wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Potrawy nietradycyjne w Polsce, które warto wypróbować
Autor Wiadomość
DoskaZ 

Wysłany: 2013-04-30, 17:45   

ina napisał/a:
DoskaZ napisał/a:
Surowe mielone siemię lniane i sezam w "raw" karakersach.

Czy mogłabyś podać przepis na te krakersy? :-)
Niestety nie pamiętam strony, była po angielsku - skopiowałam sobie tylko przepis. Tutaj jest on przetłumaczony:

2 1/2 szklanki orzechów włoskich (moczone przez co najmniej dwie godziny, a następnie wypłukane)
2 1/2 szklanki cukinii (objętościowo, pokrojonej)
Pół szklanki mielonych nasion lnu
1/4 szklanki nasion konopi (ja użyłam zamiast konopi nasion sezamu)
2 łyżeczki soli morskiej (UWAGA - dałam tylko 1 łyżeczkę i było naszym zdaniem za słone!)

1. Zanurz orzechy włoskie w misce. Odstaw na dwie godziny, odlej wodę. Przepłukaj orzechy ponownie.

2. Umieść orzechy w maszynce. Miksuj je, dopóki nie będą drobne, jak nasiona sezamu. Przełóż orzechy do miski.

3. Umieść cukinię w maszynce. Zmiksuj ją w bardzo małe kawałki. Dodaj cukinię do miski z orzechami włoskimi.

4. Dodaj zmielone siemię lniane, nasiona konopi i sól do miski z orzechami i cukinią.

5. Dobrze wymieszaj. Dodaj tyle wody, aby ciasto było łatwo smarowalne (1/2 do 1 szklanki)

6. Rozłóż ciasto na dwie tace dehydratora (dałam podkładkę z czarnej folii do pieczenia) .

7. Susz w temperaturze 115 °F (czyli 46 °C) przez pierwszą godzinę, a następnie do dolnej 105 stopni F (czyli 41°C) przez pozostały czas. Gdy zaczną trzymać się razem (po kilku godzinach w odwadniaczu), wyjmij je na chwilę z dehydratora. Zrób nożem nacięcia w miejscach, w którym chcesz, aby krakersy się potem łamały. Po zakończeniu odwadniania będziesz mógł po prostu złamać je wzdłuż tych linii.

8. Dowiesz się, że są gotowe, gdy wyglądają i smakują jak pyszne krakersy i łatwo się łamią. Jeśli są jeszcze trochę mokre lub wilgotne, nie są one jeszcze gotowe.

9. Podawaj cienko posmarowane awokado, z pomidorami kiełkami itp. Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Moje wyszły pyszne, tylko nieco za słone (ale i tak błyskawicznie zniknęły). Moim zdaniem wtedy, kiedy się robi nacięcia, warto zmienić podkładkę z jednolitej na zwykłą siatkę, albo odwrócić krakersy, żeby łatwiej wysuszyła się druga strona.

Nathnik 

Wysłany: 2013-05-01, 10:01   

Wypróbuje ten przepis, ale nie jestem jakoś przekonana, a sól morska niestety jest bardziej słona, więć zamienię ją zwykłą solą.

DoskaZ 

Wysłany: 2013-05-01, 16:42   

Nam one bardzo smakują. Są delikatne i kruche ale spójne - podobnie jak zwykłe krakersy.

Ja daję sól zwykłą, bo taką mam ale i tak przy 1 łyżeczce było za słone. Być może dlatego, że to "krakersy", które niby powinny być słone.

Nam bardziej smakują z minimalną ilością soli. Najlepiej przed suszeniem je spróbować. Dzisiaj robię je ponownie, znikają w oka mgnieniu.

Odpowiedz do tematu