wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Top chef
Autor Wiadomość
Maple Leaf 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2014-04-23, 20:19   Top chef

Kto ogląda?
Dzisiaj w jednym zadaniu szefowie kuchni mieli ugotować danie wegańskie :mryellow: No, dzieje się!

kamma 
Magellan

Pomogła: 147 razy
Wysłany: 2014-04-24, 08:24   

ja raczej nie oglądam, bo samo patrzenie wydaje mi się bez sensu, jeśli nie można powąchać czy spróbować potrawy. To jak oglądanie X Factora bez dźwięku ;)
Ale zastanawiało mnie kiedyś, czy do tego programu zgłaszają się wegetarianie, a jeśli tak, to jak sobie radzą np. z ugotowaniem krokodyla ]:->

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"

Mikarin 
szczylowa mama

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2014-04-24, 08:43   

ale dali ciała, ja pierdzielę, dzisiaj oglądałam powtórkę i nie wiem, czy smiać się, czy płakać - już jest dostępna na stronie oficjalnej TOP CHEF, odcinek 8...
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=651569#651569]Zbieram na rower - zapraszam!

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2014-04-24, 10:00   

oglądałam raz przez chwilę, nie mogę ogladać programów gdzie gotuje się mięso ,za bardzo mnie to podłamuje,a natknęłam się na program gdzie gotowali kałamarnicę ,a ja nie miałam pewności czy ona jest martwa-jakos się tak ruszała..

Pipii 

Pomogła: 37 razy
Wysłany: 2014-04-24, 11:32   

zobaczyłam przez internet program Top Chef, gdzie przygotowywali danie wegańskie ;-) totalna porażka, ale co się dziwić - wystarczy zamówić danie wegańskie w pierwszej lepszej knajpce w Polsce - we wrześniu byłam zaproszona do restauracji z okazji rocznicy ślubu w rodzinie - zamówione było już z dużym wyprzedzeniem DANIE WEGAŃSKIE.. dostałam łososia gotowanego na parze.. ]:-> z grzanką z żółtym serem.. :roll: oczywiście nie zjadłam..
a na weselu, na którym byłam też rok temu (czerwiec) było zamówione też danie WEGAŃSKIE to dostawałam wszystko z serem, jajkiem, mlekiem, śmietaną, a po północy nawet rybę - chyba liczyli na to, że się upiję i nie będę świadoma tego, co jem..

Mikarin 
szczylowa mama

Wysłany: 2014-04-24, 13:10   

Ale ten odcinek mnie rozwalił, bo:
1. uznali, ze jedyny tłuszcz w kuchni to masło
2. warzywa trzeba potraktować masłem, inaczej są niesmaczne
3. surowy jarmuż w risotto jest tylko do wyplucia (ta ruda laska tak mnie tym wkurzyła, że zaczęłam kibicować co by ją wywalili), bo wszystko "musi byc obrobione termicznie"
4. ale na plus wyszła dziewczyna, która odpadła w tym odcinku, jak spróbowała stwierdziła, że to, co przygotowali, to była "pasza", a nie "jedzenie"- szkoda też, że odpadła po dogrywce.

malva, pierwszą część spokojnie można obejrzeć - niczyich flaków nie ma, ręczę. W drugiej rundzie dopiero jest kiełbasa...
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=651569#651569]Zbieram na rower - zapraszam!

Maple Leaf 

Wysłany: 2014-04-24, 14:31   

Fakt, kucharze nie podali niczego wyrafinowanego ani odkrywczego. Jak tak oglądałam ich zmagania, to byłam zła, że sięgają po takie oklepane produkty- tofu, kuskus... Że przecież mogli zabawić się różnymi strączkami, mniej znanymi warzywami- wszystko to mieli pod ręką, a poszli najbardziej oklepaną drogą. Ale potem pomyślałam sobie, że nie ma co się im dziwić. Pamiętacie Wasze pierwsze dania zaraz po przejściu na wege? Ja pamiętam, że w obawie, że coś jest niewegetariańskie przez pierwszy miesiąc żarłam na zmianę tekturki sojowe, żółty ser i kruche ciasto z warzywami z puszki :roll: Tak, jak kiedyś pisałam- kucharze umieją świetnie gotować po wegańsku, tylko sami o tym nie wiedzą. Bo powstrzymują ich jakieś wyuczone nawyki. I tak też pewnie było z tym masłem. Z resztą, czytałam kiedyś wypowiedź jednego szefa kuchni, który przyznał, że w restauracjach mało komu zależy na walorach zdrowotnych potrawy, chodzi głównie o smak. A niestety dla większości z nas tłuste i słone/słodkie = pyszne. Bo łatwo uzależnia, przez co chcemy wracać po to danie.

