wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
co zrobić z okarą?
Autor Wiadomość
melba 

Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 11 Lut 2009
Posty: 531
Wysłany: 2013-02-12, 19:44   

tak, nic jej sie nie dzieje.
moczona soje na mleko tez mroze.
_________________
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0
 
 
majaja 
wybuchowa wredota


Pomogła: 52 razy
Dołączyła: 12 Cze 2007
Posty: 3450
Skąd: warszawskie Bielany
Wysłany: 2013-02-18, 10:02   

czy te same przepisy dotyczą każdej okary? czyli to co zostaje z migdałów też można podobnie potraktować?
 
 
melba 

Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 11 Lut 2009
Posty: 531
Wysłany: 2013-02-18, 15:07   

pewnie ze tak. oczywiscie smak moze byc troche inny, ale nie sadze zeby to byly jakies powalajace zmiany smakowe.

wytloczki z innych roslin niz soja nawet maja mniejsze wymagania co do obrobki termicznej. soje trzeba obrabiac, bo surowa nie jest trawiona, a surowe migdaly czy orzechy sie trawia.
_________________
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6249&postdays=0&postorder=asc&start=0
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2013-02-21, 22:05   

Może komuś się przyda- jeden z wielu sposobów na wykorzystanie wytłoków po mleku migdałowym czy innym orzechowym:

hxxp://ohsheglows.com/2013/02/20/blissful-buckwheat-granola-clusters-oil-free/

hxxp://www.edibleperspective.com/home/2013/2/20/almond-milk-revisited-plus-almond-pulp-crackers-breakfast-br.html
 
 
ropuszka 


Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 17 Maj 2012
Posty: 576
Skąd: Wro / B-c
Wysłany: 2013-05-03, 01:50   

dzisiaj zrobiłam placki ziemniaczane z okarą- wczęśniej robiłam z tego co zostało po migdałach , ale te z okarą to mistrzostwo :mrgreen:

a z czosnkowym sosem to już zupełnie :mrgreen:
 
 
Jabłania 

Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 12 Cze 2012
Posty: 1100
Skąd: Kraków
Wysłany: 2013-10-01, 19:11   

Ewa napisał/a:
Ja dodaję płatków owsianych(suchych), jajko, sos sojowy i inne przyprawy. Zostawiam na kilka godzin, później formuję kotleciki, obtaczam w bułce lub otrębach i smażę. Sporo kotletów z tego wychodzi, ale można takie gotowe spokojnie zamrozić.


Inspirując się tym przepisem zrobiłam trochę inaczej: uformowałam kulki, zrezygnowałam z sosou sojowego, dodałam masale i bazylię, upiekłam w piekarniku. Podałam z sosem z papryki. Polecam. :)
_________________
hxxp://www.zapytajpolozna.pl]

hxxp://www.zapytajpolozna.pl]
hxxp://www.zapytajpolozna.pl]
 
 
szysza 


Dołączyła: 06 Mar 2014
Posty: 9
Skąd: wrocław
Wysłany: 2014-03-12, 10:54   

a ja dzisiaj na śniadanie zjadłam "okarzycznicę"- lekko podsmażyłam pora, okarę wymieszałam z solą, pieprzem i łyżeczką zmielonego, zalanego wodą siemienia lnianego, buch na paltelnię i pod koniec dałam koperek.
na talerzu skropiłam olejem lnianym i... przypomniały mi się jajka faszerowane które moja mama robiła na wielkanoc O.O
ale to było pyszne, takie delikatne.

wczoraj z koleii podsmażałam okarę z czosnkiem i cebulą, dodałam papryke i pomidowy chcąc zrobic coś jak sos do spaghetti, tylko zamiast podsmażania mięsa- okara. było to smaczne, tylko, że okara się rozpłynęła i po prostu mocno zagęściła sos- była okarowo-pomidorowa paciaja z dużą ilością ziół. bardzo smaczne, ale niezbyt wyględne xD
_________________
hxxps://www.facebook.com/sugarszop
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 11