Sylwia8
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 20 Wrz 2012 Posty: 944
|
Wysłany: 2014-02-21, 23:14 Wegański ŻUREK ŚLĄSKI
|
|
|
- Zagotować wodę, 3 litry
- dodać liść laurowy
- dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, z 10 sztuk
- do tego 6-7 kulek ziela angielskiego
- w międzyczasie podsmażyć na patelni pokrojone pieczarki (duuużo), z cebulą pokrojoną w kostkę, solą i pieprzem
- do ziemniaków dodać płaską łyżeczkę soli
- kiedy ziemniaki już zmiękną dolać do garnka butelkę "Żuru śląskiego" (nie, nie robię sama, nie chce mi się)
- pogotować kilka minut często mieszając, żeby nic nie przywarło do garnka
- dodać pieczarki
- i dopiero na koniec 2-3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę.
Jak za gęste, dolać wody; jak za mało tłuste, dodać oleju; jak za mało słone/ostre, doprawić.
Szczegóły przepisu i o tym dlaczego czosnek na koniec - jak zwykle na blogu hxxp://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2014/02/steskniam-sie-dugo-mnie-tu-nie-byo-bo.html
SMACZNEGO!
100_2538.JPG
|
|
Plik ściągnięto 122 raz(y) 465,73 KB |
|
_________________ Mój wegański blog - hxxp://wszystkojestwglowie.pl |
|