wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
stewia
Autor Wiadomość
Felist

Dołączył: 19 Lis 2014
Posty: 1
Wysłany: 2014-11-19, 10:09   stewia

Poniżej znajduje się kilka podstawowych informacji o tej roślinie. Opis właściwości, zastosowań, sposobu przyrządzania słodkiego ekstraktu z liści i inne ciekawe rzeczy znajdziesz na podstronach tego mini-serwisu.

W rzeczywistości stewia jest to rodzaj obejmujący 240 gatunków, nas interesuje tylko jedna konkretna odmiana – stevia rebaudiana. Jej liście są około 35 razy słodsze od cukru buraczanego i przy tym prawie nie posiadają kalorii, co czyni z niej doskonałą alternatywę.
Stewia od dawna była dostępna jako zioło w sklepach ze zdrową żywnością. Ale w produktach skierowanych na szerszy rynek pojawiła się dopiero w roku 2008, po zaakceptowaniu jej przez FDA jako dodatek do żywności. Z jej słodzących właściwości od dziesięcioleci korzystają Japończycy, znani z troski o zdrowie. W Unii Europejskiej sprzedaż i spożywanie stewii stały się możliwe dopiero w 2011 roku, po udowodnieniu, że roślina w żaden sposób nie szkodzi ludziom. Najprawdopodobniej jej wejście do obiegu starały się opóźnić koncerny cukrownicze, z obawy przed tak silną konkurencją.

Poniżej znajduje się kilka podstawowych informacji na temat przewagi stewii nad tradycyjnym cukrem. Bardziej szczegółowy opis właściwości, zastosowań, sposobu samodzielnej uprawy i przyrządzania słodkiego ekstraktu oraz inne ciekawe informacje znajdziesz na podstronach tego mini-serwisu.

Stewia, jak większość słodzików zresztą, dostępna jest jako proszek (puder), tabletki i płyn. Można także zakupić ususzone liście i samemu gotować je dla słodkiego wywaru. Wszystkie warianty są niewiarygodnie słodkie! Jedna łyżeczka stewii ma moc słodzenia równą szklance cukru. Nie zawiera przy tym żadnych kalorii.

Stewia kontra tradycyjny cukier z buraków

Eksperci alarmują. Spożywamy zdecydowanie za dużo cukru. Podczas gdy dietetycy radzą nie przekraczać dorosłym porcji 90 g (18 łyżeczek) dziennie, większość z nas pochłania go około 10-12 razy więcej! Jeszcze gorzej mają się miłośnicy słodkich napojów gazowanych. Jedna tylko szklanka coli zawiera około 6 łyżeczek cukru. Myślisz, że jogurty owocowe są takie zdrowe, jak je reklamują? Niestety – typowy 400-gramowy kubek to nawet 12 łyżeczek słodkiej trucizny.

Największe łasuchy potrafią zjeść nawet kilogram cukrów dziennie!

Nie chodzi tu tylko o popularny w naszym kraju cukier buraczany w postaci kryształków. Sacharoza, fruktoza i inne rodzaje cukru dodawane są sztucznie praktycznie do wszystkiego co jemy. Służą jako konserwant, polepszacz smaku, a także coś, co ma nas uzależnić. Trudno więc tak całkiem wyeliminować go z diety, ale każdy krok w kierunku zmniejszenia spożywanych ilości cukru to krok ku lepszemu zdrowiu. Zastąpmy słodkie napoje wodą mineralną, a cukier używany w kuchni do słodzenia kawy, herbaty i potraw – stewią.

Każda nadmierna ilość cukru w organizmie negatywnie wpływa na nasze zdrowie i sylwetkę. Już w 1957 roku dr William C. Martin zaklasyfikował cukier rafinowany (popularny cukier buraczany lub trzcinowy produkowany na skalę przemysłową) jako TRUCIZNĘ. To czyste węglowodany, pozbawione witamin i minerałów. W naturze coś takiego nie występuje.

Każdy nadmiar cukru powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Najpierw dotyczy to ciała i sylwetki – brzuch, uda i pośladki – prowadząc do otyłości. Następnie (a niekiedy i równocześnie) tkanka odkłada się w narządach wewnętrznych, głównie w nerkach i sercu. Konsekwencją jest szereg tzw. chorób cywilizacyjnych. Cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, podwyższony cholesterol czy zawał mięśnia sercowego – to tylko niektóre z nich. To nie jedyne powody, dla których warto sięgnąć po stewię.
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2014-11-19, 10:12   

Felist, hxxp://varia.pl/bannery/kup,4.html
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2014-11-19, 20:34   

ooo, widzę, że się spóźniłam i moja znakomita koleżanka mnie ubiegła. W wielkim stylu :mrgreen:
Dodam tylko, że cebula też jest słodka. I też można używać jej do słodzenia.
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
bojster 


Pomógł: 66 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2848
Skąd: Neverwhere
Wysłany: 2014-11-19, 21:43   

kamma napisał/a:
ooo, widzę, że się spóźniłam i moja znakomita koleżanka mnie ubiegła. W wielkim stylu :mrgreen:
Dodam tylko, że cebula też jest słodka. I też można używać jej do słodzenia.


Dzieciaki też są słodkie, tylko coś nie bardzo użyteczne. :P
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,32 sekundy. Zapytań do SQL: 12