wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pomoc w wyborze roweru
Autor Wiadomość
-kreska- 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2013-09-01, 17:02   pomoc w wyborze roweru

Zakładam temat, bo nie chcę śmiecić w rowerowym. Tamtem zresztą jest ogólny, a ja potrzebuję konkretnych porad bez zmiany tematu po 2 postach- to w ramach tłumaczenia się dlaczego dubluje :oops:

Zajechałam na amen swój stary grat. Gwint w pedałach (czy jak to się w nasadzie pedałów nazywa) się zatarł, więc jak usłyszałam co w rowerze poza tym jeszcze powinnam naprawić to stwierdziłam, że czas na nowy sprzęt.
Nie chcę kupować w hipermarkecie.
Ale nie znam się.
Potrzebuję miejskiej damki, z bagażnikiem z przodu, podkówkowym zamknięcie na tylnym kole, chociaż 3 biegami. Fajnie jakby miał prądnicę w kole. Cena tak 1500-max, ale to max 2000 zł.
Doradzicie jakąś firmę :?: :?: Proszę, proszę! :!: :!:

hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]

mariaaleksandra

Wysłany: 2013-09-01, 17:36   

kreska za tyle kasy to duzy wybor. wiekszosc rowerow w tym przedziale bedzie na podobnym osprzecie shimano lub sram, wiec to co ty musisz wybrac to geometria (czyli ksztalt ramy), firma ramy, kwestie wizualne. chcesz za amortyzatorem?
przejzj sobie tu masz wydzielone na damskie hxxp://www.rowerowysklep.pl/dla-kobiet-women-rowery-damskie-o_c_339_1.html
www.wygodnyrower.pl

strzyga 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2013-09-01, 20:35   

Ja niedawno kupiłam hxxp://www.cossack.pl/amsterdam/143-cossack-amsterdam-28-3-alu-kolor-czarny-rower-holenderski-damski.html]taki jako drugi rower, typowo miejski - z ambitnym planem aby dojeżdżać nim do pracy. Jest dość ciężki i nie jest amortyzowany ale w mieście dobrze się spisuje. Ma 3 biegi, hamulec tylny w piaście, prądnicę i pojemny, wiklinowy kosz z przodu (a z tyłu zwykły bagażnik). Nie ma tylko zabezpieczenia, o którym piszesz, ale myślę, że to można dokupić. Ta firma to jakaś nowość, rowery montują w Polsce lecz z jakich podzespołów to nie wiem. Rower prezentuje się dość fajnie i dobrze mi się na nim jeździ ale mam go dopiero od miesiąca i nie wiem jak z jego awaryjnością.

go. 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2013-09-02, 09:23   

-kreska-, jak coś w Bydgoszczy jest taki sklep sportowy, który ma wszystko trochę taniej, tu link hxxp://www.olimpiasport.pl/index.php
Wyszukałam, że są te rowery co strzyga, Ci zaproponowała, też włąśnie trochę taniej :)
Jak się ich zalajkuje na fejsie to dodatkowo 3% rabatu jeszcze dają

Napisz do nich też o wagę roweru, bo nie podają.

I nie wiem czy chcesz jeździć z Małą z fotelikiem? Bo ja z siodełkiem ze sprężynami mam problem z wyjmowanym hamaxem, że nie mogę go wyjąć, bo sprężyny nie zostawiają odpowiedniu dużo miejsca na ten manerw, a na stałe kiepsko jak trzeba rower gdzieś w deszczu zostawić :-|

rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2013-09-02, 09:48   

o mi też się rower rozpadł, tzn prawie rozpadł i musiałam kupić nowy, nie miałam czasu na rozkminianie, miał być wygodny dla mnie i dla ziemciucha i żeby się dało po różnej nawierzchni pomykać, do ja do pracy to i las i chodnik i dziury
pojechałam do dekatlonu i kupiłam nowszą wersję tego co miałam wcześniej (tamten złom odziedziczyłam po matce) taki o
hxxp://www.decathlon.pl/rower-uniwersalny-original-5-grey-id_8165507.html

dzieciakowi wygodnie, mi też, 20 kg pomidorów udało nam się do domu dowieśc :mrgreen:

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2013-09-02, 10:18   

rosa: taki tylko mniejszy kupowałam dziecku. Latem przeszedł testy na drogach gruntowych a nawet leśnych, jest ok.

rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2013-09-02, 10:22   

ja już taki miałam i wiem że jest ok na moje potrzeby, ale gdybym mieszkała w mieście to bym inny wybrała

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2013-09-02, 10:30   

rosa: młoda jeździ osiedlowo: koleżanki, biblioteka, sklep...., czasem wycieczka wówczas dłuższa trasa ścieżką rowerową (ale gruntowe też bywają na trasie) więc taki wariant miejski u nas wystarczający. Co ważne daje radę sama z noszeniem, ja nie zawsze jestem na miejscu a z braku stosownego pomieszczenia trzymamy w domu.

go. 

