|
Zmiana diety |
| Autor |
Wiadomość |
Idusia
jestem zołzą
|
Wysłany: 2015-02-06, 12:53 Zmiana diety
|
|
|
| Możecie podsunąć jakieś rozwiązanie? W sensie czy lepiej od razu zrezygnowac też z nabiału czy może najpierw mięso i ryby odstawić. O tym że każda dieta również mięsna musi być zrównoważona wiem |
|
|
|
 |
Poli

Pomogła: 17 razy Dołączyła: 07 Mar 2011 Posty: 1315 Skąd: Dania
|
Wysłany: 2015-02-06, 20:40
|
|
|
Osobiscie polecam robic stopniowe zmiany, lepiej malymi kroczkami a do celu |
|
 |
Idusia
jestem zołzą
|
Wysłany: 2015-02-06, 23:47
|
|
|
| Dziękuję , tak planuję zrobić tym bardziej że jako laik skazałabym się na zbyt małą różnorodność na starcie czytaj nudę. Dietę zmieniam już od jakiegoś czasu zwiększając ilość warzyw i owoców, pijąc soki z owoców robione w domu no i polubiłam jaglankę co wielokrotnie mnie ratuje gdy "nie wiem co bym zjadła" mnie dopada. |
|
|
|
 |
vanilia
vanilia
|
Wysłany: 2015-02-08, 23:21
|
|
|
U mnie to poszło raczej szybko, 2 miesiace mieso, 4 miesiace nabial i jesli chodzi o to drugie to jak odstawisz wszelkie mleczne wyroby to już po miesiacu zobaczysz roznice. Jaglanka super ale jest jeszcze sporo innych wspanialych jarskich dan ktore odkryjesz o ile jeszcze tego nie zrobilas
Powodzenia |
|
|
|
 |
go.

Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Lut 2011 Posty: 6285 Skąd: toro
|
Wysłany: 2015-02-10, 10:16
|
|
|
A ja jestem zdania, że jak się jest mentalnie gotowym to pójdzie szybko i bez większych problemów. Nieważne od czego się zacznie. Chociaż chyba łatwiej zrezygnować z samego mięsa na początek niż we wszystkim sprawdzać czy nie ma jakiegoś ułamka procentu mleka w proszku
Ja jestem po odstawianiu pszenicy (osobista alergia) i w 90% glutenu (alergia córy) i powiem, że zmiana diety ukazuje wiele nowych smaków |
_________________ "Bez odchyleń od normy niemożliwy jest postęp." Zappa |
|
|
|
 |
zojanka
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 01 Mar 2014 Posty: 570 Skąd: Toruń
|
Wysłany: 2015-02-10, 16:54
|
|
|
| Zależy od twojej wiedzy, determinacji i indywidualnych potrzeb organizmu. Niektórzy przechodzą na wegetarianizm czy weganizm z dnia na dzień, inni potrzebują więcej czasu. |
|
|
|
 |
kml
Pomogła: 5 razy Dołączyła: 21 Sie 2013 Posty: 2181 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2015-02-10, 18:00
|
|
|
| go. napisał/a: | | A ja jestem zdania, że jak się jest mentalnie gotowym to pójdzie szybko i bez większych problemów. |
Mi pol roku zajęło ogarniecie kuchni wegan, po nastu latach wegetarianizmu Także nie zawsze samo nastawienie wystarczy. |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
 |
Idusia
jestem zołzą
|
Wysłany: 2015-02-13, 10:32
|
|
|
Przekonamy się , na razie z mięsem problemu nie mam , ryb też nie jem za to od mleka nie mogę się odzwyczaić. Zawsze piłam litrami. Teraz powoli zastępuję koktajlami z zieleniną, niektóre wychodzą tak gęste że się nimi zwyczajnie najadam. Co do jaglanki chyba się zwyczajnie uzależniłam , przepadam za nią. |
|
|
|
 |
Młoda23
|
Wysłany: 2015-03-23, 15:12
|
|
|
| Lepiej stopniowo takie jest moje zdanie. |
_________________ Zapraszam na swoje hxxp://kredythipotecznyforum.pl/forum/]forum |
|
|
|
 |
sanqi
|
Wysłany: 2015-03-25, 13:29
|
|
|
| A próbowałaś mleka ryżowego? Proponuję najpierw odstawić mięso, a nabiał stopniowo. |
_________________ zapraszam na mój blog z przepisami
hxxps://kuchniavege.wordpress.com |
|
|
|
 |
seminko
samosiejka
Pomogła: 15 razy Dołączyła: 18 Lip 2010 Posty: 2027 Skąd: znad rzeki
|
Wysłany: 2015-03-26, 09:16
|
|
|
Byli tu na forum i tzw. fishvegan
Myślę, że to kwestia mocno indywidualna (badałaś poziom pierwiastków we krwi?- wiem, wiem... ).
Mnie z nabiału najszybciej wyleczyła alergia mojego dziecka (karmiłam) Przez całą ciążę i pierwsze tygodnie po porodzie piłam litrami krowie mleko (nie, nie miałam dostępu do sieci, nie miałam nawet komputera- byłam zajęta remontem i tym, że po ostatnim poronieniu ciąża się utrzymuje- i bardzo mi na niej zależało, chodziłam do biblio, zasięgiwałam rad ciotek, matek i sąsiadek- wszędzie trąbiono, by pić mleko- no, to zafundowałam alergię swojemu dziecku. Jestem prawie przekonana, że to z tego powodu.
Pytanie, czego Ci najbardziej potrzeba. Czego ewentualnie (!) brakuje. Powinnaś, krótko mówiąc, udać się ze swoimi wątpliwościami do kompetentnego dietetyka. Przyjaznego wegetarianom
Pozdrawiam i witaj na forum |
_________________ "wiara w to,że okoliczności działają na naszą korzyść, ostatecznie sprawia, że tak jest." Chris Prentiss |
|
|
|
 |
|
|