kuchnia hiszpańska |
Autor |
Wiadomość |
martusza
Dołączył: 22 Mar 2012 Posty: 40 Skąd: obywatelka świata
|
Wysłany: 2013-02-07, 14:03
|
|
|
hiszpanie lubia polska kuchnie pod warunkiem ze nie przesadzisz z kapusta (jakos specjalnie im nie podchodzi)... w pierogach ujdzie, natomiast bigos juz srednio smakowal. a najbardziej w swiecie smakuja moim znajomym hiszpanom pierogi z grzybami lub z soczewica- koniecznie smazone lub pieczone!!!
kiszonki to dla nich ciekawostka- albo zasmakuja albo nie....
absolutnie wszystkie zupy sa hitem- a zurek kroluje!!!!!
moj hiszpanski facet poza tym uwielbia zupe fasolowa (fasola jas na bulionie warzywnym + koper + maslanka w wydaniu mojej mamy lub jogurt sojowy w mojej wersji weganskiej)
hiszpanie jedza ogolnie duzo smazonego- najlepiej w tempurze lub ciescie nalesnikowym, krokiety i zwykle "tekturowe" kotlety sojowe w panierce tez daja rade...
poza tym wszytkie dania jednogarnkowe sa hitem (czyli np typowo polskie
potrawy typu gulasz, leczo czy fasolka po bretonsku)
a do watku hiszpanskiego chyba bede musiala dodac kilka przepisow- bo chcac nie chcac gotujac czasem dla hiszpanow przerabiam ich tradycyjne potrawy na wegansko- wekszosc podobno wychodzi jak domowa (czyt miesno jajkowa:)) |
|
|
|
|
martusza
Dołączył: 22 Mar 2012 Posty: 40 Skąd: obywatelka świata
|
Wysłany: 2013-02-08, 21:35 CROQUETAS
|
|
|
jeden z ulubinych tapasów moich znajomych-te najbardziej popularne sa nadziewane szynka... ale oczywiscie mozna znalezc różne wariacje smakowe- np z serem.
Ja robię croquetas z pieczarkami, lub szpinakiem, ale tak naprawdę dodać wszystko na co ma się ochotę, myślę że nawet na słodko mogłyby wyjść... ważna jest tylko konsystencja masy:
CROQUETAS z Pieczarkami
wegańskie wegetariańskie
2 szkl mleka sojowego 2 szkl mleka
6 łyżek oliwy z oliwek =
3 łyżki mąki =
glut z łyżki zmielonego siemienia z gorącą wodą 1 jajko
bułka tarta =
100-150 gr pieczarek b. drobno pokrojonych =
2 ząbki czosnku, majeranek, sól pieprz =
olej lub oliwa do smażenia =
Pieczarki podsmażyć z przyprawami i wyciśniętym czosnkiem. Ewentualną wodę wylać- pieczarki muszą być suche. Odstawić do ostygnięcia.
Podgrzać 6 łyżek oliwy na małym ogniu. Dodać mąkę i energicznie wymieszać. Dodać mleko i szczyptę soli- mieszać podgrzewając na małym ogniu. Po kilku minutach zaczną powstawać gluty, aż w końcu zrobi się stała masa. Dodać pieczarki, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia a następnie wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę (im dłużej tym lepiej, ja czasem zostawiam na całą noc).
z masy formować małe, grube walce (ok 1,5 długości), zanużyć w siemieniowym glucie lub roztrzepanym jajku, nastepnie w bułce.
Smażyć na głębokim oleju.
Powinno to wyglądać mniej więcej tak:
na zdjęciu są croquetas szpinakowe- robi się je tak same jak te powyżej, tylko zamiast pieczarek jest szpinak... a w ogóle to hiszpanie często robią je z resztkami z zupy- np z warzywami (i mięchem) które zostały po zrobieniu bulionu... |
|
|
|
|
amaretto
Dołączył: 12 Mar 2013 Posty: 1
|
Wysłany: 2013-03-12, 15:11
|
|
|
Wypróbowałam przepis na Topas, rewalcja. Znajomi byli zachwyceni. Dla wielbicieli kuchni hiszpańskiej, lista najlepszych restauracji w Warszawie serwujących Hiszpańskie Topas . Dla mnie nr jeden jest Carmona Tapas Bar. |
|
|
|
|
mal.jesionowska
Dołączyła: 29 Lis 2013 Posty: 5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-11-29, 11:26
|
|
|
Polecam guacamole:
Avokado pomidory i rzodkiewka.
Z dodatkiem przypraw.
to wszystko zmieszac, zmiażdzyć i zamiast masła do chleba. |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2013-11-29, 17:45
|
|
|
mal.jesionowska napisał/a: | Polecam guacamole:
Avokado pomidory i rzodkiewka.
Z dodatkiem przypraw.
to wszystko zmieszac, zmiażdzyć i zamiast masła do chleba. |
byłaś w w tym kraju? jaki region ta rzodkiewka? i rozwiń przyprawy...? |
|
|
|
|
|