kokosowy sosik |
Autor |
Wiadomość |
jagodzianka
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 03 Wrz 2011 Posty: 2731 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2013-10-25, 17:00 kokosowy sosik
|
|
|
W sumie nie wiedziałam gdzie umieścić ten przepis. Starałam się odtworzyć chutney kokosowy podawany w Najadaczach do masala dosa (palce lizać swoją drogą). Ale finalnie pożarliśmy go na kolację z ryżem i powidłami śliwkowymi.
Sorry za brak proporcji.
A więc tak.
Potrzebujemy:
puchę mleka koko
nieco ugotowanej jaglanki
świeży imbir
cytrynę
ociupinkę cukru
Moje mleko było tak mocno rozwarstwione, że część stała była bardzo stała dlatego dodałam trochę tej wody która została w puszcze po wyjęciu tłustej części. Do tego spory kawałek obranego imbiru (z 5 cm, lepiej dodawać po mniejszym i próbować), sok z powiedzmy 1/3 cytryny i troszkę cukru- tak z pół łyżeczki. Blend it. I teraz w zależności od tego jaką chcemy konsystencję dodajemy jaglankę. Ja dałam tak z 3/4 szklanki już ugotowanej. Blendujemy ponownie, próbujemy, doprawiamy, dogęszczamy jaglaną, albo rozcieńczamy. Pożeramy. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Mirelka
Dołączył: 02 Lip 2015 Posty: 18
|
Wysłany: 2015-12-03, 14:58
|
|
|
Mleko mam, kaszę mam, dokupię jeszcze imbir, fajny przepis spróbuję zrobić! |
|
|
|
|
majaja
wybuchowa wredota
Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2015-12-12, 09:58
|
|
|
Do czego można jeszcze użyc? najlepiej nie na słodko? |
|
|
|
|
|