|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
Lubię smażeninę :( |
| Autor |
Wiadomość |
qetrab
|
Wysłany: 2013-05-25, 13:54
|
|
|
wiem, masz rację
Polecam jeszcze duszenie (czyli połączenie smażenia i gotowania), zużywa się mniej tłuszczu, jest niższa temperatura i też jest dobre
a co dobrego sosu:
pestki słonecznika, ząbek czosnku i pieczarki wrzuć do garnuszka, zagotuj i zblenduj + sól, pieprz do smaku (i ewentualne zioła, które się lubi ) jak lubisz całe kawałki pieczarek to można je ugotować osobno, albo wrzucić po zblendowaniu słonecznika, ale wtedy trzeba pilnować żeby się nie przypaliło.
Ps: A żeby pieczenie mocno nie wysuszało to można robić tak, że wstawiać duże naczynie z małą ilością wody do piekarnika, a dopiero do tego naczynia wstawić drugie mniejsze z tym co ma się piec, parująca woda ochroni przed wysuszaniem |
|
|
|
 |
DoskaZ
|
Wysłany: 2013-05-25, 23:25
|
|
|
| ropuszka napisał/a: | | poza tym to tłuszcze są przewodnikiem smaku | Tak się wydaje, dopóki nie spróbuje się przez dłuższy czas jeść bez tłuszczu. Jedyną potrawą, która rzeczywiście nadal nie smakuje mi inaczej przyrządzana, niż na tłuszczu jest cebula.
| ropuszka napisał/a: | | mam trzeci dzień bez smażenia i rozkminiam jak zrobić jakiś dobry sos do pieczonych kotletów, tak aby dało się to w miarę przyjemnie zjeść | Ja robię w blenderze mix różnych rzeczy (rozmrożony pasztet domowy, ryż z obiadu itp) + sos pomidorowy + oliwki + kapary.
Smak dominują kapary z oliwkami, możemy to jeść bez przerwy. |
_________________ Dieta roślinna od stycznia 2013, wraz z całą rodzinką. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|