ulcia-p
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 12 Paź 2013 Posty: 32 Skąd: okolice Oświęcimia
|
Wysłany: 2013-11-01, 12:07 Jabłecznik:)
|
|
|
Polecam jabłecznik, zrobiłam go już 3 raz więc mogę polecić z czystym sumieniem.
Oryginalny przepis znalazłam na stronie Ewy Wachowicz i leciutko go zmodyfikowałam na własne potrzeby-karmiącej mamuśki
CIASTO:
mąka (w moim przypadku graham)- 2szklanki
cukier brązowy(podobno najlepiej drobny,ale nie ma to żadnego znaczenia)- 1 szklanka
kasza manna-2szklanki
proszek do pieczenia- 3łyżeczki
Masa jabłkowa:
jabłka- 2,5kg
cukier brązowy - 3 łyżki
cynamon-2-3łyżeczki
masło - na wierzch, pokroić w takie wiórka- 15 dkg,( ja daję kokos-tłuszcz lub margarynę bez mleczną)
Proste i szybkie wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać.
Jabłka umyć i zetrzeć na tartce (na dużych oczkach) ze skórką.
Dodać cukier i cynamon, wymieszać. (Mój mały cynamonu nie toleruję więc posypuje po prostu pół ciasta, a dla siebie zostawiam bez)
Nie odlewać soku w jabłkach dodać cukier, cynamon-wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub standardowo wysmarować.
Blacha mała- wtedy masa jabłkowa będzie wyższa.
Podzielić ciasto na 3 i wysypać 1 część i na niej rozprowadzić równo jabłka (podzielone na pół)układać równo i delikatnie, żeby nie poruszyć ciasta sypkiego.
Potem znowu ciasto i jabłka, i znów ciasto.
Wierzch ciasta przykryć wiórkami masła- całą powierzchnie.
Najlepiej jak masło jest zimne lepiej sie kroi.(Ja margarynę tarłam na tarce -duże oczka, lub kokos po małym kawałku rozkładałam na wierzch)
Piec w 180''''C przez 45 min,
NAWAŻNIEJSZE: Nie wyciągać ciasta od razu z blachy dopiero na drugi dzień.
Mój sposób by ciasto było wilgotne: jeszcze lekko ciepłe przykryć ściereczką na to pokrywający blachę woreczek foliowy i na to szmatka wtedy doskonale trzyma wilgoć i ciasto jest po prostu idealne:)
Ciasto robię zawsze na wieczór co by za bardzo nie kusiło,a rano już można zjadać
2.jpg
|
|
Plik ściągnięto 81 raz(y) 52,32 KB |
|
|