Poród w Czechach? |
Autor |
Wiadomość |
kachnak3
|
Wysłany: 2015-01-05, 12:51 Poród w Czechach?
|
|
|
Witam wszystkie mamusie i te dziewczyny które już nie długo nimi zostaną
Mieszkam w Polsce a mój mąż pracuje w Czechach ( Mlada Bolesław)
Zastanawiamy się nad przeprowadzką co wiąże się z porodem w Czechach.
Termin mamy na 30 kwietnia i potrzebuję informacji na temat porodu, co potrzebuję abym legalnie mogła tam urodzić.
Jeśli któraś z was wie bo rodziła już w Czechach i ma wiedzę na ten temat proszę o pomoc |
|
|
|
|
Pani D.
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 11 Maj 2014 Posty: 612 Skąd: Wołów
|
Wysłany: 2015-01-05, 13:17
|
|
|
kachnak3, wszystko zależy od tego, gdzie będziesz ubezpieczona. Jeśli zamierzasz zmienić miejsce zamieszkania, Twój mąż podejmie aktywność zawodową na terenie Czech, może dopisac Cię do swojego ubezpieczenia i sprawa załatwiona - jesteś na takich samych prawach jak obywatelka Czeska.
Jeśli natomiast nie zdążysz załatwić formalności związanych z dopisaniem do ubezpieczenia ( chociaz masz dużo czasu ) to będąc ubezpieczona w Polsce możesz rodzić w Czechach w ramach EKUZ ( europejska karta ubezpieczenia zdrowotnego) - o ile ja szpital honoruje. Bo ta karta służy do rozliczania świadczeń udzielanych w trybie nagłym i niezbęnym a poród to raczej planowana rzecz;) Także tu musiałabyś się dogadać ze szpitalem i ustalić jakie mają do tego podejście. Jeśli szpital rozliczy ze swoja kasa chorych Twój poród, to NFZ za niego zapłaci.
O skorzystaniu z dyrektywy transgranicznej nawet nie będę pisac, bo to nie jest dobra opcja w Twoim przypadku.
Reasumując mój przydługi wywód - pamiętaj, że ważne jest GDZIE macie odprowadzane składki zdrowotne. Najlepsze rozwiązanie - niech mąż Cię dopisze do swojego ubezpieczenia w Czechach. Pamiętaj tylko,że w świetle prawa nie można być ubezpieczonym w dwóch państwach członkowskich jednocześnie. Jeśli będzie Ci zależało równiez na opiece w Polsce, postaraj się w swojej czeskiej kasie o formularz E-106 ( nowa nazwa S1).
pozdrawiam i zapraszam do wątku ciąża 2015 |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxps://www.suwaczki.com/]
Zaraź się pasją do drewna. www.drewtak.pl
Masz pytania? Na wszystkie odpowiem |
|
|
|
|
kachnak3
|
Wysłany: 2015-01-05, 13:44
|
|
|
Dziekuje bardzo za te informacje Ale mam jeszcze pytanie czy mogę chodzić do lekarza w Polsce mimo że będę chciała rodzić w Czechach? |
|
|
|
|
Pani D.
|
Wysłany: 2015-01-05, 15:56
|
|
|
Dopóki jestes ubezpieczona w Polsce, masz prawo do świadzeń a Twoje zamiary nie maja tu większego znaczenia
Poza tym pamiętaj, że Ustawa o świadczeniach opieki zdrowotnej chroni Cię jako przyszłą mamę. W okresie ciąży,porodu i połogu masz prawo się leczyć bezpłatnie. Nawet jeśli nie masz żadnego tytułu do ubezpieczenia (pracownik, rejestracja w Urzędzie Pracy, ubezpiecznie jako członek rodziny renta itp )
Radzę póki co na spokojnie zapoznac sięz systemem opieki zdrowotnej w Czechach - co kraj, to obyczaj. Wszędzie są troche inne zasady. Dopytaj sie, czy występuje tzw współpacenie za usługi medyczne itp ( chcoiaz w Czechach chyba tego nie ma, ale może od stycznia cos sie zmieniło ) |
|
|
|
|
arahja
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 1148 Skąd: brno
|
Wysłany: 2015-01-05, 17:44
|
|
|
Pani D. napisał/a: | Radzę póki co na spokojnie zapoznac sięz systemem opieki zdrowotnej w Czechach - co kraj, to obyczaj. Wszędzie są troche inne zasady. Dopytaj sie, czy występuje tzw współpacenie za usługi medyczne itp ( chcoiaz w Czechach chyba tego nie ma, ale może od stycznia cos sie zmieniło )
|
Obecność ojca przy porodzie to średnio 500 Kc. Za wizytę na pogotowiu płaci się 90 Kc i ta opłata pozostaje, pozostałe (za receptę czy wizytę u "normalnego" lekarza) zostały zniesione. |
_________________ hxxp://czeski-sen.blogspot.cz |
|
|
|
|
kachnak3
|
Wysłany: 2015-01-05, 18:13
|
|
|
Dzięki za pomoc już wiem dużo więcej
Martwię się jednak czy brak znajomości języka nie będzie tutaj dużym problemem |
|
|
|
|
Pani D.
