wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bóg się rodzi, karp truchleje
Autor Wiadomość
Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2007-12-30, 23:02   

Zastanawiające jest jak głeboko we własna podswiadomośc ludzie potrafia zepchnąc wiedzę o tym jak powstaje i z jakim cierpieniem wiąże sie pozyskanie mięsa.Kazdy dorosły jedzacy mięso to wie ale i tak stara sie o tym nie pamietać. Mój ojciec pracował kiedyś w rzezni, sprzatając tam. Nie pracował długo , bo któregos dnia kiedy był ubój cielat powiedzianu mu że ma wziąśc w tym udział bo barkowało im ludzi. Tata mówił że nigdy nie zapomni widoku płaczących cielaków, mówił że płyneły im łzy wielkie jak grochy :-( Odmówił zabicia cielaka i go wywalili.Mimo tego doswiadczenia jadł męso nadal.Był przekonany ze bez mięsa nie da sie zyc, a cierpienie zwierzat jest konieczny poswięceniem( ciekawe czyim?)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-12-31, 00:28   

Alispo, sąsiadka moich rodziców sprzątała w rzeźni i tam dzieci były zapraszane na oglądanie zabijania świń - jej syn lat ok. 10 nie chciał iść, i wszyscy tam się dziwili, bo inne dzieci chętnie szły oglądać...

zojka3

Wysłany: 2007-12-31, 12:13   

Czytając ten wątek mam wrażenie, że wszyscy nie jemy mięsa ze względu na zabijanie zwierząt. Oczywiście dla mnie to też jest istotne ale głównym powodem było zdrowie. Dlaczego nie mówić dzieciom czy innym osobom, że mięso jest niezdrowe dlatego niewarto jeść, dlatego my nie jemy?
Jeżeli ktoś się pyta dlaczego to właśnie mówię, że dbam o zdrowie i już.

Lily 

Wysłany: 2007-12-31, 18:40   

Bo niekoniecznie jest niezdrowe. Niewielkie ilości mięsa z ekologicznych hodowli nie są wg mnie niezdrowe.

Malati 

Wysłany: 2007-12-31, 19:56   

zojka3 napisał/a:
Czytając ten wątek mam wrażenie, że wszyscy nie jemy mięsa ze względu na zabijanie zwierząt. Oczywiście dla mnie to też jest istotne ale głównym powodem było zdrowie. Dlaczego nie mówić dzieciom czy innym osobom, że mięso jest niezdrowe dlatego niewarto jeść, dlatego my nie jemy?
Jeżeli ktoś się pyta dlaczego to właśnie mówię, że dbam o zdrowie i już.

Dla mnie głównym powodem przejścia na wegetarianizm były kwestie etyczne, zdrowotne pojawiły sie pózniej. Według mojej skali po pierwsze religia i etyka , po drugie zdrowie i ekologia :-) Ale mysle że przy pierwszych rozmowach z dzieckiem na temat nie jedzenia mięsa chyba najlepiej własnie mówic ze nie jemy bo jest nie zdrowe.Chociaż kwestie zabijania zwierzat na mięso wcześniej czy pózniej się pojawią, mam nadzieje ze pózniej :-/
Lily napisał/a:
Bo niekoniecznie jest niezdrowe. Niewielkie ilości mięsa z ekologicznych hodowli nie są wg mnie niezdrowe.

Wedłu mnie szkodliwość mięsa nie wynika tylko z zawarości w nim homonów czy antybiotyków, co uważa sie za domene hodowli masowych. Szkodliwośc ta wynika chociazby z wydzielania sie i gromadzeniasie podczas uboju adrenaliny.Ponadto białko zwierzece nie jest dobrze wykorzystywane przez nasze organizm itp.

potiomkin 

Wysłany: 2008-01-01, 13:02   

".Ponadto białko zwierzece nie jest dobrze wykorzystywane przez nasze organizm itp."

tak samo jak bialko roslinne.

czlowiek potrzebuje kazdego rodzaju bialka, a zwierzęce jest bardziej podobne do bialka budujacego nasz organizm.. (tego po prostu nie da sie zakwestionowac..)

