wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Denerwujące reklamy
Autor Wiadomość
Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2013-03-16, 11:58   

jagodzianka napisał/a:
Mnie się reklama bardzo podoba sama w sobie, jest nowatorska w swojej dziedzinie i pokazuje, że tatuś też potrafi się zająć dzieckiem.

niestety, ja nie widziałam w tej reklamie tego, że tatuś potrafi zająć się dzieckiem.
Jasne, że nie każda mama chce zostać z dzieckiem w domu do wieku przedszkolnego, że wiele mam chce wracać do pracy - to jest OK.
Można robić kampanie "Mama wraca do pracy" - to jest OK, ale bez podtekstów mleka modyfikowanego w tle..

kamma 
Magellan

Pomogła: 147 razy
Wysłany: 2013-03-16, 18:47   

Oczywiście, że nie jestem przeciwniczką powrotu matki do pracy. Wprost przeciwnie, jeśli matka chce i/lub musi, to niech jej się wiedzie. Zdumiało mnie natomiast granie na emocjach społeczeństwa (zwłaszcza tych biednych urobionych matek, które z różnych względów siedzą z dzieckiem w domu), jeno po to, aby sprzedać więcej mleka...

Od razu zaznaczę, że jestem świadoma najpopularniejszych technik sprzedawania produktów w reklamach. Wiem, że w pewnych reklamach najskuteczniejsze jest pojechanie po emocjach. Ale uważam, że to nie w porządku.

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"

kamma 
Magellan

Pomogła: 147 razy
Wysłany: 2013-03-16, 18:50   

aż musiałam jeszcze raz obejrzeć. Faktycznie, ani słowa o tym, że tatusiowie pomagają (jeden tylko ma dziecko na kolanach), za to całe kwieciste zdania o tym, że "praca, dziecko, dom... i ona to ogarnia". No dzięki.

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"

jagodzianka 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2013-03-16, 19:57   

Cytat:

aż musiałam jeszcze raz obejrzeć. Faktycznie, ani słowa o tym, że tatusiowie pomagają (jeden tylko ma dziecko na kolanach), za to całe kwieciste zdania o tym, że "praca, dziecko, dom... i ona to ogarnia". No dzięki.

Ja jednak odniosłam wrażenie, że tutaj faceci też się angażują. Nie analizowałam dokładnie tekstu, zresztą nie o to chodzi w reklamach, tylko właśnie o te ogólne wrażenia.
Btw coraz częściej widzę, że mleka modyfikowane, butelki itp reklamują się facetami. Uważam, że jest to dobry krok zarówno dla nich bo jest coraz większy nacisk na karmienie cycem (i bardzo dobrze!), jak i dla ludzi bo nie mówią, że modyfikowane lepsze niż cycek, przechodź na butlę jak najszybciej bo to i to i to, albo na pewno brakuje ci pokarmu i zagłodzisz dzieciaka.
Bebilonu nikt nie produkuje charytatywnie i nie wiem dlaczego nie miałby stosować reklam i i to takich które działają. Gra na emocjach też nie jest tu aż tak dużo warta bo ludzie którzy mają dzieci zwykle są odpowiedzialni i decyzję o podaniu mm opierają na rozsądku.

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2013-03-16, 20:41   

[quote="jagodzianka"]
Cytat:
Bebilonu nikt nie produkuje charytatywnie i nie wiem dlaczego nie miałby stosować reklam i i to takich które działają. Gra na emocjach też nie jest tu aż tak dużo warta bo ludzie którzy mają dzieci zwykle są odpowiedzialni i decyzję o podaniu mm opierają na rozsądku.

oj.. bardzo bym chciała, aby tak było. Niestety, większość rodziców, z którymi mam do czynienia wierzy w reklamy, w to, iż mm i słoiczki są KONTROLOWANE, w pełni przystosowane do potrzeb dziecka, a ani pokarm z piersi, ani gotowane w domu zupki przecierowe tego nie są w stanie dziecku dać.. niestety..
Pediatrzy zresztą też polecają gotowe mieszanki i słoiczki..
Tutaj, w WD na prawdę jest dużo wyższy poziom świadomości rodzicielskiej, żywieniowej niż powszechnie w Polsce..
ja tę reklamę odebrałam jako usprawiedliwienie dla kobiet, które nie chciały z różnych powodów (często zawodowych) karmić dziecka piersią - mąż mówi, że nie szkodzi, że i tak jest ta kobieta cudowna, wspaniała, radzi sobie świetnie.
Zauważcie, iż żaden z tych mężczyzn nie powiedział słowa, że pomaga, że wychowuje dziecko. Po prostu, mówi, że kobieta jest wspaniała. To wszystko Wy sobie dopowiedziałyście, tak niestety działają reklamy..
Dla mnie ta reklama nie różni się niczym od reklamy "idealnego śniadania" - nutelli z sokiem pomarańczowym i chlebem tostowym. Mydlenie oczu ludziom i gra na emocjach (szczęśliwa rodzina, wszystko pięknie, ładnie, cacy..)

jagodzianka 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2013-03-17, 13:07   

Pipii napisał/a:
oj.. bardzo bym chciała, aby tak było. Niestety, większość rodziców, z którymi mam do czynienia wierzy w reklamy, w to, iż mm i słoiczki są KONTROLOWANE, w pełni przystosowane do potrzeb dziecka, a ani pokarm z piersi, ani gotowane w domu zupki przecierowe tego nie są w stanie dziecku dać.. niestety..

I właśnie dlatego podoba mi się ta reklama bo w niej nikt nie mówi, że mm jest zdrowsze, lepsze, takie same, da dziecku wszystko czego potrzebuje etc.
Pipii napisał/a:
ja tę reklamę odebrałam jako usprawiedliwienie dla kobiet, które nie chciały z różnych powodów (często zawodowych) karmić dziecka piersią - mąż mówi, że nie szkodzi, że i tak jest ta kobieta cudowna, wspaniała, radzi sobie świetnie.

Ja ją odebrałam jako skierowaną do kobiet które nie karmią piersią bo są aktywne zawodowo. Co w tym złego? Bebilon mam po prostu taką grupę docelową jak widać.
Jasne, lepiej by było gdyby to była reklama laktatora, puki co jednak takowych nie widziałam.
Każda reklama próbuje nam wyprać mózg, takie jest jej zadanie i czepiać się jej o to to tak jak by wnerwiać się na dziecko, że sra. Trudno, żeby w Bebilon mówił "karm piersią za wszelką cenę, nawet jeśli pracujesz, wyjeżdżasz, nie masz takiej możliwości, jesteś matką i musisz to robić bo inaczej twoje dziecko będzie otyłe i naładowane chemią od samego początku".

Odpowiedz do tematu