wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pomoc w wyborze roweru
Autor Wiadomość
dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2013-09-06, 11:55   

Alispo a co masz na myśli, pisząc "używane, lepsze rowery" (jakie to) - jesteśmy na etapie rozglądania się za pojazdem dla L., więc interesuje mnie ten temat :-D

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2013-09-06, 12:50   

nic konkretnego,chodzilo mi o to,ze za mala kase lepiej kupic cos uzywanego a nie nowy badziew z marketu.

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2013-09-10, 09:01   

A czy ktos z was korzystal z hxxp://wymienrower.pl/? Moze znacie jakies inne takie opcje w Wawie?

go. 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2013-09-10, 10:20   

a ja mam średnie doświadczenia co do używek- jeden miał zajechany gwint przy korbie, a drugi nadpęknięty widelec w środku. A bez rozebrania rowerów takim poważnych "wad" nie widać...

-kreska- 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2013-09-20, 16:11   

Dziękuję za wszystkie sugestie :!: :!: Wybrałam ostatecznie cossacka trekkingowy model z wyprzedaży. Nie mogę się już doczekać aż do mnie dofrunie :-D

hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]

strzyga 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2013-09-20, 17:26   

Dzięki za info. Zgłoszę się do cossaka po prowizję :mrgreen:

go. 

Wysłany: 2013-09-20, 17:32   

strzyga, :mryellow:

-kreska-, jak doleci to zapraszam na zbożówę, chętnie pooglądam:D
To teraz mogę Cię jeszzcze poddołować, że ostatnio w jednym ze sklepów internetowych w konkursie wygrałam rower ]:->

-kreska- 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2013-09-23, 16:45   

gosia z badylem, działasz mi na nerwy :mryellow:

hxxp://www.suwaczki.com/]hxxp://www.suwaczki.com/]

martika 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2013-09-23, 19:17   

To może ja się dołączę. Mam Gazelę dużą i ciężką, mało zwrotną i ciężko nią nawet po większy krawężnik podjechać. Z tego względu boję się na nią montować fotelik żeby z Idą jeździć. Zastanawiam się nad kupnem roweru górskiego bądź trekingowego. Z tego tez względu że mogłabym wtedy pojeździć po okolicznych lasach i pagórkach. Zupełnie nie wiem co kupić. Myślałam o używanym, ale sama już nie wiem. Z jednej strony nie chciałabym wydawać za dużo, ale roweru z marketu chyba raczej też bym nie chciała... Poradzicie coś?

go. 

Wysłany: 2013-09-23, 19:48   

martika napisał/a:
To może ja się dołączę. Mam Gazelę dużą i ciężką, mało zwrotną i ciężko nią nawet po większy krawężnik podjechać. Z tego względu boję się na nią montować fotelik żeby z Idą jeździć. Zastanawiam się nad kupnem roweru górskiego bądź trekingowego. Z tego tez względu że mogłabym wtedy pojeździć po okolicznych lasach i pagórkach. Zupełnie nie wiem co kupić. Myślałam o używanym, ale sama już nie wiem. Z jednej strony nie chciałabym wydawać za dużo, ale roweru z marketu chyba raczej też bym nie chciała... Poradzicie coś?

martika, mój gość mówi, że te cossacki są naprawdę fajne i w fajnej cenie. U niego w sklepie tej samej klasy tylko firmy Unibike kosztują z 400-600 zł więcej (chodzi o miejskie i trekkingowe).
Ja mojego stalowego holendra też oddałam na rzecz cossy i jest mega lżej i szybciej. Dołączam do polecających :-)

martika 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2013-09-24, 08:16   

gosia z badylem napisał/a:
martika napisał/a:

martika, mój gość mówi, że te cossacki są naprawdę fajne i w fajnej cenie. U niego w sklepie tej samej klasy tylko firmy Unibike kosztują z 400-600 zł więcej (chodzi o miejskie i trekkingowe).
Ja mojego stalowego holendra też oddałam na rzecz cossy i jest mega lżej i szybciej. Dołączam do polecających :-)

Tak, tylko się zastanawiam czy one sobie po lesie poradzą? Tzn. po ścieżkach leśnych, gdzie są pagórki itp. Nie wiem czy 3 biegi to nie za mało? U nas nawet w mieście miejscami jest ostro pod górkę.

zou 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2013-09-24, 08:41   

Kiedyś szukałam roweru do tego celu (miejsko trekkingowy) i ostateczie kupiłam Unibike Vison.
Zaletą tej konstrukcji jest m.in. to, że kierownicę można ustawić na ostro- jak w góralu - czyli na maksa do przodu i w dół, a siodełko wtedy wyżej też na maksa do przodu, jak się jeżdzi w cieżkim lesie, górach itd. Można nawet na trasie sobie dokręcić jak jest cięzsza droga na wycieczce/wyprawie.
Natomiast na co dzień tzn. w mieście i po ścieżkach lesnych z szutrem, lub ubitych - ja jeżdżę ustawiając wszystko jak w damce holenderskiej- cała kierownicę na maksa odginam i dosuwam w kierunku siebie i wyżej, a siodło niżej i odsuwam w str. bagażnika- zupełnie się zmienia punkt kolan wobec pedałów - pedałuje się jak na chopperze, tzn jak na fotelu :)
Poza tym Unibike Vision ma kierowicę w kształcie U - wygiętą w stronę rowerzysty- przez to nie trzeba giąć pleców do przodu by do niej sięgać. No i ma 21 biegów. I Amortyzatory- zaleta/wada ? Można zablokować je. No ale dodają wagi.
ps. Bo jeżdzę jeszcze na typowej holenderce, damce i właś podobnego do niej niej szukałam roweru nowoczesnego ale z ta geometria holendra ale by dawał rade w terenie, i który nie byłby Spartą z milion zł....
Rame wybrałam 21. Bo chciałam duży rower,takie własnie rozsuniety wzdłuż,ale z mozliwością "skrócenia go" przez ustawienia kiery i siodła, koła ma 28.
"Kuchnia XX wieku to miejsce, w którym przygotowuje się jedzenie, przechowuje pojemniki i puszki. Kuchnie XXI wieku będą produkować własną żywność, a to sprawi, że każde gospodarstwo domowe będzie w dużej mierze żywnościowo niezależne" S.Meyerovitz na temat kiełków, ziół...

go. 

Wysłany: 2013-09-24, 09:05   

martika napisał/a:

Tak, tylko się zastanawiam czy one sobie po lesie poradzą? Tzn. po ścieżkach leśnych, gdzie są pagórki itp. Nie wiem czy 3 biegi to nie za mało? U nas nawet w mieście miejscami jest ostro pod górkę.

niektóre miejskie mają 7, a trekkingi jeszcze więcej:)
Ja mam 7-biegowy i swietnie daje radę i za miasto asfaltem i lasem (ok 25km w jedną str mamy) nad jezioro. Akurat to nie trekking, więc bez amorów (treki ichnie mają już), ale do miejskich zakłądają trochę grubsze opony, co trochę amortyzuje i dlatego wszystko mi pasuje- jest lekkulki w porównaniu do stalowych, holenderkich, wielkich rumaków

Odpowiedz do tematu