Wysłany: 2013-09-02, 10:52   

EJ w ogóle tak mi się nasunęło, że jest po sezonie. OCzywiście, jeśli nie potrzebujesz na już to poczekaj jeszcze z miesiąc czy dwa bo pewnie będzie jeszcze taniej :)

-kreska- 

Wysłany: 2013-09-02, 14:13   

Dziękuję za podpowiedzi :!: A czy wymiana oświetlenia- zmiana koła zwykłego na z prądnicą i dołożenie oświetlenia to duży koszt :?:
Na stronie od strzygi ze 3 rowery mi się bardzo podobają i trochę apetyt wrósł na 7 biegów :oops:
I czy duża różnica wagi jest w ramie stalowej a aluminiowej :?:

Gosia, nie spieszy mi się. Rwa kulszowa mnie dopadła, więc nie wiem czy w tej ciąży bym pojeździła. Dzięki :!:

mariaaleksandra

Wysłany: 2013-09-02, 17:20   

kreska a czemu chcesz z pradownica? dla lepszego oswietlenia, oszczednosci, ekologii?
piasta shimano z pradnica to koszt 170-350 trzeba jeszcze od nowa zaplesc szprychy plus koszt nowych szprych

-kreska- 

Wysłany: 2013-09-04, 09:08   

mariaaleksandra napisał/a:
kreska a czemu chcesz z pradownica? dla lepszego oswietlenia, oszczednosci, ekologii?
piasta shimano z pradnica to koszt 170-350 trzeba jeszcze od nowa zaplesc szprychy plus koszt nowych szprych

Właśnie takie argumenty są za prądnicą z mojej strony. Na klasyczne dynamo nie miałabym siły pewnie.
Poszukam czegoś z prądnicą jednak.
Zastanawiam się nad czymś bardziej trekkingowym- było by i na wyjazdy i na miasto. Sama nie wiem.
Jaka waga roweru jest "rozsądna" :?:
I czy lepiej dla kobietki 1,65 wzrotu koła 26 czy 28 :?:

-kreska- 

Wysłany: 2013-09-04, 09:30   

C o myślicie o takim modelu :?:

hxxp://cossack-bike.pl/pata-negra-kolor-caffe-latte-rok-2013brreal-foto-widzisz-co-kupujesz-gratis-p-34.html

madam 

Pomogła: 47 razy
Wysłany: 2013-09-04, 09:32   

-kreska- napisał/a:
czy lepiej dla kobietki 1,65 wzrotu koła 26 czy 28 :?:

Wielkość kół nie ma wiele wspólnego ze wzrostem (w przeciwieństwie do wielkości ramy), jest kwestią preferencji raczej.
Mniejsze koła są bardziej zwrotne, większe szybciej się toczą itp.

-kreska- 

Wysłany: 2013-09-04, 09:36   

I drugi model który mi się podoba bardzo:

hxxp://cossack-bike.pl/moonrider-kolor-limonka-rok-2013brreal-foto-widzisz-co-kupujesz-gratis-p-30.html
Tylko w nim właśnie brak takiego oświetlenia i prądnicy jakbym chciała. Inaczej raczej tego bym brała bez wahania
Ze stalowej ramy chyba rezygnuję, stawiam na aluminium. Dobry to wybór :?:

madam, dzięki :!: Chyba bym wolała większe, ale mniejsze-lżejsze :roll:

-kreska- 

Wysłany: 2013-09-04, 09:39   

mariaaleksandra napisał/a:

Czy nie taniej by było całe koło wymienić :?:

madam 

Pomogła: 47 razy
Wysłany: 2013-09-04, 09:43   

-kreska- napisał/a:
Chyba bym wolała większe

Ja tylko na większych śmigam. Od zawsze! :-)
Bardzo na wadze Ci zależy? Bo w linkach podanych wagi nie widzę. Nie zawsze 28 "ciążą".
Jeśli rower na mniejszych kołach ma choćby grubszą ramę, albo bagażnik to lekkość samych kół szlag trafia. ;-)

-kreska- 

Wysłany: 2013-09-04, 09:47   

Tak, na wadze zależy. Producent nie podaje. Napisałam do nich maila już 2 dni temu i na razie bez odzewu

strzyga 

Wysłany: 2013-09-04, 19:18   

-kreska-, ja kupowałam w hxxp://www.sklep.eurorower.pl/]tym sklepie i wysyłałam do nich zapytania bezpośrednio ze strony internetowej. Niezależnie od pory dnia odzew był NATYCHMIASTOWY (nawet późnym wieczorem po minucie od wysłania maila miałam wiadomość zwrotną). Nie jest wcale moim celem zrobienie im jakiejś specjalnej reklamy (chociaż wiem, że to może tak wyglądać), nie musisz przecież tam kupować, a wysłać zapytanie możesz zawsze. Pamiętam jednak, że na odpowiedź ze strony producenta też się w końcu nie doczekałam.

Co do kół to ja bym brała te 28. Oba rowery mam takie i jestem bardzo zadowolona. Dla mnie ważne było, żeby opony nie były zbyt szerokie, bo na tych węższych lżej się pedałuje.

