|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
Dzień dobry :) |
| Autor |
Wiadomość |
Josie
|
Wysłany: 2013-12-28, 18:39 Dzień dobry :)
|
|
|
Dzień dobry wszystkim
Mam nadzieję, że nikt się nie oburzy ale zarejestrowałam się na forum bo mam ogromną prośbę - piszę pracę magisterską i proszę o wypełnienie ankiety.
Mój temat to: wiedza wegetarianek i weganek na temat żywienia kobiety w ciąży
Sama jeszcze nie posiadam dziecka. Przynajmniej takiego ludzkiego bo obecnie jestem "mamą" dla trzech kotów i psa. Od ponad roku działam na rzecz zwierząt i dzięki temu zainteresowałam się dietą wegetariańską.
Niestety ciąża i wegetarianizm to wciąż kontrowersyjny temat na uniwersytetach medycznych. Dlatego, trochę na przekór postanowiłam udowodnić, że wegetarianki mają nieraz ogromną wiedzę na temat żywienia.
Jeżeli nie będzie to dla was problemem to proszę wypełnijcie ankietę. Z góry dziękuję za pomoc
www.wbadanie.pl/ankieta/262005706/ |
|
|
|
 |
Martuś

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2013-12-28, 22:40
|
|
|
Wypełniłam. Ps. Mala uwaga - 'białka zwierzęcego' nie trzeba niczym zastępować, pytanie jest nieco tendencyjne, bo każdy chyba wie, że białka składają sie z aminokwasów, i nie ma takiego aminokwasu, który występowałby tylko w mięsie. Tak samo jeśli chodzi o niedobory - niedobory wit. D i B12 mogą wystąpić z różnych przyczyn na diecie wege, ale mogą też wstąpić ma każdej innej diecie, bo na ich podaż i przyswajanie ma wpływ więcej czynników, niz zbilansowana dieta. I jeszcze ad pytania o kwas foliowy - zalecenia dot. suplementacji sa, jakie sa, co nie zmienia faktu, ze przy ich ustalaniu brana byla pod uwage przecietna dieta przecietnej kobiety i ze przy diecie bardzo bogatej w swieze warzywa i owoce nie jest ona konieczna. Ps2. Wypełnienie ankiety zajmuje co najmniej 10-15 min |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
ana138
vel uma ;)

Pomogła: 20 razy Dołączyła: 22 Sty 2011 Posty: 3886 Skąd: Irlandia
|
Wysłany: 2013-12-29, 00:03
|
|
|
równiez wypełniłam. powodzenia |
_________________ hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 |
|
|
|
 |
Josie
|
Wysłany: 2013-12-29, 09:38
|
|
|
Dziękuje za wypełnienie ankiety
Przepraszam z tym białkiem zwierzęcym Faktycznie mogłam je sformułować pytając o aminokwasy.
Niedobory mogą wystąpić w każdej diecie z różnych przyczyn. Układając to pytanie kierowałam się oświadczeniem Amerykańskiego Towarzystwa Dietetyki, że dieta wegańska jest dietą pełnowartościową pod warunkiem suplementacji witaminy B12. Chociaż coraz więcej badań wskazuje, że dzieci z ciąży wegetariańskiej nie mają niedoborów B12, bez suplementacji (nie wiem, nie mam doświadczenia w tym zakresie).
A z tym kwasem foliowym, to zastanawiałam się czy dawać to pytanie (spodziewałam się, że ktoś napisze, że nie trzeba suplementować). Faktycznie dieta wegetarianki i weganki jest bardzo bogata w kwas foliowy, jednak szczególnie teraz w zimie kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców to ja osobiście zalecałabym suplementację. Ale to moja opinia, nie mam absolutnie zamiaru się tu mądrzyć
A z tym czasem to mierzyłam ile mnie zajmuje wypełnienie ankiety, zaraz to zmienię
Zmieniłam pytanie o białko zwierzęce na: w jakich produktach znajdzie Pani niezbędne aminokwasy |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2013-12-29, 14:56
|
|
|
A, tu też jesteś, bo na tamtym forum pisałam, że tu też warto wrzucić |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|