Lily 

Wysłany: 2008-01-01, 13:09   

a krowa z czego swoje białko zwierzęce buduje? ;) z mięsa?

potiomkin 

Wysłany: 2008-01-01, 13:22   

oczywiscie ze z roslin, ale przeciez roslina , a zlozony organizm zwierzecy np krowa czy czlowiek, nie sa z tych samych bialek.. kazdy organizm jest tez inaczej przystosoway do przyswajania bialek, stad krowa miesa nie je, bo tak wyewoluowała (co za slowo ;p),a inaczej pies, ktory roslin zdecydowanie nie jadlby sam (OT - wiadomo, a to ziemniaki,kasza do karmy ale to inna kwestia; co do tego ze piesek zjada trawe - tylko po to by zwrocic nadmiar/szkodliwy pokarm - to taki wyjatek)...

glownie chcialam powiedziec - jesc jakies bialka a to z jakich sie jest zbudowanym to 2 rozne sprawy. ;]

Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2008-01-01, 13:32   

potiomkin napisał/a:
czlowiek potrzebuje kazdego rodzaju bialka, a zwierzęce jest bardziej podobne do bialka budujacego nasz organizm.. (tego po prostu nie da sie zakwestionowac..)

Rzecz w tym, że żaden organizm (człowiek również) nie wbudowuje w swoje tkanki GOTOWEGO białka. Białko, jak wiadomo, składa się z aminokwasów. W procesie trawienia, jest rozbijane na pojedyncze aminokwasy, które są potem (niczym klocki) układane na wzór własnych białek organizmu & weń wbudowywane (mogą tez być spalane na potrzeby energetyczne). Wszystkie 8 potrzebnych człowiekowi hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Aminokwasy_egzogenne]aminokwasów egzogennych, posiada tylko mleko i jajka. Mięso ma NIEDOBÓR 2 z nich - bodajże metioniny i tryptofanu*. Natomiast UROZMAICONY pokarm roślinny, może zawierać komplet aminokwasów (nie ma rośliny, która miałaby je wszystkie, ale też nie ma takiego aminokwasu, który by w ogóle w roślinach nie występował). Ergo - mit mięsa jako kompletnego białkowego pokarmu, został już dawno obalony przez naukę i pokutuje tylko & wyłącznie siłą inercji & przyzwyczajenia :-?

* Nie pamiętam, czy były to dokładnie te. Jak ktoś wie, prosze o uzupełnienie :-) .

potiomkin 

Wysłany: 2008-01-01, 13:39   

podoba mi sie taka argumentacja :)

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2008-01-01, 17:29   

czarna96,lily-wasze przyklady doskonale pokazuja jak to wszystko pieknie"przepisowo" wyglada w rzezniach :shock: wpuszczanie osob z zewnatrz,niewykwalifikowane osoby na stanowiskach,masakra :shock:

Malati 

Wysłany: 2008-01-01, 21:08   

Alispo napisał/a:
czarna96,lily-wasze przyklady doskonale pokazuja jak to wszystko pieknie"przepisowo" wyglada w rzezniach :shock: wpuszczanie osob z zewnatrz,niewykwalifikowane osoby na stanowiskach,masakra :shock:

To jest chyba częste , w rzeżniach znajdujących sie w małych miescinach.

YolaW 

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2008-01-02, 17:49   

Kitten napisał/a:
Mięso ma NIEDOBÓR 2 z nich

zdaje mi się, że nawet 3 - chyba w Grodeckiej czytałam...

Lily 

Wysłany: 2008-01-02, 17:51   

hxxp://portalwiedzy.onet.pl/88679,,,,mieso_pokarm,haslo.html - komu wierzyć?

hxxp://www.toptraining.pl/ar_odzywianie.php - tu też o tym, ale trochę na niekorzyść mięsa

krzysztof

Wysłany: 2011-12-13, 17:33   Re: Bóg się rodzi, karp truchleje

WITAM :-o

Losu karpi poniższa informacja nie odmieni - tu decyduje konsument z swoją tradycją , rynek itp. ale widać już jakiś postęp w myśleniu poszczególnych "osób" m.in. właśnie dzięki organizacjom działającym na rzecz zwierząt , indywidualnym działaniom itd. zwłaszcza ,że info pojawia się w poczytnym dzienniku ( wyd. sob. - niedz.).

Warto zainteresować się bazarami , rynkami itp. i kliknąć kilka zdjęć , poinformować odpowiednią instytucję niech ma zajęcie , tym bardzie ,że Prokurator Generalny zwraca na to uwagę publicznie -czyli jakiś postęp jest .

