej" przez niechętne spojrzenia i niemiły ton głosu, sugerujący np., że jak nie zamierzasz nic kupić, to najlepiej od razu wyjdź. Są sklepy, w których byłam raz i więcej nie pójdę, ponieważ osoby tam pracujące (co do których nie pamiętam, jak wyglądały) odzywały się tak niegrzecznie (pytając, czy w czymś "pomóc"), że mnie zupełnie zniechęciły. Chodzi głównie o sklepy z ciuchami, których i tak generalnie nie cierpię. Tak że odpryśnięty lakier może być defektem estetycznym, ale w ostatecznym rozrachunku mi zwisa. Chyba że ktoś taki miałby mi zrobić manicure (coś jak gruby dietetyk doradzający, jak schudnąć - niewiarygodny).

Fatty 

Wysłany: 2013-02-15, 10:13   

Lily napisał/a:
pytając, czy w czymś "pomóc")

chodziło o samo pytanie, czy też ton ?
Bo ja nieraz też tak pytam- ale ja raczej z tych "milszych" . Btw, wiem, że w nuiektórych sklepach zabrania się pracownikom zwracania tym zdaniem do klienta - a nie wiem dlaczego
Niemiłego w odbiorze sprzedawcy też dostarczyłam- w sklepie z butami. Panna jakby się uparła, że mi nic nie sprzeda :P
I w jednym sklepie z kosmetykami natykam sie na swoją rówieśnice- ślicznego gbura co ani dzień dobry, ani dziękuje, ani do widzenia- a zapytana o coś odpowiedzi wyfukuje - a wiem, że odzywac sie potrafi normalnie bo z koleżanka szczebioce zgoła inaczej :P

Lily 

Wysłany: 2013-02-15, 10:49   

Fatty napisał/a:
chodziło o samo pytanie, czy też ton ?
O ton. "Pomóc w czymś" brzmiące jak "Idź już".

Fatty 

Wysłany: 2013-02-15, 11:19   

Ja czasami takich niemiłych staram się tłumaczyć: nieraz jak mi jakiś klient dopiecze to humorem nie tryskam później a i czasami jestem rozbita(długo mnie trzyma jak mnie ktoś wyprowadzi z równowagi) -ale wredna nigdy... ale momentami sobie myślę, że coś tu nie tak: wszak ja nie zawiniłam, wesoły człowiek jestem, nie upierdliwy- paciemu na mnie fuczą?

Lily 

Wysłany: 2013-02-15, 11:20   

Niektórzy mają po prostu taki styl bycia ;)

bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Wysłany: 2013-02-15, 11:28   

Fatty napisał/a:
wesoły człowiek jestem, nie upierdliwy- paciemu na mnie fuczą?

boś wesoła i zadowolona z życia ;-)

Nie przejmuj się, albo naprawdę spróbuj zmienić miejsce pracy. Szkoda Ciebie dla tych co nie potrafią docenić :->

jarzynajarzyna 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2013-02-15, 12:02   

Fatty napisał/a:
paciemu na mnie fuczą?

bo chamy ]:->

a tak na serio, Fatty, to żyjemy w takim społeczeństwie, że jest jak jest. mnie część sąsiadów zaczęła odpowiadać na "dzień dobry" dopiero po tym, jak urodziłam dziecko. serio. wcześniej "siksa z psem" była do ignorowania :roll:

Odpowiedz do tematu