eenia
mama Franka i Mii
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 723 Skąd: Kraków/Zawoja
|
Wysłany: 2008-01-01, 19:25
|
|
|
250 g grochu włoskiego,
1 łyżka drobno posiekanej zielonej pietruszki,
1 łyżka drobno posiekanej kolendry,
4-5 cebulek dymek,
1 ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki kminku,
sól, pieprz,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
olej do smażenia.
1. Groch opłukać, zalać wodą i moczyć przez 8 godz.
2. Usunąć z wody kawałki skórki, które oddzieliły się od grochu. Odcedzić go,
osuszyć na ściereczce i zemleć w maszynce z sitkiem o małych otworach. Groch
powinien mieć konsystencje suchego puree.
3. Pietruszkę i kolendre posiekać. Wymieszać z grochem. Czosnek i zielone końce
cebulek posiekać, a następnie wraz z kminkiem, solą i pieprzem oraz soda dodać do reszty. Dobrze ugnieść. Wstawić do lodówki na 2 godz. do wyschnięcia.
4. Lekko zmoczyć ręce. Formować z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich, a
następnie lekko spłaszczyć je na placuszki.
5. Dużą ilość oleju (na głębokość 3 cm) wlać do garnka. Smażyć falafel w gorącym oleju z obydwu stron na ciemnobrązowy kolor.
to przepis z jakiejś strony internetowej, ale sprawdzony, zawsze je tak robię |
_________________ Franek 16.06.2004
Mia 10.06.2006
-----------------------
www.kaniewscy.blogspot.com
|
|