|
Wysłany: 2015-01-05, 19:21
|
|
|
arahja, super, fajnie wiedzieć
kachnak3, czeski to nie węgierski, dasz radę |
|
|
|
|
olgasza
królowa życia
Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2015-01-05, 19:24
|
|
|
kachnak3, a czemu chcesz rodzić w Czechach? Ze względu na późniejsze świadczenia (becikowe, macierzyński)?
Bo jeśli tylko dla opieki porodowej, to niestety szpitale czeskie znane są z dużej medykalizacji porodów (cesarki, nacięcia krocza, standardowa oksytocyna, poród na leżąco, obowiązkowe szczepienia dziecka) - tam nie było akcji "Rodzić po ludzku", a kobiety które są świadome swego ciała i chcą rodzić po swojemu, nie są zbyt mile widziane (porody domowe to podziemie). Więc jeśli do tego nie znasz języka, hm... Bez bliskiej osoby i sprawdzenia wcześniej opinii o szpitalu i lekarzach, bym nie ryzykowała.
No chyba, że chodzi o prawo do czeskiego macierzyńskiego, wtedy w pełni rozumiem
hxxp://www.cicpraha.org/cs/socialni-poradenstvi/manzelstvi-narozeni-ditete-rodina/socialni-zabezpeceni-matek-cizinek.html |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
|
arahja
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 1148 Skąd: brno
|
Wysłany: 2015-01-05, 22:02
|
|
|
olgasza napisał/a: | Bo jeśli tylko dla opieki porodowej, to niestety szpitale czeskie znane są z dużej medykalizacji porodów (cesarki, nacięcia krocza, standardowa oksytocyna, poród na leżąco, obowiązkowe szczepienia dziecka) - tam nie było akcji "Rodzić po ludzku", a kobiety które są świadome swego ciała i chcą rodzić po swojemu, nie są zbyt mile widziane (porody domowe to podziemie). Więc jeśli do tego nie znasz języka, hm... Bez bliskiej osoby i sprawdzenia wcześniej opinii o szpitalu i lekarzach, bym nie ryzykowała.
|
Też o tym pomyślałam, ale nie mam danych z pierwszej ręki i nie chciałam straszyć. Do porodów domowych ludzie są nastawieni skrajnie negatywnie i jakieś przypadki kar były za pomoc kobiecie w urodzeniu w domu. |
_________________ hxxp://czeski-sen.blogspot.cz |
|
|
|
|
kachnak3
|
Wysłany: 2015-01-06, 12:13
|
|
|
Zależy mi na tym aby mąż mógł być zaraz po porodzie z nami
Ale będziemy musieli się chyba poświecić i urodzę w Polsce.
Będę się lepiej czuć to wtedy już z naszym maleństwem się przeprowadzimy do Czech.
Olgasza a jeśli chodzi o becikowe czy macierzyński to fakt że lepiej się opłaca w Czechach niż w Polsce
Wiecie może czy jak mimo wszystko urodzę w Polsce będę mogła sie starać o jakieś świadczenia na dziecko? Bo z tego co słyszałam mogę ale nie będę mogła pobierać już w Polsce. |
|
|
|
|
|