No trzeba przyznać, że nie popisali się, ale mimo wszystko widzę pozytywy w tej sytuacji. Dla mnie to jest duży krok naprzód, że w telewizji z ogólnopolskim zasięgiem pojawia się wogóle słowo "weganizm". Myślę, że warto spojrzeć na to, że jeszcze nie tak dawno ciężko było się doprosić w publicznych jadłodajniach potraw prawdziwie wegetariańskich (gdzie nie byłoby smażenia na smalcu itd.). A teraz nie dość, że coraz więcej osób wie, co się na wegańskiej diecie jada, to nawet staje się ona modna.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2014-04-24, 17:20   

Maple Leaf: zgodzę się z Tobą. Nie wiem jaką oglądalność ma program ale liczę, że coś tam ludziom zostanie w pamięci, może zastanowi - niezależnie czy przed kamerami, czy szklanym ekranem.
Ciekawe..... może kiedyś, w jakiejś edycji padnie ciasto raw food, danie obiadowe dla alergika bez nabiału, glutenu, orzechów..., ciasto wegańskie i takie tam inne.... Byłoby interesująco :-)

czindirela

Wysłany: 2014-04-24, 18:34   

Właśnie zastanawiałam się, czy kiedyś wpadną w jakimś programie na to, żeby ugotować coś wege, no i spodziewałam się, że tak to wyjdzie. Kiedyś w jakimś master chefie była laska, której religia nie pozwalała jeść zwierząt, a zadanie było takie, że mieli ugotować homara (wiadomo jak to robią...). Udział w programie był dla niej oczywiście ważniejszy, ale rzecz jasna okrasiła całe wydarzenie rzeką łez.

www.kosmicznameduza.pl

koko 

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2014-04-24, 19:08   

Ja się zastanawiam, czy Magda Gessler w swoim programie zaproponuje kiedykolwiek którejś z restauracji specjalizowanie się w kuchni wegetariańskiej. Gdy spojrzeć na wege bary (choćby taka Karotka w Toruniu), to non stop są zajęte wszystkie stoliki. I nie stołują się tam bynajmniej żadne friki, ale raczej rodziny z dziećmi, studenci i emeryci.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2014-04-24, 19:11   

Ja nie oglądam takich programów, ale za to namiętnie oglądam wszystkie o odchudzaniu. Wiecie że np. Gaca ( hxxp://www.gacasystem.pl/ ) nie odchudza osób na diecie bezglutenowej i nietolerujących laktozy? Nie bardzo rozumiem, czemu niby takiej osobie nie można ułożyć diety, skoro podobno podejście mają bardzo indywidualne.

Maple Leaf 

Wysłany: 2014-04-24, 19:36   

W poprzedniej edycji Top chefa była jedna pani wegetarianka (a może nawet jeszcze ktoś? nie pamiętam już). I gotowała wszystko, jak leci. Dopiero jak doszło do tego, że w jednym zadaniu mieli ugotować wegetariańskie danie, to się "ujawniła".

A Magda Gessler nie przeszła przypadkiem na weganizm pod wpływem "China study"? Taka informacja rzuciła mi się w oczy na fejsbuku w okolicach 1 kwietnia i do dziś nie wiem, czy to był żart czy ona tak na serio :->

ropuszka 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2014-04-24, 19:44   

Maple Leaf napisał/a:
A Magda Gessler nie przeszła przypadkiem na weganizm pod wpływem "China study"? Taka informacja rzuciła mi się w oczy na fejsbuku w okolicach 1 kwietnia i do dziś nie wiem, czy to był żart czy ona tak na serio :->

żart :-P

Maple Leaf 

Wysłany: 2014-04-24, 20:21   

ropuszka napisał/a:
Maple Leaf napisał/a:

żart :-P

Łeee... szkoda. A tak bardzo promowałam tą wiadomość wśród wiernych zwolenników Magdy G. i jej mięsnych rewolucji.

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2014-04-24, 21:24   

No no,1 kwietnia tez Pudzian przeszedł na weganizm,a Empatia w pismie Optyk pisala o tym czy etykiety produktów czytac lupką(dołączoną do gazety ;-) )czy też może przez szkła ;-) Kiedyś też baner "Go Vegan" wisiał na PKiNie,ogólnie zawsze takie ciekawe wiadomości :mrgreen:

Mikarin 
szczylowa mama

Wysłany: 2014-04-25, 09:49   

czindirela napisał/a:
Właśnie zastanawiałam się, czy kiedyś wpadną w jakimś programie na to, żeby ugotować coś wege, no i spodziewałam się, że tak to wyjdzie. Kiedyś w jakimś master chefie była laska, której religia nie pozwalała jeść zwierząt, a zadanie było takie, że mieli ugotować homara (wiadomo jak to robią...). Udział w programie był dla niej oczywiście ważniejszy, ale rzecz jasna okrasiła całe wydarzenie rzeką łez.
Była, była, nawet wysoko zaszła - ale nie próbowała chyba mięcha w sensie czy smaczne... a który to byl odcinek???

frotka 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2014-04-25, 15:06   

koko napisał/a:
Ja się zastanawiam, czy Magda Gessler w swoim programie zaproponuje kiedykolwiek którejś z restauracji specjalizowanie się w kuchni wegetariańskiej.

Raczej nie. Przecież ona uważa wegetarianizm "za rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym".

jaskrawa 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2014-04-25, 18:32   

frotka napisał/a:
koko napisał/a:
Ja się zastanawiam, czy Magda Gessler w swoim programie zaproponuje kiedykolwiek którejś z restauracji specjalizowanie się w kuchni wegetariańskiej.

