wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przykładowe wegańskie zakupy na tydzień :)
Autor Wiadomość
LavandUla 
LavandUla

Wysłany: 2015-02-27, 13:38   Przykładowe wegańskie zakupy na tydzień :)

Powoli zaczynam dojrzewać, niczym lipcowy pomidor - stopniowo odcinam z naszej diety produkty odzwierzęce.

Oczy otwarte szeroko na pyszne roślinne jedzenie, coraz więcej produktów poznaliśmy i posmakowaliśmy i... chciałabym spróbować przeżyć wegański tydzień ;) Mam jednak problem z zakupami - szczególnie ilościowo.

Gdybyście mogli pomóc i zechcieli opisać takie swoje przeciętne, tygodniowe zakupy, ze szczególnym uwzględnieniem owoców i warzyw - oraz ich ilości? Jakoś nie potrafię sensownie oszacować, ile mogę ich potrzebować (biorąc pod uwagę wyciskanie soków i robienie koktajli) - żeby nic się nie zepsuło i żeby mniej więcej na tydzień wystarczyło :)

Fatty 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2015-02-27, 22:38   

Ciężko tak oszacować - każdy co innego lubi, inne ilości zjada. Musisz sama wypracować

Ja stale mam "paszę" na wyposażeniu -tj.kasze, ryże różnorakie, fasole, grochy, słonecznik etc, to jest moja baza - warzywno owocowe zakupy, robię raz lub dwa razy w tygodniu, (ale wracając z pracy zagladam do ulubionego warzywniaka, bo poluję na banany przecenione ;) - tego jem najwięcej, jakieś 6-8 kg na tydzień... )

Tylko z jednym muszę się pilnować- z Jarmużem i Szpinakiem Baby. Kręcę z nich koktajle, ale nie przejem obu w tydzień, i zdarzyło mi się, że zanim skończyłam ze szpinakiem jarmuż(kupione w ten sam dzień, ale najpierw sie wziełam za szpinak) zaczął żyć swoi życiem...

LavandUla 
LavandUla

Wysłany: 2015-03-01, 14:33   

Dzięki, dzięki serdeczne - to już coś :D

olgasza 
królowa życia

Pomogła: 124 razy
Wysłany: 2015-03-02, 11:22   

A ile was jest? Dwie osoby dorosłe i jedno dziecko?

U nas przykładowo w zeszłym tygodniu:
5kg ziemniaków
1 kg cebuli
1kg marchewki
1 kg kiszonej kapusty
1 kg ogórków kiszonych
1 opakowanie (400g) pomidorków koktajlowych
2 opakowania mrożonego zielonego groszku (robię z niego pastę do chleba)
4 bochenki razowca (mniej więcej 3/4 schodzi dziennie) - z suchego robię grzanki
3 litry mleka roślinnego (ryżowe, migdałowe, owsiane) - do kawy, do płatków, do kakao
0,5 kg ciecierzycy (suchej) - gotuję raz na tydzień cały gar, trochę podjadamy jako kulki, a resztę miksuję z pomidorami suszonymi na pastę do chleba
1 słoik pomidorów suszonych
1 kg jabłek
2 banany
1 pomelo
1 kg mandarynek
1 litr zakwasu buraczanego
1 torebka makaronu pełnoziarnistego
1 opakowanie pieczarek (400g)
1 kostka tofu (200g) na tofujecznicę

Ja akurat nie robię żadnych koktajli (czasem tylko truskawkowy z mrożonych truskawek) czy zielonych szejków i owoców jakoś za dużo o tej porze roku nie jemy. Za to dużo kiszonek (kapusta, ogórki, buraki), popijam też zakwas buraczany. Młoda ma ostatnio fazę na kakao. J. pije dużo kawy z mlekiem, więc roślinnego schodzi nam sporo.
W zasadzie wszystko kupuję na bieżąco, staram się maksymalnie wykorzystywać, to co akurat jest w domu :-) Raz na 2 tygodnie robię zakupy warzywne w kooperatywie i wtedy mam ekoziemniaki, marchewkę, buraki, cebulę, pora, jarmuż i zakwas buraczany. Zazwyczaj mi to starcza na jakieś 8-10 dni, więc i tak trzeba dokupywać w warzywniaku...

LavandUla 
LavandUla

Wysłany: 2015-03-02, 22:35   

Olgasza - dzięki Ci przeogromne! Bardzo cenne i konkretne wskazówki - dziękuję, że zechciałaś to opisać! Myślę, że u nas ilościowo będzie podobnie :)

Bardzo, bardzo dziękuję :)

Odpowiedz do tematu