"Los karpi w rękach prokuratorów"
hxxp://www.rp.pl/artykul/9132,767582-Los-karpi-w-rekach-prokuratorow.html
Cytat:

Przed świętami Andrzej Seremet przestrzega: sprawcy cierpień ryb mają być ścigani i karani

Prokurator generalny Andrzej Seremet włączył się w dyskusję o tym, jak przed Wigilią powinny być traktowane karpie. Jednak jego głos budzi wśród śledczych kontrowersje.

O zmianę przedświątecznych przyzwyczajeń Polaków od dawna walczą organizacje ekologiczne. Chcą, by żywe karpie sprzedawane przed Wigilią były transportowane, przechowywane i zabijane w sposób humanitarny.

Na forum dyskusyjnym prokuratorzy.net można przeczytać, jakie wytyczne wystosował w tej sprawie Seremet. Zwraca on uwagę podległym śledczym na zapisy ustawy o ochronie zwierząt. "Ponieważ ryby są kręgowcami, podlegają ochronie przewidzianej w tej ustawie na równi z innymi zwierzętami kręgowymi" – pisze.

I szczegółowo wylicza, jakie traktowanie ryb jest łamaniem prawa. Znęcaniem się jest m.in. transportowanie żywych ryb w pojemnikach pozbawionych wody, foliowych workach lub koszykach.

Prokurator generalny odnosi się też do kwestii zabijania karpi w domach.

"Ogłuszania, wykrwawiania lub uśmiercania zwierząt mogą dokonywać jedynie osoby, które ukończyły 18 lat, posiadają wykształcenie co najmniej zasadnicze zawodowe oraz odbyły wymagane prawem szkolenie" – czytamy w wytycznych. Seremet przypomina, że za znęcanie się nad zwierzętami lub ich niehumanitarne zabijanie grozi do roku więzienia.

– Jako prokurator w czynnej służbie mam nadzieję, że prokurator generalny równie dużą uwagę jak do kręgowców oddychających tlenem typu karpie będzie przykładał w kolejnych wytycznych do kręgowców oddychających tlenem typu ludzie, a w ślad za nim pójdą wszystkie prokuratury – mówi "Rz" Małgorzata Bednarek, przewodnicząca Niezależnego Stowarzyszenia Prokuratorów Ad Vocem.

Stanowiska Seremeta broni jego rzecznik Mateusz Martyniuk: – W Polsce od dłuższego czasu toczy się debata o humanitarnym traktowaniu zwierząt. Nie ma więc nic w tym dziwnego, że prokurator generalny w okresie przedświątecznym zabiera głos w tej ważnej kwestii i przypomina obowiązujące w tym względzie przepisy prawa.

Andrzej Seremet polemizuje też z twierdzeniem, że "świąteczna tradycja wieczoru wigilijnego usprawiedliwia w tym wyjątkowym okresie wszelkie niehumanitarne traktowanie zwierząt".

Z takich wytycznych są zadowoleni członkowie organizacji ekologicznych. Jacek Bożek z Klubu Gaja, który 35 lat temu zapoczątkował akcję wypuszczania karpi: – Dla mnie to jak upadek komunizmu. Cieszę się, że prokurator generalny zwraca uwagę na rzecz dla mnie oczywistą, że prawo powinno być przestrzegane. A prawo za sprawą naszej akcji zostało tak zmienione, iż uznano, że ryby to takie same kręgowce jak inne, że karpie to stworzenia, którym przez lata zadawano bezsensowne cierpienia.

O tym, że karpie są traktowane coraz lepiej, zapewnia Andrzej Maria Faliński z Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. – Firmy skupione w naszej organizacji miały odwagę zmierzyć się z problemem barbarzyństwa, jakie miało miejsce w okresie przedświątecznym. Podpisały stosowne porozumienia z głównym inspektorem weterynaryjnym, by zapewnić humanitarne warunki sprzedaży ryb.

Potwierdza to Michał Sikora z Tesco. – W Tesco działamy zgodnie z wytycznymi głównego lekarza weterynarii w sprawie postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej – zaznacza.
Rzeczpospolita

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :->

olgasza 
królowa życia

Pomogła: 124 razy
Wysłany: 2012-12-14, 12:02   

temat wraca jak co roku.
I jak co roku Empatia głosi Dzień Ryby, a Klub Gaja - Jeszcze żywy KARP:
hxxp://www.jeszczezywykarp.pl/
hxxp://empatia.pl/str.php?dz=31

Odpowiedz do tematu