Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2014-09-20, 19:56 Gryczana jasna ze szpinakiem i orzechami
|
|
|
W oryginale (opakowanie producenta: kasza jasna gryczana, 350 g Sante)
1 szkl kaszy gryczanej
400 g świezego szpinaku
2 cebule
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka rzepakowego lub oliwy oliwek
2 szkl bulionu warzywnego
3 łyżeczki soku cytryny
1 łyżeczka octu jabłkowego
sól himalajska (by producent)
pieprz
4-6 orzechów włoskich
Skrótowo: opłukaną kaszę zalej 1 szkl bulionu, dodaj sok z cytryny, ocet jabłkowy, wymieszaj i na małym ogniu gotuj aż kasza wchłonie płyn. Dodaj drugą szklankę bulionu i gotuj aż kasza zmięknie. Czosnek oraz cebulę posiekaj i zeszklij. Dodaj umyty, rozdrobniony szpinak i podduś aż szpinak zwiędnie. Dodaj all do kaszy, dopraw solą, pieprzem. Wyłóż na talerze i posyp orzechami.
Podawaj z kefirem lub zsiadłym mlekiem - no ale kefir może byc z grzyba albo pominąc jak my.
Zostało mi kaszy z dnia poprzedniego, szpinak zrobiłam jak wyżej ale dodałam kumin, kolendrę utłuczoną i pieprz cytrynowy. Orzechów dałam więcej, żeby uzyskac jednogarnkowca dodałam fasolę (młoda, nie było potrzeby moczenia). Wyszło smaczne. |
|