Raczej nie. Przecież ona uważa wegetarianizm "za rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym".

Tak powiedziała? Za chwilę sama będzie inwalidką. O ile nie przestanie żreć, kolana jej wysiądą.
hxxp://www.suwaczki.com/]

frotka 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2014-04-25, 19:53   

jaskrawa napisał/a:

Tak powiedziała? Za chwilę sama będzie inwalidką. O ile nie przestanie żreć, kolana jej wysiądą.

Ano powiedziała jakiś czas temu. Tu na przykład można o tym poczytać: hxxp://ecowawa.pl/index.php/artykuly/id/1/1641

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2014-04-25, 21:35   

wypowiem się odnośnie p. Magy Gessler- jak można w trakcie kręcenia odcinków krzyczeć na ludzi w kuchni ,ze jest tam brudno i jednocześnie pochylać się nad garem by spróbować zupy z ROZPUSZCZONYYMI włosami? ja bym tam od niej nic nie zjadła ,nawet jakbym jadła mięso, fuj ,a że trafiłam na odcinek kuchhennych owulacji ;) jak zakładała kiełbasiarnię to jej programu też nie oglądam,hehe .
chociaż z punktu widzenia psychologii bardzo ciekawe te kuchenne rewolucje ( reakcje ludzi, jak sobie (nie) radzą ze stresem, jak sobie występująca nie radzi z tym , że ludzie jej się sprzeciwiają :-P )
master chef nudniejszy ,ale "wegański" odcinek obejrzę

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2014-04-25, 22:11   

Mikarin napisał/a:
1. uznali, ze jedyny tłuszcz w kuchni to masło
nie był przygotowany zaden inny tłuszcz, więc to nie do końca tak, bo to była specyficzna konkurencja.
czindirela napisał/a:
Właśnie zastanawiałam się, czy kiedyś wpadną w jakimś programie na to, żeby ugotować coś wege,
w poprzedniej edycji było wege, w tej wegan, jedno i drugie kiepsko wyszło, bo zadania z dodatkowymi trudnościami i tyle.
Pipii napisał/a:
chyba liczyli na to, że się upiję i nie będę świadoma tego, co jem..
no wiesz wódka jest wegańska. ;)
Nie oszukujmy się to jest show i niczyją intencją nie jest propagowanie zdrowego zjedzenia a co dopiero wegetarinizmu o weganizmie nie mówiąc.

dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2014-04-26, 22:49   

Lily napisał/a:
Nie bardzo rozumiem, czemu niby takiej osobie nie można ułożyć diety, skoro podobno podejście mają bardzo indywidualne.

z tego co się orientuję (znam kilka osób, które stosowały tą dietę) nie do końca ona jest taka indywidualna, raczej proporcje i suplementy tu są indywidualne, reszta - czyli zalecenie, żeby jeść tłuste mięso smażone na smalcu i w zasadzie tylko na tym mięchu, suplementach i coli funkcjonować przez kilka tygodni jest polecane wszystkim jak leci

Pipii 

Wysłany: 2014-04-27, 11:46   

dort napisał/a:
zalecenie, żeby jeść tłuste mięso smażone na smalcu i w zasadzie tylko na tym mięchu, suplementach i coli funkcjonować przez kilka tygodni jest polecane wszystkim jak leci

przepraszam, ale zapytam Cię wprost : czy to jest Prima Aprilis, czy tak jest rzeczywiście na tej "diecie" ???

dort 

Pomogła: 56 razy
Wysłany: 2014-04-27, 18:32   

Pipii niestety ta dieta nie ma nic wspólnego z żadnym dowcipem, a wszystkie osoby, które znam teraz poważnie chorują, bo co prawda chudły spektakularnie, ale potem życie okazuje się dla nich brutalne, bo trzeba zapłacić konsekwencję tak wyniszczającej i radykalnej diety :roll:

Pipii 

Wysłany: 2014-04-28, 09:15   

dort napisał/a:
Pipii niestety ta dieta nie ma nic wspólnego z żadnym dowcipem, a wszystkie osoby, które znam teraz poważnie chorują, bo co prawda chudły spektakularnie, ale potem życie okazuje się dla nich brutalne, bo trzeba zapłacić konsekwencję tak wyniszczającej i radykalnej diety :roll:

zbieram szczękę z podłogi! Jak ktoś, kto jest tak lansowany jak Pan Gaca może wymyślać tak niedorzeczne sposoby!! Nie oglądam TV, nie miałam nigdy do czynienia z żadną osobą, stosującą metodę Pana Gacy, ale dobrze wiedzieć co się kryje pod hasłem "dieta Konrada Gacy".. wiedziałam tylko tyle, że Pan Gaca każe bardzo otyłym ludziom robić treningi sprawnościowe pod tytułem : jak szybko wbiegniesz na wysokie schody - co jest absurdem, bo u otyłych osób z poważnymi problemami z krążeniem i wydolnością taki mega wysiłek może spowodować natychmiastowy zawal albo udar..

Odpowiedz do tematu