Jeszcze jedna rzecz. Jeśli będziesz brała ramę aluminiową to dobrze by było, żeby była amortyzowana.Tak mi tłumaczył sprzedawca gdy 9 lat temu kupowałam rower crossowy. Aluminium jest mniej podatne na wstrząsy, nie amortyzowana rama aluminiowa może być mniej wytrzymała. Stalówka jest cięższa ale amortyzatorów nie wymaga.

Ten rower, który Ci zalinkowałam jest dość ciężki, nie pamiętam dokładnie ile waży, na tej stronie nie ma informacji ale jak wpiszesz ten model w wyszukiwarkę to w którymś ze sklepów internetowych masa jest podana.

Jeśli nie zależy Ci na superlekkim rowerze (nie będziesz musiała go nosić zbyt często) to spokojnie można brać stalowy. Zresztą te prawdziwe, olskulowe holenderki to właśnie stalowe są.

-kreska- 

Wysłany: 2013-09-05, 16:03   

Dziękuję strzyga, za wielką pomoc :!:
Już do nich napisałam, rzeczywiście szybki odzew :)

A słychajcie, jeszcze jako mechaniczny laik zapytam:
Czy kierownice się da wymienić na taką jaką mi się tylko zachce w każdym rowerze? Znaczy czy ta "nasada" kierownicy jest rozmiarem uniwersalnym :?: :oops:
I czy różnica 3 a 7 biegów to spora różnica :?: :oops: Czy 3 na miasto i dłuższe, ale zazwyczaj asfaltowe trasy jest wystarczająco :?: Mąż ma chyba z 30 biegów :roll: Ale niestety wybór słomianej wdowy zostaje skonsultować mi tu z Wami. Jestem naprawdę bardzo wdzięczna za Wasze wypowiedzi :!:
:oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

go. 

Wysłany: 2013-09-05, 16:26   

Oglądam właśnie te cossacki, wyglądają obiecująco jak na tani rower. A wiesz jak u nas kradną. Chyba już nikogo nie znam stąd, kto by chociaż raz roweru nie stracił :evil: Mi się te czerwone holenderki podobają, ale bym się nie odważyła już. Jak ukradli nawet moją z przewierconą ramą i zespawanym widelcem :P
Znalazłam stronę, gdzie jest konkurs posezonowy i można wygrać zniżki 50%. Podsyłam Ci linka na skype :)

A. mówi, że kierownicę możesz wymienić.
A z przerzutkami to j Ci nie pomogę, bo mam dokładnie 1 bieg i to całkiem lubię, bo przynajmniej wieczorem czuję, że byłam na rowerze :mrgreen: :-P :mryellow: :mrgreen: Chociaż nie powiem, w bieszczady już bym chyba jakiś inny sprzęt kombinowała...

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2013-09-05, 16:37   

gosia z badylem napisał/a:
Oglądam właśnie te cossacki, wyglądają obiecująco jak na tani rower. A wiesz jak u nas kradną. .

Osobiscie nie widze sensu w kupowaniu czegos w takiej cenie jesli chce sie gdziekolwiek zostawiac..za 1/4 tej ceny moze ;-)

strzyga 

Wysłany: 2013-09-06, 11:46   

Mnie te 3 biegi na miasto spokojnie wystarczają (nie ma tu jakichś szczególnych podjazdów). Ale na wsi na Podkarpaciu mam rower, który z przodu ma 3 przerzutki, z tyłu 7 i jadąc po tamtych górkach i pagórkach używam wielu kombinacji, jest to dla mnie wygodne. No ale u mnie z kondycją to różnie bywa :oops: Jak wjeżdżam pod ostrzejszą górkę to żeby nie robić obciachu i nie zsiadać z roweru, często przerzucam na te lżejsze przełożenia.

A z tymi cossakami, to one na zdjęciach wyglądają trochę lepiej niż w realu - nie ma co się tak napalać, w tej cenie to nie będzie rower superjakości. Np. chromowana lampka jest w rzeczywistości plastikowa, tylko powleczona czyms takim, żeby wyglądało na chrom. No ale gwarancję mają, więc w razie czego można reklamować (tylko pytanie czy firma nie zniknie tak szybko jak się pojawiła :mryellow: ).

A co do ceny, to jak wiadomo kwestia względna, dla jednego to dużo, dla innego mało. Ja osobiście bałabym się jeździć na jakimś badziewiu made in chrl z supermarketu, w końcu to o nasze bezpieczeństwo chodzi, na rowerze rozwija się przecież także większe prędkości i dobrze by było aby w czasie jazdy się toto nie rozleciało :-P
Ostatnio zmieniony przez strzyga 2013-09-06, 11:50, w całości zmieniany 1 raz  

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2013-09-06, 11:49   

strzyga napisał/a:
Ja osobiście bałabym się jeździć na jakimś takim badziewiu made in chrl z supermarketu

No to na pewno zaden interes,co innego uzywane lepsze rowery.

strzyga 

Wysłany: 2013-09-06, 11:55   

Alispo napisał/a:
co innego uzywane lepsze rowery

Jasne, że tak.

Odpowiedz do tematu